Ripjakt 1-2 september 2007

Denna helg begav vi oss till Tjårro och Solåive. Tidigt på lördag morgon var vi på plats. I bakgrunden ser ni Storaigert, 1101 m. Frosten ligger fortfarande kvar på de högsta topparna. Tältkåtan är redan uppsatt om utifall att det är mörkt när vi kommer tillbaka.

En kopp kaffe blir perfekta uppladdningen innan dagens jakt tar ut sin rätt på energireserven.

Johan Oskarsson från Sorsele, Vännäs och Lycksele var vår jaktkompis denna helg.

Teiens Helge skulle få sina första dagar på fjället och förhoppningsvis även sina första ripor.

För säkerhets skull fäste vi upp kåtans alla stormlinor. Man vet aldrig vad fjället bjuder på för väder...just det...

Videdråg som dessa är precis det man vill ha när man pratar om bra ripmarker.

Johan, Albin, Helge och Atlas pustar ut en stund med Solåive i bakgrunden.

Ja vi var ju ute för att jaga så då kan det passa med denna snygga bild på Atlas. Här flög det upp en ripkull på 5 fåglar.

Här apporterar helge sin första fågel.

Det här kan man väl knappast titta sig mätt på? Solåive med sin höjd på 1352 m.

Stubebakte (1274 m) till vänster och Tjärro (1034 m) till höger. Vackert nå kopiöst!!! Titta på bilden så förstår ni hur lätt det är att andas i en sådan storslagen miljö. Vilka resurser! Det finns de  som föredrar skogsjakt. Hur i hela friden kan man välja det framför det här?

Helges andra fågel. Den sköts över honom efter att vi hittat den där stoooooora kullen som man alltid letar efter på fjället.

Det var väl ett något ovanligt grepp runt den fågeln, men han gjorde som man ska.

Vi trodde att det kyliga vädret skulle lockat upp fåglarna på torrare marker. Man brukar ju säga att fågeln fryser upp. Det visade sig däremot att fågeln fortfarande fanns på väldigt blöta områden. Här ser ni några av helgens fåglar.

Här är en bild från tältkåtans insida. Det bästa med en tältkåta är att man kan elda i den...plus en mängd andra fördelar jämfört med vanligt tält.

I toppen på kåtan finns en "hatt" som man kan öppna och släppa ut röken. För att få ett bra drag får man inte glömma bort "hundhålet" eller rökgången från kåtans nedre kant som ger elden syre och får luften att trasporteras åt rätt håll.

Så här såg det ut när vi öppnade på söndag morgon...SNÖSTORM!!! Tack och lov för stormlinorna. Utan dem hade tältet varit i Tjotahejti.

Här är det en som säger god morgon till husse. Med full snöstor utanför hade vi ingen brådska ut på fjället.

Längre fram på dagen såg det ut så här. Klockan 12 beslöt vi oss att ta tjuren vid hornen och försöka ta oss hem.

Ja inte trodde jag att jag skulle slida runt på snögloppiga tuvor i början på september. Lite väl tidigt. Fjällen är underbara, eller hur alla skogjägare???

 

<<<  Tillbaka