<<< Tillbaka

Presentation av TJOES Bore

Bore är efter kombinationen Pimens Kawa och Hjortlunds Basso. Kawa var min första strävhåriga vorsteh. Hon blev jaktchampion och var en riktig jaktmaskin.

Bore är ur en kull på åtta valpar, fem hanar och tre tikar. Kullen var jämn och valet var svårt men efter en sista promenad med valparna på leveransdagen så bestämde vi oss för Bore. Hos oss har Bore utvecklats till en väl fungerande jaktkamrat. Han är oftast med när vi jagar oavsett jaktform. Bore fungerar utmärkt i jakt på fält, skog o fjäll. Det är härligt att se hans fina sökmönster på fältet! Skjutna vilt för Bore är tjäder, orre, ripa, fasan, rapphöns, morkulla, hare och grävling (ståndskall)! Bore har även använts under stöthundsjakt efter kronvilt och vildsvin.

Bore är en hund som har stor vilja att vara till lags. Han har varit lättlärd och inte orsakat allt för mycket huvudbry. Hans första fågelkontakter gick alldeles utmärkt och jag sköt fågel ganska tidigt för honom. Bore har tre starter i UKL med fältbetygen 7, 8 och 9.

Andra hösten med Bore blev lite ”jobbigare”. Jag upplevde att han började JAGA med större vilja och passion. Min dressyr räckte inte riktigt till och jag fick lämna bössan hemma och dressera mer andra hösten. Vi genomförde 3 ÖKL prov, rakt igenom andrapris där han fallapporterade på två prov.

Tredje året var vi laddade och nu hade jag en mer ”genomarbetad” hund och det gav resultat direkt. Bore fick en 8 på fält och vi var därmed klar för EKL.

Nu har Bore blivit 4,5 år och är en väl fungerande hund. Till Bores förtjänster tycker jag att han har:

·        Bra mentalitet och go familjehund.

·        Lättdresserad och vilja att vara till lags.

·        Stor jaktlust, han nöter på o vill ogärna åka hem.

·        Medfödd och naturlig reviering, bra fart och vidd i sitt sök.

Höstens jakt- och jaktprovssatsning har det tyvärr inte blivit så mycket med. Jag kunde efter fyra dagar i fjällen och några skogsfågeljaktsdagar på hemmaplan konstatera att det inte stod helt rätt till med hunden. Efter besök hos veterinär så konstaterades att Bore hade Borrelia och har under september fått penicillin och vila. Penicillinet har gjort verkan och Bore är på gång igen. Har senast idag varit ute på fältet och jagat/tränat, några bra fågeltagningar och en skjuten rapphöna blev dagens resultat. Några jaktprov blir det inte denna säsong, vi satsar mot Riksprovet på fält 2012 istället.

 

Torbjörn Elofson

2020-10-24

 

 

<<< Tillbaka