thehannapanna

thehannapanna

Om bloggen

Läs om fina fräcka framfusiga tokfians fiffiga funderingar, fantasier, fadäser och förehavanden

Lilla Olle

Blogg 2009Posted by Hanna Tue, April 21, 2021 22:14:34

Har vaknat med råge.

Detta var vad jag mötte på väg till jobbet i morse.

Ni som är riktigt skarpsynta ser vilka spåravtryck som finns på vägen till höger i bild.

Visst, här kommer en där det syns lite tydligare.

Jag har sett dem hela vintern och beundrat hennes omsorg...hon älgkon, som lyckats hålla de båda tvillingkalvarna vid liv. Ett par tre gånger har jag varit nära att plocka en av dem med bilen, men de har klarat både rovdjur och timmerbilar fram till denna morgonsnatt.

Förra året tog han en mitt över viken. Ni kanske kommer ihåg min berättelse om när jag var helt övertygad att finsmakaren riktat in sig på våra lufttorkande renbogar. Nattens älg var bara smakad av på ryggen. Fjolårets vad biten i steken, filén och hjärtat. Så visst är han en finsmakare allt, nallen.

Om detta är samma björn som vi sett spåren efter uppe på vårt närmaste berg är osäkert. Även en binna med unge har setts. Ryktet säger att mellan oss och Juktan kan man konstatera fem olika björnar. Visst börjar det bli lite väl gott om dem?

Men samtidigt måste jag säga att det är lite spännande. Jag kunde inte låta bli att hoppa ur bilen i morse för att spana efter spår, studera kampen och känna på älgkroppen för att avgöra dödorsak och tidpunkt. Inte var jag rädd heller. Det är säkert! Inte mitt på ljusa dan. Men ni som minns den sena kvällstimmen i min ensamhet förra våren då mitt korthår var livrädd för något i mörkret, vet också hur kaxig jag är när det väl kommer till kritan :-)

En vacker dag med rosor på kind och solsken i blick önskar jag dock:

Brummelibrum, vem lufsar där?
Buskarna knaka', en hund visst det är.
Lurvig är pälsen, men Hanna blir glad.
- Å, en kamrat, det var bra, se god dag!


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Hanna Wed, May 06, 2021 22:19:13

Fem stycken runt knutarna, nej det vill inte jag heller. Tur att det finns mycket skog att sprida ut dem på. Spår från nyvakna och hungriga björnar kommer vi nog att få stå ut med så länge vi inte bor i stan. Spännande och skrämmande. Plus och minus.

Posted by Hanna Wed, May 06, 2021 22:12:45

Hej Jenni!

Kul att höra av dig. Jo jag har förstått att folk åker på björnsafari till er lilla by också. Skräckblandad förtjusing är väl ett bra uttryck på hur man upplever det.

Hoppas ni har det bra där tvärs över länet. Tack för gratulationer!

Posted by Hanna Wed, May 06, 2021 22:06:08

Vem som helst? Kollat synen på sistone? :-)

Rovdjursinventerare i området har konstaterat att det var en binna med två ungar som rivit älgen. Gulo gulo håller sig mer till renar och tydligen även renvaktarstugor nu för tiden.

Posted by kustbo Tue, May 05, 2021 19:01:29

ser väl vem som helst att det är gulo gulo som varit framme! inte nallebjörn!! :-D

Posted by Jenni Östensson Tue, April 28, 2021 20:14:16

Hej Hanna!

Hittade till din blogg, roligt att läsa :-)

Usch ja, dessa nallar. Vi har rätt så gott om dem här i skogarna runt Måntorp också. I fjol var det skrämmande många björnobservationer. I år har det ännu inte blivit många, bara en björn har setts till ännu.

Lite pirrigt tycker jag faktiskt det är att vara ute på promenader efter vägarna, men har med hunden som talar om iaf det är något i närheten och sen tror jag att jag är rätt så säker när jag går mitt på dagen i sakta mak och sjunger lite för mig själv :-)

Måste ju också gratulera till knodden i magen! Så skoj!

Grattis!

Posted by Lillemor Mon, April 27, 2021 08:22:37

Wildlife!
Spännande, men jag vet inte om jag skulle vilja ha 5st runt knutarna!!