thehannapanna

thehannapanna

Om bloggen

Läs om fina fräcka framfusiga tokfians fiffiga funderingar, fantasier, fadäser och förehavanden

Vårflod

Blogg 2010Posted by Hanna Sun, May 23, 2021 22:36:21

Vårfloden i Vindelälven är den högsta vi varit med om sedan vi bosatte oss i dessa trakter.

Än fattas dock en dryg halvmeter innan vi är uppe i nivåerna för vårfloden 1995.

Flödet har mattats en hel del pga uppehåll och kyla, men kommer regnvädret som prognoserna talar för så har vi ännu inte nått kulmen.

Ikväll rev isen inne i Rabnaviken. Det känns helt otroligt att vi var ute på isen och fiskade för exakt en vecka sedan. Det har verkligen gått fort. Nu ser det ut såhär:

Den 3 maj tog jag ett kort mot vårt hus på hemväg efter en skotertur.

Idag ser det ut såhär. Vattenytan har stigit med ca 3 meter.

Myrar och skogar har förvandlats till sjöar.

Skansnäsvägen har klarat ett hårt tryck från bäckar till bredden fyllda med smältvatten.

Ni som varit med när isen river vet att det alltid är mer eller mindre ett skådespel. I år var isen av sämre kvalitet och mot slutet bestod den enbart av pipis. Även om den tillsynes kan vara tjock så finns det ingen bärighet eftersom stavarna i isen är lodrätt byggda. Dessa iskristaller skapar ett speciellt klingande ljud där de möter land eller varandra.

Här följer några bilder för er som har anknytning till byn:

Båthusen står i vatten.

Brygga fast i ismassorna påväg nedströms.

Än är det en bit kvar innan första stugan står i vatten.

Många båtar guppar mer eller mindre i vattnet, mer eller mindre fastbundna.

Snart kan man skutta direkt från bastubron till plurret

Vårsommaren till trots får vi hoppas på kyligt väder.

Vårvinter till vårsommar

Blogg 2010Posted by Hanna Fri, May 21, 2021 12:59:30

Vårvintern blev ovanligt lång i år. Sista dagen vi körde skoter var lördag 15 maj. Det var tänkt att vi även skulle ut på söndagen, men mycket av snön försvann under nattens regnande.

Att det varit kvar mycket snö har väl ingen tagit miste om med tanke på nyhetskanalernas information om höga vattenflöden och avskurna vägar. Skansnäsvägen har klarat sig än så länge där endast vattenmassornas strömmar ökat bredden på dikena längs vägen. Storvindel har stigit med ca 4 cm/timme under veckan och nu ökat med mellan två och en halv och tre meter. Jag tänkte återkomma med några bilder.

I detta inlägg tänkte jag bjuda på sånt som normalt kommer i familjebloggen. Som jag sagt tidigare så är du välkommen att hänga med där. Skicka mig ett mail så lotsar jag dig vidare.

Vårvintern är som bäst precis när den är på väg att försvinna. I år bjöd den på två extra veckor. "Blir ni aldrig less på skoter och sånt?" är en fråga som kommer lite nu och då från de som inte är lika bitna som oss. Svaret är jo tillslut så är det helt ok att ställa undan skotern och övergå till att kratta gräsmattan och olja in altanen.

Det är en enorm skillnad att vara ute i januaris bitande kyla och plumsa fram i pudersnö mot att skotra i bara tröjan på stenhård skare under gassande vårsol. Var tid har sin tjusning.

I början på maj var jag lika ofta här nere på Storvindeln som uppe på höglandet och en rödingsjö. Dessa dagar lät jag skotern stå och vandrade omkring med pimpelspöet i handen. Att jag bor vackert vet jag redan även om man har lätt att bli hemmablind. Men vilken tillgång det naturnära är för mig blev ännu mer uppenbart än det tidigare varit. Tänk vilket levande skafferi!

Ute på isen mötte vi upp farbror K. Hundarna var självklart också med. Lilla Pirju försökte hänga med så gott hon kunde, men än har hon för korta ben för att hänga med en vorsteh.

Lilleman tyckte det var helt ok att åka pulka med mamma som motor istället för bakom en Lynx Ranger 550.

Fina abborrar blev det och givetvis filéad abborre till middag.

Även Pirju var sugen på fisk.

Lilleman njöt av tillvaron lika mycket som mamma.

Men när hela armen och delar av ansiktet åkte ner i fiskehålet var det inte lika roligt. I sin nyfikenhet på var fiskarna kommer ifrån blev det bara lite blött och lite kallt.

