<<< tillbaka

Glesbygdens Alfa 

Född 2021-01-28

 

Dagbok 2013

 Här kan ni läsa om Alfas utveckling som unghund

 

 

 

2013-06-15 Sent om sider

Jag har många inlägg som aldrig blivit skrivna här på Alfas sida. Vi får väl se om jag kan lägga in en och annan bild och ett par filmer som summerar våren. Detta beskriver väl ungefär hur stor del av min tid som jag har lagt på Alfa. Hon har inte högre rang än nr 6 i vår flock så den lilla tid som blir över räcker inte till några inlägg på datorn. Jag tror inte ens att jag kommer upp till en tiondel av den träningstid som jag hade med Gira vid samma ålder.

Hon är fortfarande ganska livlig och något olydig. Jag har en kompis vars hundar är ganska livliga hemma men grymma på jakt. Det är min tröst. Även om jag har mycket annat omkring mig så har jag även lite medvetet inte drillat Alfa lika hårt som Gira med tanke på de nitar jag gick på just på grund av det. Alfa ska få vara Alfa till stora delar så länge hon vet vad stanna, hit, nej och apport betyder. Resten, det jaktliga, bör ligga i generna bortsett från de delar som måste till med hjälp av erfarenhet. Vi får väl se om jag ångrar de lite mer fria tyglarna i efterhand.

Alfa har haft lite svårt att stå för fågel. Det har blivit många stötar och en och annan eftergång. Helt plötsligt en dag, utan att jag hann förstå vad som hände, så var eftergångarna ett faktum. De var inte långa, men tillräckligt långa för att inte vara ok. Alfa hade dessutom totalt knäck i öronen. Detta i kombination med att stöta mer än man står gör mig inte på bra humör. Vi har jobbat jättemycket med stanna i vår och kanske har jag nu ett befäst kommando??? Överraskningen gissar jag beror på att mitt kommando inte var lika befäst som jag trodde. Nu när man har gjort alla delar i dressyren en gång tidigare på en annan hund så tror jag att det kan vara lätt att gena lite utan att man tycker att man gör det.

Lite nuläge - Alfa har haft några få men kompletta fågelarbeten. Vi har introducerat viltspåret. Hon löser uppgiften men spårar både för snabbt och för slarvigt. Det gjorde Gira också och hur man gör för att få till det vet jag inte riktigt. Där måste jag rådfråga några kunniga samt läsa på. Hon har gått två släpspår under en kväll där det första blev lite si och så eftersom matte blev så irriterad på denna lina som fastnar i allt. Det andra spåret lades i mer öppen terräng så inte linan kunde fastna på något. Det gick bra, men jag tror jag struntar i linan hädanefter och släpper henne lös när jag ser att hon tar an spåret.

Det finns vissa saker man kan tänka på när man introducerar moment som tex släpspår. Mer om dem kan jag kanske skriva i ett senare inlägg. Det är här jag har mina största brister som förare nu för tiden. Jag är inte lika strukturerad, planerande och/eller genomtänkt. Jag tar den tid jag får och gör övningar rätt upp och ner (oftast mellan kl 21 och 22 på kvällarna). Många gånger blir det lite tokigt (som att lägga hundens allra första släpspår i väldigt risig terräng) och man får vara lite snabbtänkt för att få ett bra avslut trots allt. Det är väl kanske i det snabbtänkta lösningarna jag kan uppväga mina brister :-)

Jag kan berätta om ikväll när maken efter att ha lagt barnen (och innan crossturen) skulle hjälpa undertecknad med Alfas första vattenapport. Jag fick ungefär 20 minuter tillgodo och bad honom göra två snabba unghundsvatten på land på två olika platser. Båda gick bra. Sedan gick vi ner till vattnet. Jag bad honom kasta precis på simdjup ca 3 meter från land. Normalt sett brukar jag bla låta hunden bada innan så den är blöt. Det underlättar för den att lyckas. Det tänkte jag inte ens på denna gång. 

Alfa har bara hoppat och plaskat med mamma Gira i vattenbrynet och tagit en och annan liten simtur. Hon har aldrig tidigare apporterat något i vatten. Vi har aldrig tränat igång. Vi har aldrig tränat avlämning där hon ska bära hela vägen fram till mig och skaka bort vattnet efteråt. Ja, kort och gott kan man väl säga att inget var varken förberett eller genomtänkt. Jag hade lite tid över och körde på.

Jag tränar alltid med fågel (ej dummie eller pinnar) vid apport i vatten och jag varierar gärna fågelarter. Det blir ofta trut, mås, sjöfågel eller kråka.

Det första korta kastet blev lite försiktigt i både igång och grepp, men hon lyckades genomföra det bra ändå. Dum som jag var så bad jag om ett längre kast nästa gång, knappa 10 meter ut. Alfa gick ut till simdjup men ville inte gå längre. Naturligtvis ett för stort steg. Matte fick jobba en stund och fylla stövlarna med vatten men tillslut så löste hon även den apporten. Eftersom jag vill avsluta de övningar jag gör med att hunden lyckas så blev vi tvungna att köra en gång till. Alfas livs tredje vattenapport får ni se på filmen nedan. Lägg märke till hundförarens blöta byxor samt alla mygg som gärna vill suga blod från personen som filmar. Jag har alltid pratat mycket till mina hundar och det märker man nog här också. Håll till godo :-)

Visst var hon duktig! :-)

 

 

2013-01-23 Sådan mor sådan dotter

Efter en minst sagt fartfylld start på livet så börjar det värsta lägga sig nu hos min lilla Bus-Alfa. Springa så mossan sprutar kan hon fortfarande, men hon lyssnar mer och mer på vad jag säger.

Vi har jobbat systematiskt med lydnadsapport sedan oktober och ju längre vi kommer i en ovillkorlig apport desto större blir mitt ledarskap. Jag har tack vare en valpköpare hittat en suverän bock/dummy som är köpt via Paw of Sweden. Just nu jobbar vi med avstånd, störning och variation. Alfa apporterar just nu kråka på ca 10 meter.

Till min glädje så blir Alfa mer och mer lik mamma Gira till både sätt och utseende. Ibland undrar jag dock hur smart det var att ta en valp som hade nästan exakt lika färg och teckning. Det är nästan omöjligt att se vem som är vem ute i mörkret. Alfas svans är ljusare så oftast är det den jag tittar efter. Jag kan lätt erkänna att båda får heta varandras namn på tok för ofta, av alla i familjen. Borde nästan börja med halsband på en av dem.

Kolla in bilderna nedan. På den övre sitter Alfa till vänster och på den bilden är hon väldigt lik hur mamma Gira ser ut på nedre bilden till höger.

 

 

»»» Alfas Dagbok 2012

 

<<< tillbaka