<<< Tillbaka

Planerad parning

 

hos Glesbygdens Kennel

 

Avslutad Genomförd parning hos Glesbygdens Kennel feb -14

 

Läs om H-kullen född 140416

 

 

2014-02-20 Parning genomförd

Gira och Faio har 12/2 och 14/2 genomfört två lyckade parningar. Det var på Giras löpdag 9 och 11. På dag 9 lekte de ett tag innan medan det dag 11 var "pang på rödbetan". Snabbt och supersmidigt! Vi testade en parning även dag 12 men då sa Gira tydligt ifrån.

Faio var en riktig gentleman och tvättade Giras öron under hängningen.

Jag vill rikta ett stort T A C K till Lars som tog sig tid att komma upp med Faio så att matte Ellen Marie inte behövde stressa och komma lite senare. Detta underlättade massor för oss samtliga. Hundar på bilden nedan är från vänster turbosettern Gia, svartskimmeln Tang, chokladpralinen GG Good vars pappa föddes 1975, Jäger vars pappa är från Stormkullens, skogsmästaren Faio vars pappa blev årets hund i NVK 2013 och svartskimmelstjärnan Kompis som blev 2013 års allroundhund.

Det har varit en stor glädje att ha Faio här hemma hos oss i hela fem dagar. Jag har passat på att ha honom inne tillsammans med oss för att verkligen få lära känna honom i vardagen. Nu blir det väl lite speciellt i samband med parning och dofter av hela tre löptikar, men det har gått jättebra trots att det även funnits 4 andra hanhundar i närheten.

För att sammanfatta Faio kan jag säga att han är väldigt trygg och lyhörd och med det mycket lättsam att ha omkring sig.

Min yngsta gosse och Faio hittade varandra direkt. Jag har sagt det förr, men Faio är grymt lik Gira till sättet. Så även vad gäller matglädje. En ynka liten matbit från lillebror så var Faio såld. Precis som Gira. Om Ellen Marie tyckte detta var så bra låter jag vara osagt :-)

Faio var ju på romantisk weekend och då får man ta sig vissa friheter.

Faio visade sig vara väldigt barnkär. Han var lugn och stabil och klarade barnens stim utan att stressa upp sig eller dra sig undan.

Han gillar att hämta saker. Han kom både med leksaker och godispåsar. Denna gång med lillebrors napp. Omtänksam var han också. Vår egen Alfa hon tuggar och suger på napparna, medan Faio lämnade denna fint utan att ens nudda delen av silikon.

En annan myskompis vi fick umgås med var just Kompis. Han kände sig verkligen hemma. Är du ute efter en fin svartskimmelhane så kan jag verkligen rekommendera honom. Både Kompis och Faio är hundar jag själv drömmer om att äga...tillsammans med Gira såklart :-) De är duktiga jakthundar på flera underlag med en mycket fin mentalitet.

Det var riktigt trevligt med norrbaggar på besök trots att det blev en hel del pikar om OS och den nya norska skidstjärnan Inge Glid. Vi umgicks, fiskade, körde skoter, bastade och surrade en massa jakt och hund. Jag fick även fina tips om vilken bössa jag bör köpa och hur jag ska fälla fler fåglar i skogen.

Ellen Marie och Lars skulle vidare upp mot norra Norge så hundarna förbereddes för tuffa fjäll. Jag fick prova nya sockar från dogbooties.com. De har elastisk kardborre och är de sockar som imponerat på mig mest såhär långt. Vill ni få tag på sådana så har Ellen Marie ett stort lager. Hör av er till mig för mer information [email protected].

Trots busväder och OS så kom det ett gäng intressenter hela vägen upp till Glesbygden för att framförallt träffa Ellen Marie och Faio. Vi pratade hund, fikade och åt middag ihop. Tack alla fina människor för att ni kom. Huvudpersonen njöt som ni ser av all uppmärksamhet.

Nu är det bara att vänta och se om Gira blir dräktig. Vi motionerar som vanligt fram till 4:e veckan och sedan övergår vi till mindre fysiskt krävande övningar.