Hundarna blev trötta tillslut och tog "minuter" på renskinnet.

Intervjuad

Blogg 2010Posted by Hanna Fri, May 21, 2021 09:21:54

Härom dagen svarade jag på ett antal frågor från jägarjäntan.

Tjejen bakom denna jaktinspirerade blogg är dotter ala Klövkampens Kennel, Anna-Sara Persson. Det är ju hos Klövkampens Kennel vi köpte jämttiken Pirju nu i vår.

Läs hela intervjun här.

Tack så mycket för att jag fick vara med.

Highlight

Blogg 2010Posted by Hanna Fri, April 09, 2021 23:33:32

Det är inte många dagar man får den möjligheten, inte ens varje år. När förhållandena är optimala gäller det att ta tillfället i akt. I tisdags morse var den perfekta dagen.

Jag drog på mig stasset, spände fast och drog åt kring handlederna. De två fyrbenta fick dagen till ära slippa linan. Idag skulle jag vara min egen motor, helt och hållet.

Känslan var enorm. Motståndet var lagom krävande. Luften frisk och klar. Underlaget hårt men greppbart. Skär efter skär. Stavtag efter stavtag.

Vindelälven blev var min plats, skaren mitt underlag, skidutrustningen mitt redskap och mina två vorsthrar mitt sällskap.

Med mobilen fångade jag några ögonblick:

Älven nedstöms i höjd med Granåker:

På hemväg mot Rabnaviken och Skansnäs:

Att skida på skaren en härlig vårvinterdag går att jämställa med en sommarmorgon på blankt vatten i kajaken.

Wonderful!

Husmor

Blogg 2010Posted by Hanna Thu, April 08, 2021 21:56:22

Ja, någon sådan i namnets rätta bemärkelse lär jag nog aldrig bli, men lite tips och trix tar jag gärna emot:

För att bli av med bananflugor/blomflugor så funkar det utmärkt att blanda äppelcidervinäger och vatten i en skål och hälla i ett par droppar diskmedel. Flugorna tror att äppelcidervinägern är ruttnande frukt där de kan lägga sina ägg och dyker ner i vattnet, som tack vare diskmedlet inte längre har någon ytspänning. Flugorna drunknar.

Aska från öppna spisen/kaminen gör att lusen på rosorna sticker sin väg.

Putsa speglar i badrummet med raklödder. Tydligen gör det så att det inte blir dimma på dem när man duschar.

Damma elektronikprylar och prydnader med sköljmedel i vattnet så drar de inte åt sig dammet lika fort.

Man får inte mögel på duschdraperiet om man drar ett papper indränkt i matolja längs nederkanten.

Om man kokar diskmaskinspulver och vatten i en vidbränd kastrull lossar allt bränt.

För att hindra potatisen att gro, lägg ett äpple i potatispåsen.

Om du råkar salta maten lite för mycket under kokning kan du skala en potatis och slänga i så suger den upp överblivet salt.

Om mjölk kokar över kan man lägga i några korn salt så smakar det inte bränt längre.

Om du bränner något i kastrullen eller ugnen så kan du skura rent med sockerbitar.

När man har använt upp bakpulvret/vanillinsockret på burk så kan man använda locket till att sätta på läsk-/ölburkar så försvinner inte kolsyran. Locket sätts på "uppochned".

Illaluktande kyl, lägg in en halv citron om det inte räcker med att skura.

Förvara din vitlök i skafferiet för att slippa ev kryp/skadedjur.

Klistermärken går lätt att ta bort om man blåser med hårfönen på, då smälter klistret!

När man skurit lök (vitlök, gul lök whatever) så tar man bara kniven man skurit med och håller i bladet med händerna medan man sköljer i kallt vatten. Löklukten på händerna försvinner!

Får du flottfläckar på kläderna så ska du hälla kemisk bensin på fläckarna (finns i de flesta matbutiker, vid rengöringsmedlen).

Kanel eller vitpeppar fungerar mot myror.

Tuggummi som fastnat på kläder? Lägg kläderna i frysen. När tuggummit stelnat är det lättare att skrapa bort.

Lägg in dina disktrasor fuktiga i mikron en minut varje dag. Mikron dödar alla bakterier eftersom det är bakterierna som luktar.

Om man har problem med ohyra i skafferiet, bland torrvaror, kan man lägga lagerblad i en skål i skåpet. Krypen gillar inte lukten.

Har du några tips? Skriv dem gärna här i en kommentar.

