<<< Tillbaka

Planerad parning

 

hos Glesbygdens Kennel

 

 

Avslutad Genomförd parning hos Glesbygdens Kennel nov -11

 

Läs om A-kullen född 120128

 

 

 

Fjällbrisens Gira x Tjoes Bore

 www.tjoeskennel.se

 

 

2021-01-30 Valpar

Halloj gott folk!

Nu har jag sovit om mig och känner mig ganska piggelin. Ska försöka mig på en liten sammanfattning om valpningen. Information om Glesbygdens A-kull kommer ni hädanefter att få läsa under länken "kull" på valpsidan.

Gira mådde bra hela fredagen. På kvällen kring kl 21 började hon hässja. Vid kl 23 gick vattnet. Efter det väntade, väntade och väntade vi på att något skulle hända. Vi var både ute och inne och vandrade för att försöka få igång det. Kring 02 var jag tvungen att ringa och väcka veterinären, stackarn.  I böckerna står det att det inte bör gå mer än två timmar efter det att vattnet har gått innan värkarna sätter igång.

Men naturligtvis är inget alltid som det står i böckerna. Jag fick rådet att om värkarna kom igång och försvann utan att en valp kom ut skulle jag ringa igen. Om det fortsatte med hässjande fram till morgonen så skulle jag komma med Gira för att sätta igång henne. Mest troligt var det helt enkelt inte dags än.

Glesbygdens förstfödde, en miniGira.

Kring 03 den 28/1 kom värkarna och kort därefter kom första valpen. Här hade jag gärna haft en erfaren förlösare vid min sida. Efter att ha läst i alla böcker så har jag fått uppfattningen att det hela går relativt snabbt och smidigt. Det kändes som en evighet det där lilla huvudet tittade ut, gapandes i fostervatten innesluten i fosterhinnan.

Jag kunde inte titta på längre och gjorde hål på hinnan. När värkarna kom försökte jag hjälpa till lite försiktigt. När valpen var född tog jag det säkra före det osäkra och knöt och klippte av navelsträngen själv. Det var inte så lätt. Matgalna Gira var snabb att ge sig på moderkakorna. Både jag och Gira hjälptes åt att tvätta valparna rena och torra. Det var riktigt mäktigt och häftigt att få hjälpa Gira med detta efter alla fantastiska jaktminnen hon gett mig. Det var som om jag fick bjuda tillbaka.

Ett knippe nyfödda valpar.

Med facit i hand var jag nog lite för ivrig och otålig i början. Efter att ha avverkat den ena unika förlossningen efter den andra (till och med en utomhus i samband med bajsning) så kom lugnet i lådan mitt på dagen på lördag. Gira och valparna fick vara själva en stund. Efter det var det renbäddning och kontroll av valparna. När jag fram mot eftermiddagen satt trött och djupt försjunken och tittade på de små underverken såg jag plötsligt ett huvud som stack ut ur Gira.

Men titta det kommer ju en valp till. Det var en liten men stark och pigg tik som överraskande och utan förvarning tittade ut där på sluttampen. Det blev en extra bonus, grädden på moset.

Med brist på energi tog vi oss inte längre än till husknuten för att fira valpningen på vårt sätt. Mysigt!

Nu har det gått ett antal timmar sedan valpningen satte igång och alla valpar ökar stadigt i vikt. Alla verkar starka, friska och pigga. Gira är förvånansvärt pigg och har redan gått ihop riktigt bra. Hon är glad och spänstig ute på rastningen men vill efter en stund snabbt in till sina små skyddslingar igen. Då är hon ganska bestämd och vill inte vara ute en sekund till. Min uppfattning är att hon gör allt som en bra tik ska med små valpar. Nu handlar det ju mest om att dia, tvätta och sova. Det ska bli riktigt intressant att se vad som händer när det blir lite mer livat i lådan.

Som ni ser så njuter Gira av sin nya roll som mamma.

Ja just det...ni kanske vill veta fördelningen :-)

Det blev 9 skimmelvalpar med varierande stora pratier av brunt, fördelade på 3 tikar och 6 hanar.

