thehannapanna

thehannapanna

Om bloggen

Läs om fina fräcka framfusiga tokfians fiffiga funderingar, fantasier, fadäser och förehavanden

Rovdjur

Blogg 2009Posted by Hanna Sun, March 29, 2021 20:20:41

En del är för och en del är mot. En del tycker ingenting.

Alla har vi anledningar och argument till våra åsikter.

Myndigheterna ser gärna en ökning av rovdjursstammen. Men till vilken nytta? Varför ska de bli fler? Vad tjänar vi på det? Vilka är argumenten? Hur många av alla är utrotningshotade? Korpen tex, måste den verkligen vara fridlyst? Varför är den fridlyst? Järven finns i överflöd, hur mycket äter inte den för att överleva? Räven likaså. Den får man åtminstone skjuta.

Fler rovdjur kräver mer tillgång på mat. Vad görs för att bevara populationen av de som ej är predatorer? Vem skyddar dem? Man kan tycka att naturen själv kan sköta populationernas jämvikt. Kan den det och vill vi det? Hur många rovdjur jagar vi för matens skull? Varför är de så värdefulla? Vem har rätt att avgöra det?

Jag jagar fågel och är självklart intresserad av dess tillgång för att främja möjligheterna till jakt och att plocka fram en bra och rutinerad fågelhund. Inför den gångna hösten hade jag stort hopp till en bra ripstam mycket på grund av den rika tillgången på sork och lämmel. Tyvärr så kraschade denna population. Varför tror jag ingen egentligen vet. Jag har i alla fall inte hört eller läst några troliga förklaringar.

De senaste åren som jag varit uppe på fjället har jag många dagar sett fler kroknäbbar som korp, fjällvråk, kungsörn och jaktfalk än vad jag sett ripa. När det inte finns lämmel eller sork blir ripan kroknäbbarnas främsta föda. Jag har även sett spår av räv och järv som frossat på ripa.

Vem står på ripans sida? Vad gör man för att bevara den? Vad är det som säger att kroknäbbarna ska få finnas i den omfattningen när det är ripan som tar stryk? Forskningen säger att riptillgången till 90 % beror på lämmeltillgången och trycket från predatorer. Vad kan jägarna göra och hur mycket hjälper det egentligen att begränsa avskjutningen? Var ligger problemet?

Ingen är mer intresserad än fågeljägarna att bevara en stark ripstam. Utan den försvinner möjligheten till det vi gillar mest. Jägarna står på ripans sida, i alla fall de som kan kallas jägare.

Jag har min åsikt klar och jag ifrågasätter verkligen myndigheternas prioriteringar. Det skulle vara intressant att få några välvässade argument till varför rovdjuren är värdefullare och varför de måste vara så många.

Jag gör vad jag kan för att minska på de fågelätande predatorerna.

Så här har det gått:

Räv 4 stycken

Mård 6 stycken

Mink 3 stycken

Fåglar 8 stycken


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.