@Glesbygden

Livet vid vägens början

Flytt

2012Posted by Hanna Sat, October 13, 2020 09:16:28
Denna blogg fortsätter här

  • Comments(0)http://glesbygden.hannaholmberg.se/#post12

Harjakt

2012Posted by Hanna Mon, October 08, 2020 08:14:35

Här har vi klivit upp i ottan och kokat varm choklad och brett limpmackor. Jag har precis skickat iväg Matti med farbror Kalle på harjakt. Matti är spänd av förväntan.

Han är SÅ stolt över sin fina lilla stolryggsäck :-)

  • Comments(2)http://glesbygden.hannaholmberg.se/#post11

Mors lilla Olle

2012Posted by Hanna Sun, October 07, 2020 22:02:40

...i skogen gick.

Antalet observationer av björn har ökat markant i närområdet sedan vi flyttade hit 2004. Jag som alltid har varit lite skogsrädd på grund av just risken att gå ihop med björn tycker väl inte det är speciellt kul.

Att bo i glesbygd innebär visserligen även vilt in på knuten. Det är ju en av anledningarna till att man bor här. Det finns dock en viss skillnad på vilt och vilt. Frågan jag ställer mig är varför man vill att just björnarna ska finnas i den omfattning att de måste söka sig in i byar för att få tillräckligt med mat och utrymme? Vet myndigheterna verkligen om hur många det finns? De i Norrbotten verkar ha insett att något måste göras eller kanske lyssnar på de som lever i verkligheten. Här så lever de flesta nallar glatt vidare.

"Åh, de är så fina", "vilken naturupplevelse", "jag skulle också vilja se en björn" är några av de uttalanden som man kan få när man beklagar sig. Visst, kom hit så får vi se hur kaxiga ni är när det väl kommer till kritan och ni står öga mot öga.

Jag jobbar stenhårt med mig själv för att trotsa rädslan och gå ut och jaga ändå. Två områden har jag inte ens besökt i höst och när de nu även lämnat sina visitkort på mitt tredje jaktområde blir jag riktigt sur. Finns det ingenstans man får vara ifred! Gissar att de tänker likadant och gör allt för att skrämma bort mig. Suck!

Jag var ute med vorstehvalpen Alfa innan jakten och insåg tack och lov inte förrän jag kom hem att vi gått ihop med en björn inne i ett tätt buskage. Jag tänkte av någon anledning att det rödbruna som skymtade till var en älgklav. Lustigt nog reagerade jag inte över den näst intill ljudlösa flykten den stackars ensamma "kalven" hade. Ni som hört älgar springa i skogen vet vad jag menar.

Min rutinerade vorstehtik Gira kryper eller lägger sig ner på marken i närheten av björn och jämten Pirju tar efter och är borta ett tag. Det fick vi veta på en av motionsrundorna med hundarna när en ungbjörn också tyckte det var lättsamt att springa på vägen.

Vi stannar och tittar på spillning precis vid skansnässkylten.

På en sträcka på dryga 5 km från byn finns fler än 10 björnkackor på vägen och fler blir det för varje dag. Förra fredagen när vi åkte ner och åt pizza så kom det ytterligare en blåbärspyramid på vägen under tiden vi mumsade på maten. Då ville han inte visa sig men denna fredag så hann jag se honom i egen hög person när han lufsade in i skogen efter att utnyttjat vägen som toalett.

Tack och lov så är det snart vinter.

  • Comments(3)http://glesbygden.hannaholmberg.se/#post10

Utflykt

2012Posted by Hanna Mon, October 01, 2020 11:16:55

Vi åker ofta på utflykt ut i naturen. Man behöver inte alltid göra det så omständigt och märkvärdigt. Det är bara att packa ryggsäcken med lite fika och gå på upptäcksfärd. Är man lite påhittig och nyfiken så finns det massor med saker att upptäcka, leka med och lära om bakom varje sten och tuva :-)

Denna dag bjöd Låktaträsket på en stunds mys.  • Comments(2)http://glesbygden.hannaholmberg.se/#post9

Nytta med nöje

2012Posted by Hanna Sat, September 29, 2020 10:38:12

Otroligt vad dagarna kan rulla på när man är hemma och föräldraledig. Helg och vardag flyter ihop och jag håller inte reda på vilken dag det är. Bokade tider kommer jag inte ihåg om jag inte skriver upp dem.