Vi är jätteglada och tacksamma!

 

 

2012-01-28 Valpning ok

Gira och valparna mår bra. Allt har gått bra. Det är bara jag som är supertrött efter influensa, vinterkräksjuka och nattvak med valpning inom loppet på bara några dagar. Nu måste jag sova. Mer info kommer om en dag eller två.

Tack vet Anette och erfarne Dick för råd och stöd.

 

 

2021-01-27 Gira 63 dagar dräktig

Nu skulle jag nog tro att det närmar sig. Jag har tempat Gira flera gånger sedan i morse och hon ligger mellan 36,5 och 37 grader. Hon är lika matgalen som vanligt och har ätit både frukost och lunch med god aptit. Det blir säkert som jag tror, att matvägran som sker de flesta tikar strax innan valpning, inte gäller matgalna Gira.

De senaste tre dagarna har det kommit en geléliknande flytning i mindre mängd. Tydligen är det som för oss människor, slemproppen. Denna talar om att valpningen inte är långt borta.

Vi var ute på gården en sväng idag. Observera de stora tissarna längst bak. Det verkar som om mjölken är på plats i god tid och med råge. Hoppas digivningen går lika bra så man slipper spädbarnstider igen.

Gira hittade som vanligt en klabb i vedhuset som hon aktiverade sig med. Hon är lika glad och pigg som vanligt. Vore det inte för tempen så skulle jag nog inte ana så mycket.

När vi kom in så skickade jag henne att vila i valplådan. Efter en timma eller så hörde jag henne böka där inne. Jag smygtittade och såg att hon bäddade för fullt. När hon såg mig var det som om hon blivit påkommen att göra ett hyss. Jag försökte uppmuntra henne istället, men tänkte samtidigt att det är nog lika bra om det dröjer lite till.

Nu har jag ringt min kära make som är i Umeå och bad att han inte skulle bli senare än vanligt. Lilleman kan jag lämna hos farbrodern, men det skulle vara skönt att vara två vid valpningen. Även veterinären är kontaktad om att valpningen kommer inom närmaste två dygnen. Jag fick ringa när som helst och hon hoppades att hon inte skulle höra från mig. Själv tror jag detta är förspelet och själva valpningen blir i natt. Man kanske skulle vila en stund tillsammans med sonen så man är pigg och fräsch :-)

Gira i lådan med oskyldig blick. "Jag har inte gjort något, absolut inte bäddat".

Håll tummarna nu! Bär det till lär jag nog inte prioritera hemsidan förrän läget är stabilt för oss alla. Avslutar med en liten filmsnutt från Giras förmiddag dag 63.

 

 

2021-01-25 Gira 61 dagar dräktig

Det är inte lätt att ta någon vettig bild som beskriver henne bäst, men här är ett försök att visa hennes hängbuk. Rygglinjen är under all kritik. Hon har fått karprygg. Det måste vara för att kompensera det som tynger ner. Hon mäter nu 81 cm på samma ställe där jag mätt tidigare, väger 35 kg och har en temp som svajar från högt till lågt.

Jag trodde det var dags idag när magsjuke maken ringde på jobbet och sa att tempen gått ända ner till 36,8 grader. Hon har aldrig varit under 37. När jag kom hem ikväll låg hon dock åter på 38 grader. Hormonet som gör att tempen går ner och att valpningen sätter igång driver en verklig kamp om att få ta överhanden. Det är bara en tidsfråga.

Är det kroppar som dessa som kallas droppform?

Gira har fått sova i sin valpningslåda varje natt i en dryg vecka. Hon har inte velat ligga där inne annan tid och jag har varit fundersam om hon verkligen trivs där inne. Nu däremot börjar hon frivilligt välja den platsen även dagtid. Hon håller på att bo in sig tror jag. Från och med i natt så kommer jag att sova med henne fram till valpningen är över och att läget med de små valparna stabiliserats.

Min enda förhoppning nu är att jag inte åker på den kraftiga magsjuka som alla andra i familjen drabbats av. Det skulle vara tungt om det sammanfaller med valpningen.