Valparna beräknas att födas på skärtorsdag 17 april med leverans i mitten på juni. Intresset efter valp är fortsatt glädjande stort. Intresselistan förändras dock lite eftersom. Några avsäger sig eftersom de får valp från annat håll medan några nya tillkommer varje vecka. Det jag saknar fortfarande är ett par jaktintresserade tjejer som kan tänka sig en hanhundsvalp. Det skulle vara kul med ett tjejstarkt Glesbygdsgäng för H-kullen.

 

 

 

2014-02-10 INBJUDAN

Nu har Gira börjat löpa. Tack vare Ellen Marie, Lars och snälla hjälpsamma människor så får jag äran och glädjen att ta emot Faio här hemma i Glesbygden. Jag var beredd på att administrera både jobb, barn och övriga hundar för att köra ett par hundra mil. Detta byts nu ut mot att få ha gäster. Vilket privilegium!

Vi hoppas att Gira och Faio fattar tycke i slutet av veckan så vi får välkomna många friska och fina glesbygdare till världen lagom till påsk.

Du som vill och har tid kan komma och träffa Gira och Faio, mig och Ellen Marie här i Glesbygden nu på söndag 16 februari. Anmäl dig till mig via mail [email protected] eller mobilen. Välkomna!

 

 

 

2021-01-09 Mail till alla valpintressenter

Nu har alla som är intresserade av en ny glesbygdare fått mail från mig. Är du en av dem och inte fått mitt mail så ta kontakt med mig [email protected].

Nu är det enligt min gissning och beräkning en månad kvar till löpet startar. Äntligen!

 

 

2013-08-04 Möjlighet att träffa Gira och Faio

Till helgen 10-11/8 kommer Gira och Faio att finnas på fjället utanför Mo i Rana på han- och tikhundsuppvisning. Det är Kenneth Ressem, norsk domare och ägare av Kvisteindalens Kennel som bjudit in ett antal strävhår som han anser vara landets bästa just nu. Glädjande nog "kvalade" jag och Gira också in trots att vi är från Sverige :-)

Jag som alltid vill se intressanta parningshundar IRL kommer nu få "slå fler flugor i en smäll" plus att en och annan också kan få se Gira. Utöver att umgås med många trevliga hundar och förare får vi ju dessutom en hel del träning inför den jaktsäsong som ligger framför. Detta känns som ett mycket bra initiativ av Kenneth och något även vi i Sverige skulle kunna ta efter. Det kan ju vara intressant att inte bara ha han- och tikuppvisning i utställningsringen utan även på det jaktliga underlaget.

Vi åker upp på fredag och hem måndag eller tisdag. Är det någon som vill träffa oss och hundarna i trakterna runt Mo i Rana så hör av er så löser vi det på något sätt. Eftersom vi befinner oss uppe på fjället en bra bit från närmsta väg är det nog enklast om vi tar en ev träff i samband med att vi ska upp eller ner från fjället, dvs fredag el måndag alt tisdag.

Hälsningar Hanna och Ellen Marie

 

 

2013-08-04 Planerad parning framflyttad till nästa löp

Gira började löpa en månad tidigare än beräknat. Detta skulle innebära parning kring 20 juli, valpning kring 20 september och leverans ungefär 20 november. Jag kan tänka mig att jaga 30 dagar in i dräktighet och det skulle innebära att jakten inte ens skulle hunnit börja.

Jag räknar med att kunna jaga med Gira fram till hennes tionde höst. Allt efter det ser jag som en bonus. Det innebär att jag har fyra höstar kvar med henne och att "ödsla" en av dem på en valpkull gick bara inte. Då spelar det ingen roll att jag gillar senhöst/vintervalpar.

Jag är helt enkelt mer jägare än uppfödare och har beslutat att skjuta upp parningen till nästa löp. Den beräknas infalla i februari med parning i slutet av månaden. Detta innebär en valpleverans i juni.

Ni som anmält intresse är välkommen att höra av er om ni har några funderingar.

 

 

2021-07-01 Stakkhaugens Faio kommer till Sverige!

