thehannapanna

thehannapanna

Om bloggen

Läs om fina fräcka framfusiga tokfians fiffiga funderingar, fantasier, fadäser och förehavanden

Stubben

Blogg 2009Posted by Hanna Sat, November 14, 2020 10:03:06

I dressyrdagboken har jag berättat att jag satt mig på tänkarstubben för att utvärdera min hund Gira och själva jakten över stående fågelhund.

Nu tänkte jag utöka stubbens omfattning med att även innefatta min hemsida (www.hannaholmberg.se) och denna blogg.

Det är lätt att man matar på utan att stanna upp och fundera över om man lägger tiden där den behövs. I och med att jag blivit mamma så har jag fått ett annat fokus och nya prioriteringar. Allt jag gör och drömmer om att göra ryms inte på dygnets 24 timmar om jag ska må bra. Man kan inte bara fylla på utan att plocka bort.

Jag vill känna hur det känns att låta datorn vara vilande en period. Jag vill känna om jag saknar det och om jag fortfarande har behov eller något att ge er som läser. Ni är ungefär 100 st varje dag som tittar in här. Vad vore en hemsida eller en blogg utan läsare? Vill ni så får ni gärna lämna en kommentar här under tiden jag sitter på stubben så ska jag läsa det och ta med det i utvärderingen.

Om jag nu inte får en outhärdlig abstinens så tänkte jag återkomma i januari med den sedvanliga årskrönikan.

Med en önskan om en God Jul och ett Gott Nytt År så hoppas jag vi hörs mera när år 2010 är i sin linda.

Kram

hannapanna

Sådan husse sådan hund

Blogg 2009Posted by Hanna Fri, November 13, 2020 11:20:59

Detta hittade jag på Annas blogg. Ganska intressant faktiskt! Läs och njut ;-)

En rekommendation från Svenska Brukskarlsklubben!

Brukskarlar

Ursprung
Den tame mannen har funnits som sällskap och bruksman till kvinnor så långt tillbaka i tiden som vi kan minnas. Användningsområdena har givetvis växlat, allt från jakt och jordbruk till dagens rena sällskaps- och avelskarlar.

När du bestämt dig för att skaffa karl vill vi ge dig lite tips och råd för att förenkla din vardag med mannen. Det första du behöver tänka på är om du verkligen har tid med en karl. En karl är ingenting man lättvindligt kan lämna bort till vänner och bekanta. Ännu finns inga godkända pensionat i Sverige.


Lyckligtvis är karlar idag accepterade i de flesta offentliga miljöer. Det är dock ej tillrådigt att ta med karlar överallt. Exempelvis boutiquer brukar framkalla nervositet och i vissa fall aggressioner. Det är inte ovanligt att man ser oroliga och gnällande karlar väntandes vid kassan.

Även om du anser dig ha tid över till både en och två och kanske tre karlar vill vi inte rekommendera mer än en. Ofta visar de oro och till och med svartsjuka om ''''''''matte'''''''' bryr sig för mycket om andra karlar!

Kostnader
Det är givetvis något som man bör tänka på innan man skaffar karl. Att ha karl är inte billigt. En karl äter mycket och behöver kläder, bil, mm. En duktig arbetskarl kan ofta själv tjäna ihop till sitt uppehälle. Har man en skicklig jägarkarl kan han bidra till hushållet med bland annat älgkött. På höstarna kan man till och med se hur karlar beger sig ut i flock för att jaga älg. Se till så att just din karl har tillstånd, d v s licens, för detta annars bör man inte låta dem löpa omkring hur som helst i skog och mark. Om din karl saknar det rätta intresset för jakt kan du kanske istället träna honom till att bli en skicklig bär- och svampplockare.

Allmän skötsel
För att din karl ska få leva ett långt, friskt och lyckligt liv behöver han god mat, frisk luft, daglig motion och någon eller några aktiviteter som inspirerar honom. Tänk även på att hålla din karl vacker. Östgötarasen är vanligen renlig av sig och sköter det mesta själv till exempel ansning av skägg och naglar. Avancerad tandvård och trimning av huvudhår bör man överlåta till en fackman.

OBS! All kupering är strängt förbjudet i Sverige, sådant kan till och med medföra rättsliga följder i vissa fall!

Raser
Det finns ett stort antal olika karlraser. Vid resor till sydligare länder slås man av hur många lösdrivande karlar som finns på gator och stränder. Och visst är det lätt att glömma allt förnuft när man ser in i ett par bedjande, sammetsbruna ögon... men tänk på att dessa karlar oftast helt saknar uppfostran och dessutom kan vara smittbärare av allehanda sjukdomar då vaccinationer är ovanliga i dessa länder. Dessutom är det ofta problem med att få införseltillstånd till Sverige för sådana karlar. Vi vill därför rekommendera att du väljer en av våra erkända svenska raser.