 

 

2021-01-22 Gira 58 dagar dräktig

Gira är övervägande glad och mår fortsatt bra. Hon kan fortfarande leka med de andra hundarna och/eller hämta någon klabb från vedhuset att bära och bolla med. Dock är hon "något" stinn och stabbig i sina rörelser och ger sig snabbt. Hon trivs bra inne i värmen, men vandrar gärna omkring lite oroligt mellan de långa sovperioderna i nya sovställningen - plattfisken. Hon tycker vanligtvis inte det är speciellt skönt att sova på mage.

Gira är på ständigt fodersök när hon är vaken. Jag trodde att hon kanske behövde mer foder när matfixeringen började kring 5.e dräktighetsveckan, men hon lade snabbt på sig hull. Då återgick jag till vanlig giva, men delade upp den på tre mål istället för två. Det återstår väl att se om hon matvägrar ett dygn innan valpning, som det står i böckerna.

Gira har tagit sig en del frihet och gör sånt som hon inte brukar. Hon hoppar gärna upp i möblerna och har även snott en macka ur handen på maken och en ur handen på sonen. Bästa platsen är att sitta tiggande vid matbordet. Jag säger till ungefär som jag brukar (tror jag), men hon lyssnar inget vidare. Hon har ändrat sitt beteende och det känns som om hon till stora delar går på instinkt.

Ibland störs hon över valparnas aktiviteter inne i magen och kan plötsligt hoppa till eller bita sig lite i sidan. Nu händer det även att hon drar en och annan djup suck samtidigt som hon tittar på mig med bedjande ögon. "Vad har du ställt till med matte?"

Jag läste lite i skk:s valpningsbok att en tik ökar sin kroppsvikt med 15-25 %. Gira som gått upp knappt 10 kg på sina 24 har en ökning på hela 40 %. Då känner jag mig lite smått orolig. Vad beror denna stora ökning på? Är det många valpar, stora valpar eller vad? Jag hoppas att ökningen är helt normal för en vorsteh och att skk:s valpningsbok generaliserar för grovt.

Gira väger nu 33,5 kg och mäter 75 cm precis framför låren. Det största måttet runt bröstkorgen mäter 85 cm. Temperaturen har lämnat sin stadiga bana på 38,1 sedan i onsdags och hoppar nu upp och ner mellan 37,3 och 38,2. Morgontempen är ofta låg och kvällstempen hög.

Bild på mitt lilla hängbukssvin kommer i nästa inlägg.

 

 

2021-01-17 Gira 53 dagar dräktig

Tänkte bara visa vilken skillnad det är på bara några dagar. Nu har Gira fått mjölk i sina juver.

Undra hur tjock en hund kan bli egentligen???

Gira mäter nu 72 cm, väger 33 kg och har en stadig temp på 38,1 grader.

Enligt vad jag läst så kan valpning ske mellan dygn 58 och 65, alltså söndag 22/1 till söndag 29/1. Eftersom Gira parades redan på dygn 10 så tror jag själv att valpningen blir någon gång 27-28/1.

 

 

2021-01-15 Gira 51 dagar dräktig

Ikväll kände jag valparna i magen för första gången. Jag vet med säkerhet att jag kände 4 st. Det var häftigt! Gira har gått upp ytterligare 2 kg och väger nu 32 kg.

 

 

2012-01-12 Gira 48 dagar dräktig

Gira mår fortsatt bra. Hon är fortfarande lika sugen på mat men inte längre lika ivrig på att vara ute. Hon kan ju normalt tillbringa timmar ute på gården, men nu tycker hon att en kvart är ganska lämpligt. Hon tycker det blir kallt. Hon dricker mer och vill ut och kissa betydligt oftare, dock inte på natten ännu.

 

Det börjar bli en riktig bullmage på Gira. Midjemåttet ligger nu på 70 cm (+16 cm). Jag vägde Gira första gången i helgen och då hade hon gått upp 6 kg mot hennes normala vikt på 24 kg.