Tjolahoppsansa

Blogg 2010Posted by Hanna Mon, March 22, 2021 22:10:21

Jag har funderat lite hit och dit på hur jag ska lägga upp min hemsida och mina två bloggar. Vad ska jag skriva vart?

Ska jag verkligen ha lösen på familjebloggen? Vad tycker du som läsare om lösen? Det skulle vara intressant att veta.

Speciellt mitt lilla barns integritet ligger i mina händer som förälder att vårda. Han tar stor del av min tankeverksamhet och min vardag. Är det rätt att lägga ut bilder och information om honom?

Är det inte det minsta jag kan begära, att mina läsare kan säga vilka de är så jag vet till vilka jag skriver?

Med ca 100-150 unika besökare varje dag (ganska mycket för en liten privat blogg som min) blev jag nyfiken att ta reda på lite mer om hur alla hittar till min plats på nätet. Det var både och, den information jag fick fram.

De allra flesta känner till adressen. Sedan finns det ett antal hundra varje månad som hittar den via andra. I min domäns statistik kan jag se från vilken plats man hittar min sida. Jag kan även gå in på sökvägen och se den sida man var på innan min sida.

Jag ser att jag har ett antal utländska besökare. Mina sidor översätts till engelska, finska, rysska och italienska. Ett antal har kommit till min sida via olika forum där deltagare tipsat om något läsvärt. Det är ju kul. Ytterligare ett antal hittar via bildsök på Google. Detta är bara några exempel.

Sedan kommer en grupp mer suspekta sidor. Hur läsare kan hitta till min sida via dem är för mig en gåta???

Jag har hittat en del av mina bilder på platser som jag inte begriper mig på. Några av dem tar jag helt avstånd ifrån. Det känns olustigt. På sådana platser vill jag inte hitta någon som jag fotograferat och speciellt inte mitt barn. Med den bakgrunden känns det helt rätt med lösen på familjebloggen. Jag kommer nog också att justera hemsidan en aning och tänka annars i fortsättningen.

Denna blogg finns på bloggportalen.se. Det är en plats där man kan söka bloggar efter sitt intresse. Jag vill gärna dela med mig av tankar och funderingar. Vill jag det bör jag även kunna hittas på dessa platser. Valet att finnas med på bloggportalen talar mot det jag skrivit ovan. Som ni kanske förstår är jag tvetydig i frågan.

Tittar man vilka sökvägar besökare på bloggportalen använt för att hitta bloggar (typ tio i topp), blir jag konfunderad??? Eller hur tänker du när du ser denna lista?

1. sex

2. sexstory

3. topless

4. sperma

5. bröst

6. alabama

7. omtvserier.se

8. omtvserie

Går jag sedan in och tittar på mest besökta bloggar blir jag lika konfunderad. Du får göra din egen bedömning. Min bedömning är att det jag gillar att läsa verkar skilja sig från flertalet människors, om man ser till antalet besökare. Om det nu är antalet som ska värderas???

Jag hoppas och tror att vi människor är kloka och strävar efter att leva sunt.

Vad är det då som är klokt och sunt?

Ja, den frågan bör vi nog ställa oss och tänka över var och en. Det finns mycket som går att missbrukas. Det jag vet är att jag och mitt bloggande inte trivs i topplistan ovan. Min kategori platsar inte heller bland Sveriges mest besökta bloggar. Det är inte heller min strävan.

Min strävan är att kanske kunna ge något annat än sex, mode och pengar. För visst finns det mer i livet än det?

En av de fiffigaste liknelser som skrivits till mig av en läsare är denna:

Du är som en vuxen Pippi Långstrump. Du tar dig för och ger dig på sånt som du egentligen kanske inte behärskar men precis som du säger - vad kan gå fel ? Du är inte feg att prova på nya saker och du klarar mycket själv även om du har stöd från andra håll. Du är inte rädd för att be om hjälp och du talar om vad du tycker och tänker. Du står för dina åsikter och kan argumentera om varför. Du bryr dig inte om vad andra tycker om det du gör men du verkar bry dig om andra- både människor och djur. Det känns som att du är en stark tjej, en bra förebild för andra tjejer och det finns inte gott om "Pippi Långstrump" förebilder här i världen då det mesta i veckotidningarna går ut på att vara snyggast och rikast - typ.

TACK!

Det är väl en strävan om nåt?!

Här kommer Pippi Långstrump

tjolahopp tjolahej tjolahoppsansa.