Den gångna helgen visades Faio av Ellen-Marie på skk:s nationella utställning i Borås. Detta var hans första utställning i Sverige. Han blev Bir och kan nu inte bara titulera sig Nuch utan även Such! Stort grattis till ekipaget.

Faio ska även visas på skk:s internationella utställning i Tvååkerden 12 juli. Om någon av er vill träffa honom så ta kontakt med mig [email protected] eller Ellen Marie på 004797683330 eller [email protected]

Gira kommer att visas den 6/7 i Piteå. Intresserade valpspekulanter är välkommen att träffa oss där.

 

 

2021-06-21

Gira kommer att paras vid nästa löp med en grov uppskattning i mitten av augusti 2013. Detta innebär en valpleverans strax innan jul. Hane till Gira är nu vald och tillfrågad. Ägaren till honom har tackat ja. Mer om honom kan ni läsa under täckhund. 

Jag har försökt vara ganska noga i mitt val även denna gång och vänt och vridit på saker fram och tillbaka. Jag har studerat data samt pratat och mailat med många. Stort tack till er som tagit er tid att svara och hjälpa mig på traven. Jag har tittat på flera hanhundar och lite närmare på en handfull. Innan jag offentliggör Giras partner så meddelar jag alltid de jag varit intresserade av så de får veta först. Det finns många fina strävhårshanar. Även om Gira inte kommer att para de övriga jag tittat på så har jag lärt mig massor av att studera dem och är även intresserad av att fortsätta följa dem för ev kommande parningar i framtiden.

Mer tankar om varför jag fastnade för Faio kommer i ett senare inlägg.

 

 

2021-01-16

Efter att Gira nu kommit in i sin andra löp efter hennes första valpkull börjar jag få en uppfattning på var de tre kommande löpen hamnar (innan hon blir sju år). Med mina tidigare noteringar som grund så gissar jag att hon kommer löpa i början av augusti 13, mitten på mars 14 och slutet av oktober 14. Detta innebär valpleveranser mitten på december 13, slutet på juli 14 och mitten på februari 15.

Jag har inte helt bestämt mig ännu hur jag gör. Mycket beror ju på om jag hittar och hinner kolla upp den där hanen med stort H. Just nu lutar det åt att Gira kommer att paras för andra och sista gången redan vid nästa löp (augusti 13) då med en leverans i mitten på december 2013.

Intresseanmälningar ramlar in lite nu och då så tveka inte att höra av dig du med om du är intresserad av en valp efter Gira.

[email protected]

 

 

2020-10-18

Fjällbrisens Gira planeras att paras i slutet av 2013 med leverans tidig vår 2014. Detta blir Giras andra och sista kull. Du är varmt välkommen med frågor, hänga med på jakt, komma och hälsa på eller helt enkelt anmäla ditt intresse så skriver jag upp dig och dina kontaktuppgifter.

Valparna efter kombinationen Gira/Bore är i skrivandets stund väldigt lovande. Gira hämtade sig även mycket snabbt efter valpningen. Trots detta kommer jag att vänta ytterligare ett år innan en ny parning, mycket på grund av famljeskäl samt att jag vill följa upp A-kullen ordentligt innan jag splittras på fler Glesbygdare.

Täckhund är inte bestämd ännu, men jag har en blid över vad jag söker och tittar lite extra på ett par tre just nu. Jag är ständigt på jakt och fortfarande öppen för förslag. Hör av dig!

 

 

 

Fjällbrisens Gira kommer eventuellt att paras en gång till beroende på utfallet från kombinationen Gira/Bore. Jag bestämde redan innan första parningen att det blir max två kullar efter Gira. Detta för att jag tror att dräktighet och valpning tar sin beskärda del från tikens jaktliga kapacitet och antal verksamma år, speciellt med valpning i stigande ålder.

Jag har en suverän jakthund och har inte tänkt avla bort den tillgången. Två kullar med Giras blod räcker gott. Jag prioriterar hellre att hon kan jaga ett par år ytterligare under sitt korta hundliv.

Nästa parning blir senhösten 2012 eller senast 2013 beroende på Giras återhämtning och löp.

Ni är varmt välkomna att sätta upp er på intresselista redan nu.

 

 

 

<<< Tillbaka