En könsmogen karl tycker om att visa upp sig med sina artfränder på dansställen. Det är där som parningslekarna inleds. I jakten på en ägarinna kan till och med vilda slagsmål utbryta. Vi avråder dock från att välja någon av de riktiga ''''''''stridstupparna'''''''', de kan bli svåra att få någon riktig pli på. De kan i vissa fall morra och anfalla sin ägarinna! Då måste man omedelbart säga ifrån och visa vem som bestämmer.

OBS! Det ger honom en trygghet att veta sin plats.

Även den lugnaste karl kan ibland brusa upp och försöka ta kommandot. Det gäller då att vänligt men bestämt tillrättavisa honom. Om det inte räcker så måste list tillämpas.
Du bör i ett tidigt stadium bestämma om du vill ha en inne- eller en utekarl. Väljer du en innekarl så bör du tänka på att motion är otroligt viktigt. En innekarl kan annars bli passiv och hemfalla åt öldrickande framför tipsextra.

Det är inte svårt att lära en karl enklare små sysslor såsom att gå och handla eller att dra en barnvagn runt kvarteret. Glöm inte heller att ge rikligt med beröm. Karlar sporras då och utför villigt sina små tjänster. Godbitar användes med fördel för att belöna önskvärt beteende.

Uppfostran
Även om du vet att din karl är lydig och snäll och inte skulle göra en fluga förnär så bör du inte låta honom i glädje hoppa emot främmande människor. Någon som ej är van vid karlar kan till och med bli rädd.

En annan viktig uppfostringspunkt är att lära honom att tiga på kommando samt att hålla sig intill dig så att han inte ställer till förtret för andra. Mycket vanligt är en tendens att springa efter andra karlars bilar och ett sådant beteende är oacceptabelt och bör kvävas i sin linda!

Avel
Även om du idag inte är intresserad av avel så är inte snöpning något vi vill rekommendera. Det kan komma en dag när du ångrar dig och då blir du tyvärr tvungen att byta ut din gamla trotjänare mot en ny. Om du tänkt använda din karl i avelssyfte bör du först kolla stamtavlor men även tänka på att påssjuka kan försämra avelsmöjligheterna. Ett byte kan komma i åtanke.

För övrigt brukar karlarna visa sig villiga till avel något som bekräftas från BB-håll. Om du inte vill lämna din karl hemma vid förlossningen så går det bra att ta med honom till BB. Personalen där har utbildning och är vana att handskas med nervösa karlar. En positiv reaktion är att många karlar uppvisar en högre mognadsgrad efter den första avkomman även om motsatt reaktion i sällsynta fall kan förekomma.

Vidare avel bör inte bedrivas på karlar som inte visar intresse för sin avkomma, inte vill kännas vid sin avkomma eller till och med är aggressiv mot avkomman. Sådana karlar är inte ens lämpliga som sällskapskarlar och du bör snarast göra dig av med honom hur söta de än må vara. Eventuella framtida ägarinnor till en sådan karl bör varnas för att han har sådana defekter innan de tar hem honom.

Kost
En karl kan äta i stort sett vad som helst även om de tycks föredra den kost de är uppfödda på (det s k ''''''''mammas-köttbullar-syndromet''''''''). Rådgör därför gärna med uppfödarna om vad karlens kost varit baserad på under uppväxten. Låt inte mannen rumstera fritt i kylskåp och skafferi och fall inte för bedjande blickar vid kaffebordet. Det är direkt olämpligt att låta honom tigga vid bordet.

Vissa karlar visar ibland tendenser att vilja hjälpa till att tillreda sina egna måltider. Detta bör uppmuntras! Maltdrycker uppskattas ofta av karlar men låt det inte bli till någon vana. Ett par burkar per månad under sträng uppsikt är dock inget att oroa sig för.

Sjukdomar
Karlar kan ofta uppvisa diverse små sjukdomssymtom. Ta dock dessa med en nypa salt. En kvinna kan vanligtvis fortsätta att utföra sina dagliga sysslor trots sjukdom men detta tycks vara svårare för en man. Han sjukskriver sig gärna i rent förebyggande syfte. Detta inträffar oftast vid helg- och skiftarbete.

Många karlar har tendenser till färgblindhet. Du bör därför hjälpa honom med påklädningen. Karlar med orange tröja och rosa byxor har faktiskt påträffats.

Sammanfattning
Vi hoppas att du får mycket glädje av din nya karl under många år. Som komplettering till våra små tips kan du gärna läsa andra, mer utförliga fackböcker i ämnet karlavård. Vi kan rekommendera ''''''''Allt en kvinna bör veta om män''''''''. Du kan givetvis också vända dig till närmaste klinik.