Här kommer Pippi Långstrump

ja, här kommer faktiskt jag.

Tänka sig frisk

Blogg 2010Posted by Hanna Thu, March 18, 2021 16:12:22

För en tid sedan såg jag ett program på tv, Sommarpratarna. De hade samlat ihop några av årets sommarpratare på P1 för att de tillsammans skulle diskutera varandras radioprogram över en bit mat.

Det var många personliga, kloka och intressanta tankar som kom fram från den ena profilen efter den andra. En speciell sommarpratare jag burit med mig lite extra är Nils Simonsson.

Han ställde frågan "Kan man tänka sig sjuk?". Samtliga kring bordet svarade ja. "Om så är fallet, borde man inte då även kunna tänka sig frisk?"

Nils Simonsson är fd överläkare och kirurg med hjärnan som passion. Han har skrivit boken "Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?". Nils skriver och föreläser om hjärnans betydelse för vårt välbefinnande

I Sverige har vi världens bästa fysiska arbetsmiljö, bor bäst, arbetar minst, har världens bästa trygghetssystem och ändå är vi sjukast i världen. Varför mådde vi bättre när vi hade det sämre?

Man måste skilja på "disease" (hjärtinfarkt och cancer) och "illness" (må dåligt). Hela 70-80% av sjukdomsfallen hamnar i kategorin "illness". År 2008 skrevs det ut 700 000 recept på antidepressiva mediciner samtidigt som man vet att samtalsterapi och motion ger bättre effekt än medicinerna och man dessutom slipper biverkningar.

Om vi nu alla är överens om att man kan tänka sig sjuk, då kan man givetvis även tänka sig frisk. Eftersom vår hjärna är plastisk, det vill säga förändringsbenägen ner till minsta hjärncell, påverkas den rent fysiskt av om vi tänker i dur eller moll. Lyckas vi bryta gamla invanda negativa tankebanor kommer hjärnan sedan ”vilja” välja det positiva tankespåret.

Vår förmåga att känna glädje och tillförsikt beror i slutändan på hur vi tänker om våra liv. Både när lyckan ler och solen går i moln. Man kan välja att vara lycklig.

Lycka finns inte som ortnamn i Sverige och det kanske är Sveriges problem. Däremot finns det en massa ortnamn på död...

Det verkar som om både optimister och pessimister tycks få rätt, att livet tenderar att gå i tankens färdriktning. Din attityd påverkar ditt liv. Vilken attityd vill du ha?

Det är inte hur vi har det, utan hur vi tar det.

SIK Ferry

Blogg 2010Posted by Hanna Wed, February 17, 2021 10:45:16

I,m in love with a FerryTale

Otroligt så intressant det har varit att sitta och titta på detta OS!

Det har redan hänt både det ena och det andra och ändå är vi bara på femte dagen. Det har varit växlande väder, missade starter och målgångar, olyckor och framförallt svenska framgångar.

Vilken utstrålning hon har, Kalla. Inte konstigt att hon är folkkär. Var det någon fler än mig som fällde en tår vid hennes bedrifter? Tänk att det är första individuella damguldet på 42 år! Grattis!

Sedan kom gårdagen. Det var nära att jag fick ett återfall i nagelbitandet. Plötsliga svängningar med sviktande nervositet är det härliga med skidskytte. Man vet aldrig...

Detta är första individuella herrguldet i skidskytte på 50 år. Nog skriver de historia de härliga atleterna! Grattis Björn! Det känns extra kul och mer verkligt när det är DU som står överst på pallen. Det där gjorde du bra.

Tänk att man tränat med och tävlat i samma klubb som Björn. Det är länge sedan nu. Då var vi bara barn. De gånger vi inte hade buss så var det min och hans pappa som var de stående chaufförerna till skidtävlingarna runt om i västerbotten. Jag beundrar honom att han är sin hemtrakt och moderklubb trogen.

Det hände en kul grej för några år sedan, när Björn var i början av sin skidskyttekarriär. Det var storumandagarna och min äkta hälft var, av någon anledning som jag inte kommer ihåg, ensam (utan mig) på torget i samband med vildmannakröningen. Då fanns det de som trodde att han var Björn Ferry. Han gratulerades till framgångarna med lyckönskningar framöver. Inte undra på att man kan tycka han är aningens attraktiv den där "citatmaskinen". ;-)

Jag fortsätter hålla "tummar och tår" som Kalla säger och målar på lite "stopp och väx" i förebyggande syfte för de rysningar som komma skall.

Heja Sverige!

Next »