Julkalender

2008

 

 

 

Välkommen!

till klappjakten

 

 

Frågorna kommer att vara varierande - lätta och svåra, konstiga och konkreta, personliga och allmänna. Kul att du hakar på!

 

 

God Jul

och

Gott Nytt År!

 

24 december

 

Då var vi framme vid julafton och sista frågan. Rapport om segrare kommer den 27/12. Tack alla ni som varit med! 

 

 

 

Vilken är Hannas livsfilosofi? 

     

 

Svara genom att maila mig senast 23:59 aktuell dag.

Flest rätt vinner.

 

 

 

[email protected]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tidigare frågor:

1/12 

Vilken färg är snön?

Vad dricker kon?

2/12 

Hur många månader har 28 dagar?    

3/12 

Sätt ett streck så att det blir lika på varje sida om lika med tecknet.

I0 I0 II = I0:50   

4/12 

Vad träffar man på två gånger i sekunden men bara en gång i timmen?  

5/12 

Den som har det, är fattig. Den som inte har det, är glad. Den som vet det, är dum. Den som gör det, är lat. Den som ser det, är blind. Den som hör det, är döv. Vad är det?  

6/12 

Med vilken hand ska man äta soppa?  

7/12 

Vet du vilket träd som finns mitt i Malmö?  

8/12 

Vet du när colombianerna brukar säga "god afton"?  

9/12 

Varför är duktiga studenter också goda maratonlöpare?  

10/12 

Får en katolsk man lov att gifta sig med sin änkas syster?  

11/12 

Vad är det som är svart när vi får det, rött när vi använder det och grått när vi kastar det?  

12/12 

Jag finns i åsnan men inte i hästen, i mannen men inte i prästen, i varje land och i vatten och sand, men inte i luft eller världen.  

13/12 

Jag är lång när jag är ung, kort när jag är gammal, det är farligt för mig när du andas, vem är jag? 

14/12 

När du inte vet vad jag är, då finns jag. När du vet vad jag är, då finns jag inte. Vad är jag? 

15/12 

Alla vet vi att 1=1, men jag tänker påstå att 1=2. Alla vet vi att detta inte stämmer men var ligger felet i nedanstående sats?

    

     a(a-a ) = (a+a)(a-a)

 a = 2a

1 = 2

16/12 

En liten borg omges av en tio meter bred, kvadratisk vallgrav. Bron har tyvärr gått sönder. Det enda man har att ta sig över vallgraven på är två plankor. Bekymret är att båda dessa plankor är exakt tio meter långa. Hur ska man ta sig över vallgraven med hjälp av dem?

17/12 

Om man köper en chokladkaka för 10 kronor, så finner man att det ligger en liten kupong innanför omslagspappret. Om man samlar på sig tio kuponger så kan man byta dem mot en ny chokladkaka av samma märke, alldeles gratis. Om man nu köper sådana chokladkakor för 1000 kr, hur många kakor får man då?

18/12 

På morgonen samma dag som chefen för stadens konstmuseum skulle flyga utomlands ringer nattvakten på museet och varnar honom från att resa. Han har nämligen drömt under natten att flygplanet ska störta. Chefen som var rädd för att flyga, avstår från resan. Flygplanet störtar men chefen väljer ändå att avskeda mannen. Varför?

19/12 

En fågeljägare drömmer att hon dör och hamnar framför pärleporten. Sankte Per möter henne och säger att han inte kan bestämma sig om fågeljägaren skall till Helvetet eller Himmelen. För att lösa dilemmat så skall fågeljägaren få en gåta. Sankte Per tar med henne till två dörrar.

Framför båda dörrarna står det en vakt. Dörrarna är identiska till utseendet och den ena dörren leder till Helvetet, den andra till Paradiset. Sankte Per säger att fågeljägaren kommer att få ställa 1 fråga till 1 av vakterna för att sedan välja dörr. Vakterna kan bara svara "ja" och "nej". Den ena vakten ljuger alltid och den andra talar alltid sanning. Vakterna ser precis likadana ut och fågeljägaren kan inte avgöra vilken av dem som ljuger/talar sanning innan hon ställer sin fråga.

Det finns inga samband som säger att vakten som ljuger står vid dörren till Helvetet eller Paradiset. Det kan alltså lika gärna vara så att dörren som leder till Paradiset vaktas av en vakt som alltid ljuger, som att samma dörr vaktas av en vakt som alltid talar sanning. En dörr till Helvetet, en dörr till Paradiset, en vakt som alltid ljuger, en vakt som alltid talar sanning, en fråga. Fågeljägaren vaknar en stund senare nöjd över att hon valde rätt dörr och hamnade i Paradiset.

Hur löd frågan som fågeljägaren ställde för att helt säkert kunna välja dörren till Paradiset?  

20/12 

Du ska koka ett ägg i 9 minuter och har två timglas som mäter upp 4 minuter respektive 7 minuter. Hur gör du för att mäta tiden till 9 minuter?

21/12 

Vad är det för speciellt med denna dag? 

22/12 

Vilken glass äter hanna gärna på sommaren? 

23/12 

På vilket prov fick Gira sin första jaktprovsmerit?