Svenska Brukskarlsklubben

Tack

Blogg 2009Posted by Hanna Mon, November 09, 2020 10:15:50

Här kommer en liten hälsning till alla er som gratulerat oss:

Vi gjorde en fotostudio hemma med ett lakan över sänggaveln. Med hjälp av företaget www.optimalprint.se knåpade vi ihop detta kort. Snabbt, enkelt och billigt! Rekommenderas!

Ottan

Blogg 2009Posted by Hanna Sun, November 08, 2020 09:20:54

Jag gick upp i ottan idag för att hjälpa Matti baka pappas första farsdagstårta.
För er som har lite fantasi kan se att det står "far" med nonstop...eller ja, kanske till och med mycket fantasi. Matti ritade sin första teckning på pappas grattiskort. Det blev många streck på händerna och några på papperet, men hålla pennan det kunde han även om den hellre ville till munnen.

Jag har varit på resande fot en del sista tiden, från E45 söderut och vidare längs E12 mot kusten med stopp lite här och lite där. Det är både nyttigt och kul att byta miljö ibland. Otroligt vad hemmakär man blivit sedan lilleman kom till världen. Dagarna flyger förbi, för att inte tala om veckorna. Det är ju snart jul!

Enklast och skönast är att bara vara hemma. Jag förstår nu att det är lätt att bli bekväm som förälder. Matti har ju redan hängt med än hit och än dit inklusive 7 turer upp på fjället. Jag får ju inte stanna av nu. Miljöträning för oss båda blev ett måste.

Ett av stoppen var hos alltid lika goa gammelfarmor Sally.

Vid den tidigare miljöträningen fick min äkta hälft känna på hur tungt det är att vara gravid. Här är vi på fjället och Matti sitter skönt hos pappa i Baby Björn.

Här är sitter vi nöjda och glada efter en matstund. Att amma i såväl spöregn som snöstrom på surblöta myrar och kala berghällar har varit en utmaning. Bröstvärmare från Apoteket var en smart investering efter jag fått känna den smärta som slarvet kan ge.

Utekläderna till Matti har vi fått låna från några schweiziska kompisar. De har stor erfarenhet av uteliv med hela familjen. Overallen är av äkta dun. Innanför den har Matti en ylledräkt och ett underställ från Pantagonia. Varm, torr och mätt ger en glad och nöjd bäbis.

Tanken var först att fjällturerna skulle bli korta med långa stunder av vila. Första dagens ripjakt (två månader efter förlossningen) landade på endast 11 timmar och dryga två mils vandring...i hällregn. Det är inte lätt att vara klok när vita vingar flyger i luften och mamma vill panga. Lite mer skytteträning hade väl inte skadat, men kul hade vi.

Dessvärre ha galenskapen lett till att jag har känningar i svanskotan vid vissa rörelser. Jag hoppas verkligen att det går över. Är huvudet dumt så får kroppen lida. Men samtidigt så...det som inte dödar det härdar. Man har ju frihet att välja det talesätt som talar till ens fördel. :-)

Ni som hängt med i dressyrdagboken har sett att fågeljakten inte gått något vidare i år. Att jag trots amningsdåsigheten tvingat mig igenom en höst med motgång både här och där har kostat sitt. Jag citerar min man efter provet i Mittådalen "Hanna, visst gör du det här för att du tycker det är roligt?". Jag hade och har svårt att svara på den frågan.

Älgjakten, för de två karlarna i min närhet, har gått otroligt lysande. De sköt tillsammans hela sju älgar för Nissas Kaveri som fullständigt briljerat denna höst. Varje dag har varit jakt med stort J. Det är nästan så att till och med jag blir sugen att konvertera.

Här är Kalle med sin tredje älg, en kviga.

Karlarnas förberedelse innan jakten bestod av cykelträning en mil om dagen. Sedan återstod bara att släppa loss hundkrafterna i skogen. Det är inte undra på att man måste stanna upp och fundera på sitt eget val av jaktform när man lägger ner hundra gånger mer tid i förberedelse samt hämtar hem hundra gånger mindre resultat. MEN jag vet att det finns de som lyckas ortoligt bra med fågeljakten också. Hur de gör, det vet i stackarn?

Mot alla odds fick jag en dröm uppfylld tidigare i veckan. En blåsvart jumbojet strök med framför pipan efter ett snyggt jobb av Gira. Så länge det finns liv finns det hopp. (Jag kan inte låta bli sådana där klyschor.) Det behövs inte mycket medgång för att ge mersmak. Tjurig som man är kommer jag inte att ge mig i första taget. Kan andra så borde väl jag också kunna, även om jag kanske måste träna lite mer än andra. Eller hur!?

