<<<  Tillbaka 

Fjäll SM 2007

Lördagens kval hade bjudit på strålande väder och god fågeltillgång. Söndagens final blev inte lika lyckad. Dåligt väder med regn, dimma och dis förstörde årets Fjäll SM som är för de allra bästa brittiska hundarna där alla har minst ett förstapris i öppen klass.

 

Deltagarna i segrarklassen, gallringen till Fjäll SM var från början ett drygt 50-tal hundar. Nio av sexton möjliga kom till final.

Inte var det lätt att se de vidsökta britterna i dimman. Här ses ÖB:s X, ägare Hans Bromée.

Dimma och regn tror jag inte är det optimala vädret för kameror. Denna bildkvalitet visar vad min kamera tyckte.

 

Här ses domare Stellan Johansson när han går igenom dagens prov. Markvisare och skytt var Ola Lundgren. Tack och lov för bra markvisare sådana här dagar.

Fjäll SM:s första släpp förbereds. Två irländska settrar, Indus och Norrlands Guidens Dollar II, har full fokus på ägarna Fredrik Hagadahl och Anders Enbom

Första paret ut och kut. Precis som i Fjällpokalen konkurrerar hundarna två och två och rangeras med de andra hundarna

Även denna blidkvalité vittnar om kamerans protester. Motivet däremot är stiligt och utgörs av Giddes D Zoya, ägare Johan Vedholm.

Andra paret ut och kut. Närmast kameran syns gordon settern Mountaineer’s Aias, ägare Ann-Christin Backlund. Föraren var dock en annan vars namn jag inte kom ihåg. Den andra hunden är ÖB’s X med ägare Hans Bromée. Det var en fröjd att gå med dessa två provdeltagare. Båda hade duktiga hundar och inte minst en humor som bjöd på många skratt under dagen.

Anna Edvall var enda deltagande kvinna på Fjäll SM 2007. Vattvikens Rally blev skadad på premiären och var så ända fram till provhelgen i Ammarnäs. Det var osäkert om Rally skulle känna av skadan eller ej. Elegant och utan minsta känning gick hon till pris under lördagen och kvalade in till söndagens final. Här står hon tillsammans med den välmeriterade pointern Annahojs Texas och ägare Mikael Kangosjärvi.

Tredje paret ut och kut. Närmast kameran ses engelska setterhannen Giddes C  Gordon med ägare Peter Göransson. Partner i släppet var halvsyrran Giddes D Zoya med ägare Johan Vedholm.

Dimman tätnade mitt på dagen. Inte blev det lättare att se hundarna. Här ses irländska settern Norrlands Guidens Dollar II med ägare Fredrik Hagadahl.

Rally och Texas redo för släpp.

Fjärde paret ut och kut. Därmed var alla åtta hundarna presenterade. Den nionde hunden fick tyvärr koppla redan i dagens första släpp eftersom denne inte hade lust att delta i något prov till husses stora förtret. Det är ju lite av charmen men hundar. De är levande varelser och inga maskiner.

Den efterföljande provgruppen fick vara uppmärksam och hålla ihop för att varken tappa bort tätgruppen eller varandra.

Tätgruppen med förare, domare och skytt kämpar på och gör sitt bästa för att hitta några ripor. Mycket av tiden gick åt till att vänta in och spana efter de vidsökta hundarna. Oranget markeringstäcke är ovärderligt vid denna väderlek. På bilden har man lyckats lokalisera en hund. Var är den andra? Kan den stå någonstans?

Står hunden? Njaä…det var bara vittring.

Hans Bromée väntar lugnt på att X ska komma tillbaka från det håll han försvann i dimman.

Visst är det en hund där borta?

Vi provade i alla möjliga vegetationstyper på jakt efter ripor. Någonstans var de eftersom det på samma område funnits ett hundratal fåglar dagen innan. På eftermiddagen hörde vi faktiskt en ripa som skrattade lite narrande vid sin flykt i dimman. Vi gav upp tillslut efter ett tappert försök

Om jag hade fått gissa så hade det här varit dagens segrande ekipage. Hans Bromée och Öb:s X. Det är sällan man får skåda ett sådant team. Bara att lyfta på hatten och säga bättre lycka nästa gång.

 

Jag vill tacka VBFK för ett trevligt prov!

Hejhopp från hannapanna

 

<<<  Tillbaka