Vacker utsikt från köksfönstret

En sak har jag dock bestämt - jag ska passa på att förena en lagom portion nytta med nöje under denna period. Varje dag jag är hemma ska jag göra en nyttig sak, ha en pysselstund med Matti och en mysstund med Ivar. Har jag tid över så tränar jag hund, jagar, skriver eller åker ner till Sorsele så Matti får träffa kompisarna på dagis, jag mammor i Sorsele och Ivar jollra på Svenska Kyrkans babysång.

Pyssel med vattenfärg

Maken då? Ja, detta måste vara en stor fälla under småbarnstiden - att man glömmer att vårda relationen till sin respektive. Min kära make han får den lugna och sköna tiden på kvällen när barnen somnat. Jag är ingen relationsexpert, men jag försöker tänka på detta eftersom hela familjens välmående vilar på denna grund - att vi som par mår bra tillsammans.

Nytta med bullbak

Jag har valt att dela upp vardagen på detta sätt för att jag inte ska gapa över för mycket och stressa upp mig över allt jag inte hinner. Det fungerar för mig och jag känner mig tillfreds med tillvaron.

Mys med fridfullt sovande son

  • Comments(0)http://glesbygden.hannaholmberg.se/#post8

Fredagsmys

2012Posted by Hanna Sat, September 29, 2020 00:19:36

Ikväll blev det en tur till grillen i Sorsele. På menyn stod kebabpizza. Mums!

Till efterrätt hävdade vår härliga treåring att vi måste fortsätta sommarens tradition och köpa var sin pinnglass. Jag har under många år haft dajmstruten som stående favorit, men efter att ha provat nästan alla glassar de hade i GB-disken på Café Kristallen på NUS så har jag nu fått en ny favorit - Magnum Stawberry White. Me like!

  • Comments(1)http://glesbygden.hannaholmberg.se/#post7

Nu och då

2012Posted by Hanna Fri, September 28, 2020 11:24:49

Tänkte försöka mig på en ny taktik vad gäller bloggandet. Den nya taktiken inriktar sig på många och korta vardagsinlägg istället för få och långa summeringar. Vi får väl se hur det går.

Här kommer första bilden som visar en helt vanlig höstkväll i gelsbygden.

En gosse jollrar i vagnen, den andra leker med vad han hittar i garaget (typ parasoll och slalomstavar). Alfa tränar stadga med härlig köttdoft som frestelse. Far styckar och mor paketerar. Denna gång en ren.

  • Comments(0)http://glesbygden.hannaholmberg.se/#post6

Mellan varven

2012Posted by Hanna Thu, September 27, 2020 11:06:54

Här kommer en bildkavalkad på saker som vi (framförallt Matti) hann med under sommaren mellan varven på den långa sjukhusvistelsen.

En dag på Lycksele Djurpark

Vattenkrig med Kalle

En Skidoo i födelsedagspresent

Göra rabarbersaft tillsammans med mamma

Tvätta pappas cykel

Stadspromenad i Umeå på Mattis vis

Lek i farmors trädgård

Äventyrspark vid Nydalasjön

Svalkande isglass på Leos Lekland


Bada fötterna i Storvindeln hemma i Skansnäs


Redo för race med fyrhjulingen

En av alla dagliga cykelturer

Ibland orkar man inte vara vaken hela dagen och slocknar på plats och ställe

En av de få sommardagarna hemma i Skansnäs

Lillebror var också med vid playan

Matti fick med Kalles hjälp sin första gädda.

Han orkade inte lyfta den själv och fick här lite hjälp. Läskigt stor!

På en kvällstur med bilen stannar vi och tittar på björnkocka.

När ingen är hemma och skördar så växer sig rädisorna lite väl stora.

  • Comments(3)http://glesbygden.hannaholmberg.se/#post5
Next »