Hur som, är det med stor glädje som jag visar denna bild. Jag trodde inte i min vildaste fantasi att det skulle ske i år och än mindre med tanke på trollen som härjat i Gira. Det här behövde jag. (Fler bilder finns i dressyrdagboken.)

Fredagsmys

Blogg 2009Posted by Hanna Fri, October 16, 2020 14:19:33

Nu är det slut på veckan, det är dags för fredagsmyyyyyyyyys! Se och hör

Kanske ligger det något i det gamlingarna brukar säga här i byn. "Snön försvinner om björnarna lämnar spår". Voilà!

Spår av nallebrum i snön och vips så försvann den.

Jag stortrivs att vara mamma. Det är skönt att vara hemma och jag njuter av varje dag. Det är härligt att få vara så behövd och att få älska så gränslöst. Min lilla son utvecklas fortare än jag hinner uppfatta. Människokroppen är otrolig!

Är han snäll, frågar många. Hur ska ett spädbarn kunna vara något annat? Alla barn är ju snälla. Sedan finns det dem som får kämpa med krämpor av olika slag. Denna kamp kan göra föräldrarna näst intill uppgivna över att kunna hjälpa och underlätta för sina små. Barnet signalerar ju bara att allt inte är som det ska.

Vi har haft turen att klara oss utan krämpor än så länge. Han sover bra och äter som en häst. Tre och en halv månad med en vikt på dryga 8,5 kg säger väl det mesta. Jag tänkte försöka mig på att amma helt till dess han är sex månader. Vi får väl se hur det går.

Just nu är händerna i munnen för jämnan. Det kliar och irriterar.

För nära och kära tänkte jag bjuda på en suddig och mörk snutt från min mobil där Matti upptäcker sin egen rösts högre register. Länken är bara öppen för 25 tittare. Efter det måste jag ställa om räknaren. Kan du inte se nu så återkom på ett tag.

Säljes

Blogg 2009Posted by Hanna Fri, October 09, 2020 10:51:52

På tal om blocket.se...

Jag är i bilbytartagen. Nu kommer vintern och jag vill ha fyra däck som snurrar samtidigt. Ni som vet var vi bor och har kört vår väg vet varför. Många gånger har vägen varit FÖR smal och kurvorna FÖR skarp. Än har jag klarat mig och bilen, men ATT det varit nära många gånger.

Någon som är sugen på min Volvo V70 tdi -98?

Mansslukerska

Blogg 2009Posted by Hanna Thu, October 08, 2020 08:40:27
Vad är det mellan karlar och blocket egentligen???

Kung Bore

Blogg 2009Posted by Hanna Wed, October 07, 2020 13:07:53

Ja bara för att jag senast igår hälsade dig välkommen menade jag inte att du behövde komma direkt.

På tal om snö och kyla...

När vi kom hem från BB grävde vi ner en jordvärmeslang i backen. Det var med mycket möda och stort besvär. Tack och lov hade vi hjälp av Kalle.

Ofta är det vi tre som gör både det ena och det andra tillsammans. Jag förevigar en del genom kameralinsen och lägger ut en och annan bild. Det som slår mig när jag tittar på nya som gamla upptåg är att det är många leenden och mycket glädje. Vi trivs ihop, vi tre...eller ja fyra är vi ju nu för tiden. Matti kommer nog också att trivas.

Den här bliden är ett bevis på det. Man kan spela luftgitarr med spaden om man vill ha lite kul i geggan.

Det märkliga är att det finns antioptimistiska inlandsbor som har negativa synpunkter på det som skrivs på min sida och hur dessa härliga människor kan gå med på att läggas ut på internet. Varför har man det tro? Tål man inte att se de som trivs med livet? Det intressantaste är att dessa (fåtal) personer inte kan låta bli att läsa det jag skriver. Bara det säger det mesta tycker jag. De är väl aldrig nyfiken?

Man får vara nyfiken. Jag skriver för att ni ska få ta del av mitt liv, inklusive antioptimister. Istället för att ha en sån där tråkig inställning och fälla syrliga kommentarer är du välkommen att hänga på våra upptåg. Vi stänger inte för någon. Kom förbi på en kopp kaffe vetja!

Förra veckan var rörkrökaren och eldragaren här och installerade värmepunpen. Nu har vi golvvärme i hela garaget. Oj, vad tvätten kommer att torka snabbt. När utbyggnaden på huset (görs i vinter) är klar kopplar vi även in kulverten som går till huset. Efter många om och men och funderationer hit och dit har vi äntligen vår värmekälla klar. Det känns bra.

Next »