thehannapanna

thehannapanna

Om bloggen

Läs om fina fräcka framfusiga tokfians fiffiga funderingar, fantasier, fadäser och förehavanden

Utvärderingsresultatet

Blogg 2010Posted by Hanna Fri, January 29, 2021 16:38:48

Oj, rubriken låter nästan som värsta avhandlingen. Tur att det inte är så illa som det låter.

Är det någon fler än mig som är tvungen att klämma in en etta mellan de två nollorna när ni ska skriva årtalet och i sista minuten kommer på att det är år 2010 och inte 2009? Jag gör det gång på gång. Undra hur lång tid det ska ta innan man skriver det nya året snyggare än en sexåring?

Vad säger ni om årets modeller då? "Åh har du skaffat en ny skoter? Är det en nolltia eller?" Fler än jag som sagt så? Visst känns det bra knepigt att säga "Är det en tia eller?"? Tia går väl an att säga men tänk när det blir "elva" och "tolva". Eller det här "Åh har du skaffat en ny skoter? Är det en arton eller?" Nä det där kommer att bli knepigt.

Mycket ska man vara med om innan öronen trillar av.

Vad gäller tänkarstubben och mastodontutvärderingen så fick ni som läst årskrönikan en någorlunda bild av hur hösten sett ut för hannapanna. Kring jakten och Gira så tänkte jag skriva några rader om kommande års planer i dressyrdageboken. Min utvärdering om bloggen kommer här nedan.

Jag har funderat en hel del på varför jag har en hemsida och anledningen till att jag skriver en blogg. Att jag tycker om att skriva är ju ganska uppenbart. Som jag skrev i årskrönikan så finner jag det värdefullt att dokumentera det man gör, det som händer, det man tänker och på så vis se sin egen utveckling.

Att jag vill skriva är klart. Sedan måste man fundera på varför man gör det man skriver offentligt. En del, eller kanske en hel del, är ju rätt så personligt. Vill jag att alla ska kunna läsa? Varför vill jag det? Jag vill kunna påverka och få mina läsare att fundera. Jag vill att det skrivna ska ha en positiv ton trots att det för oss alla är bedrövligt ibland. Jag vill kunna hjälpa på något sätt.

Hur ska jag kunna gör det om inte mina läsare känner igen sig? Hur kan de känna igen sig om jag inte är personlig? Hur får jag mina läsare att fundera och jag inte själv funderar? Vi är alla mer lika än vi många gånger tror.

Samhället är i ständig förändring. Många är vi som delar ytliga, ingående, praktiska, estetiska och många många fler saker med varandra på nätet. En av de starkt växande forumen nu är Facebook. Det är helt fantastiskt att så enkelt kunna leta reda på borttappade vänner. Det finns verkligen en nytta.

Frågan är då varför inte Facebook stannar vid att vara en stor adresslista? Varför är den en miniblogg där användare skriver när man ska gå och lägga sig, att man bakat bullar och sett Slatan göra mål. Vad fyller det för behov hos oss?

Vi berättar och vi läser. Vissa har begränsat det till sina vänner på endast 300 personer. Många uppslukas vi av denna reality-it som kan liknas vid en virituell skvallertidning med mer eller mindre lokal anknytning. Jag är en del av det i allra högsta grad genom denna blogg. Vad ger denna ständiga uppdatering? Vad skapar den? Vad skadar den?

Även om jag säger emot mitt eget agerande så har jag börjat få lite avsmak för denna ständigt-ligga-på-nätet-anda som råder bland allt och alla. Jag beundrar er som står emot och som vill trotsa Facebook och alla liknande bloggar, forum och ja "you name it".

Själv har jag som många andra ett behov av bekräftelse. "Syns du så finns du" är ett känt uttryck. Jag har fått mycket av att ge av mig själv här på bloggen. Många har genom den lärt känna mig bättre och sett nya sidor hos mig. Jag har mött nya personer. Jag har fått synas i tidningar. Jag har fått ett antal uppdrag.

Men jag har också förlorat.

Jag saknar mina vänner. Jag saknar dem fysiskt. Många mer eller mindre närstående läser det jag skriver många gånger utan att jag vet vem som läst och vad de läst. När vi möts fysiskt pratar man som vanligt om hur man har det och vad man gör. För mig är det första gången jag berättar, men för lyssnaren kan det vara en ren och skär återupprepning från bloggen. Jag vill ställa tusen frågor till mina vänner, men vad ska de fråga mig? Jag vet inget och de vet mycket.

Det blir många knepiga situationer.

Ibland tar någon upp något jag skrivit i bloggen som jag normalt inte pratar om annat än i förtroliga sammanhang. Är jag inte på humör att lätta mitt hjärta just då blir det bara ett krystat samtal. Normalt sett så hamnar man ibland i djupa samtal, ett gemensamt samtal med delade förtroenden. Ibland skämtar någon och säger att man ska passa sig för hannas fotolins och vad man säger inför hennes öron för man vet inte om det hamnar på bloggen.

Så vill jag inte ha det.

Jag har svårt att förklara exakt vad jag känner och hur jag menar. Kanske förstår ni något av det? Det finns fördelar och det finns nackdelar. Har man valt att bosätta sig mitt ute i ödemarken får man lov att nyttja den kommunikation som finns på bästa möjliga sätt. Jag har tänkt göra ett försök att kombinera alla mina takar och känslor kring bloggandet genom att skapa en ny sorts blogg, Familjebloggen.

Länken till den och mer information hittar ni uppe till höger på min hemsida:

Aktuella nyheter (finns det inaktuella nyheter) hittar ni längre ner på hemsidan:

Nu blickar jag framåt och ger tänkarstubben en omgång med solstickan.

På återläsande.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Linda Tue, February 02, 2021 16:23:43

Jag är själv väldigt öppen i min blogg och har skrivit om sådant i min familj som många säkert skulle kunna tycka till om, ifrågasätta eller ställa sig frågande för inför dess mening. Skälen är egna och jag har aldrig ångrat det. Det blev en form av självterapi där just öppenheten, både i ord och tillgänglighet på nätet hade den verkan att "trotsa" det tabubelagda som många anser att familjeangelägenheter är. Jag har ingenting att skämmas för, så varför skulle jag inte kunna skriva om det? För att andra kan bli sårade? Mina föräldrar är döda och må vända sig i sina gravar så mycket de vill, det bryr jag mig inte om. De är borta och det är inte jag, och för att jag skulle få ur mig eländet valde jag att skriva ned det, öppet och utan skam.
Sedan har jag inga problem med att vara personlig och berätta om det som händer och sker i mitt liv, och min man har ingenting emot att skildras vilket är ofrånkomligt. Jag skriver för att det är kul, jag fotar för att det är kul, och ännu roligare är det att bläddra/klicka tillbaka i tiden och se, skratta, gråta, skaka på huvudet, generat flina eller lyckligt le åt de detaljer jag skrivit ned som annars lätt fallit i glömska.

Jag skriver för min egen skull, inte någon annans. Om någon läsare tycker till, reagerar, skrattar, blir irriterad, arg eller vad som helst så är det väl snarare bra/kul/givande att de reagerar på något sätt, men så har jag också klarat mig från påhopp.

Avslutar nu bara med att säga att jag tycker du har underbara bilder i din blogg!

Kram
Linda (tashmiras.blogg.se)