Själv försöker jag se över allt som behövs inför valpningen och tror att det mesta nu finns hemma. Eftersom jag bor där jag bor så kan man ju inte bara kvista över till affären och handla. Jag behöver vara förberedd. Däremot kan man nog diskutera hur mycket man egentligen kan påverka det hela. Jag gissar att jag till syvende och sist kommer att måsta lita helt på Gira - som jag gjort så många gånger förr :-)

Gira har fått en något suspekt kroppsform och hållning. Hon är inte en utställningsstjärna just nu men däremot förärad med en jättefin valpmage.

 

 

2012-01-05 Valplåda

På bara ett par dagar mäter Gira nu 65 cm runt midjan, en ökning på totalt 11 cm. Det känns som om det händer grejer varje dag nu. Gira mådde lite dåligt igår och jag blev orolig till tusen. Jag ska försöka skärpa till mig så att inte min rädsla att något ska hända min lilla stjärna förs vidare. Som ledare ska jag ju vara hennes stora stöd...pjuh...

Jag har beslutat mig för att inte åka på något ultraljud eller röntgen. Efter att ha pratat med olika veterinärer så känns osäkerheten på få veta antalet valpar för stor. De kan lyckas pricka rätt men lika gärna väldigt fel. Jag vet ju redan att Gira är dräktig. Dessutom ligger en sådan undersökning runt 20 mil bort enkel väg. Vi kommer istället att vara hemma och förbereda oss så gott vi kan.

Vi har börjat förbereda valprummet. Vi bor inte särskilt stort så det blir vår sons lilla lekrum som valparna ska få överta en period. Vi har desto större garage med många fina utrymmen, men jag vill ha både Gira och valparna inne hos oss. Jag har sett älghundar som vistats i hundgården under hela valptiden och dessa har blivit mer eller mindre folkskygga. Att Gira och valparna får vara inne med oss alla tror jag påverkar positivt och underlättar för de blivande valpköparna. 

Både Gira och vår son behöver nog vänja sig med förändringen till valprum och från lekrum. Just nu är det lite både och. Bäddningen och valphagen är inte klar än, men trägolvet har skyddats av en plastmatta som vi lagt in och valplådan är så gott som färdig.

Tack Roger Kempainen för alla goda råd och tips som du delar med dig av!

 

 

2012-01-02 Gira 5 veckor

Om inte veterinären sagt att Gira är dräktig hade jag inte sett något tydligt tecken förrän nu. Helt plötsligt när vi kom hem efter nyårsfirandet hade Giras bröstvårtor nästan fördubblats i storlek. Måttet jag tagit runt hennes midja (strax framför låren) har varit konstant 54 cm sedan 15/12. Nu har det gjort en snabb ökning på 5 cm till 59. Här kommer en kvällsfärsk bild på Gira som nu börjar bli mer och mer sugen på mat och gärna söker sig till golvvärmen på toaletten. I övrigt är hon precis som vanligt.

 

 

2011-12-21 Gira dräktig

Var idag till veterinären för att besikta Gira och få ett friskhetsintyg och skicka vidare till försäkringsbolaget och höja försäkringen. Veterinären tog tillfället i akt att känna igenom Giras livmoder och hon lyckades känna en och annan ärta. Gira är endast 3,5 v gången så det är för tidigt för att vara säker. Än kan saker gå fel och de befruktade äggen absorberas av kroppen. Konstaterat är i alla fall att Gira just nu är dräktig. Ytterligare ett steg i rätt riktning mot valpar hos Glesbygdens :-)

Vi hoppas att allt fortsätter som planerat och att Gira får må bra.

 Gira går på löpa.

 

 

 

2020-11-25 och 27 Parning genomförd

Gira och Bore har 25/11 och 27/11 genomfört två lyckade parningar. Det var på Giras löpdag 10 och 12. Bore visste vad han ville och Gira svarade, ställde upp sig och vek direkt undan svansen. Snabbt och supersmidigt!

Hängning! Ser inte så skönt ut att jag håller upp Gira så under magen, men hon misstyckte då inte utan stod och viftade på svansen. Nöjd och belåten.

 

<<< Tillbaka