<<< tillbaka

Dressyrdagboken 2007

 

Så gjorde jag…och så gick det...

 

Jag är ingen expert - råd och tips mottages gärna

 

 = Dagboksanteckningar för en specifik dag eller ett specifikt moment

 

Blå text = Aktiviteter eller kurser som finns i agendan

 

Grön text = senaste uppdatering

 

 

Funderar du på att skaffa valp så finns det två saker som är viktigast att du har och att du lär dig. Det ena är tid för valpen och det andra är skillnaden på förbud och beröm. Man säger att 50% hos en hund är arv och 50 % sitter i lydnad.

 

Hunden behöver kunna fyra kommandon för att fungera som stående fågelhund – nej, stanna, hit och apport. Dessa skall sitta till 100 %.

 

Hur blir man ledare över sin hund? Dessa tips är från Mattias Westerlund och Hundskolan Vision

Gira 8-10 veckor

Socialiseringsperiod då Gira får lära känna den nya flocken och närmiljön.

 

 

Gira 11- 12 veckor

 

Gira 3-4 månader

·        Jag har anmält mig till valpkurs hos brukshundsklubben i Sorsele, start 25/4. Bruksträning i all ära…men ja det är bra störningsträning.

25/4 Ikväll var jag på valpkurs. Det gick sådär. Vi var 10 ekipage på tre ledare. Hundarna var från 7 månader och ner till min Gira på 13 veckor. Gira är klart yngst. Det började med att vi skulle gå fot med hunden. Gira har ju ingen koppelvana så hon funderade mest på vad som dinglade runt halsen. Om jag fått gå med henne utan koppel med kommandot gå bakom hade det nog gått bättre. Sedan tränade vi sitt ( fast jag använder stanna) och stanna kvar. Här var hon klart bäst i klassen trots sin ring ålder.

Jag får fundera på hur jag ska göra med koppelträningen. Jag är lite osäker på om det är dags för Gira att träna detta. Jag får kanske lägga lite mer krut på fritt följ vid sidan och bara koppelvana. När jag sedan lägger ihop fritt följ med koppel borde det gå ganska bra. Men hinner jag det på en vecka?

Jag undrar också om bruksträningen verkligen är nåt för mig? Är tiden och pengarna jag lägger på denna kurs värd den störningsträning jag får???

 

·        Nu minskar vi antalet mål per dag från fyra till tre. Allt eftersom valpen växer så ökas fodergivningen.

·        Gira gillar att bära olika föremål. Hon kommer dragandes på allt möjligt. Hela vår gård är full av grenar som hon hämtat i skogen. Nu ska vi börja så smått med spontanapportering. När jag kastar träningsföremålet (ingen leksak) säger jag ett glatt ”ja”.

23/4 Jag provade ikväll Giras spontanapport på ripvinge. Jag lekte upp henne lite med vingen, kastade iväg den och skickade på Gira med ett "ja". Då inträffade det något som jag av någon anledning inte tänkt på... hon stod för vingen. Vad 17 skulle jag göra nu??? Det var ju spontanapport jag skulle träna. Jag gick fram och tog vingen... lekte upp henne lite till... kastade... Hon smög fram och stod. Detta hände ungefär fyra gånger. 

Gångerna därpå smakade hon lite på vingen och vid inkallning så släppte hon och kom. Ja just det... det här gick ju bra... tänkte jag.

Hon älskar ju att hämta och att bära. Varför fungerar det inte?? Jag testade att leka upp henne till max... kasta vingen... och tro du inte att hon tar med sig vingen när jag kallar på henne... hon tuggar inte heller... fantastiskt! Jag berömde så mycket jag kunde och efter det hämtade hon varje gång.

 

Gira kan tugga lite när jag klappar om henne innan jag tar vingen.Nästa gång ska jag träna med vingen fasttejpad på lite apportbock så får vi se om tuggandet försvinner. 

Det här var ju kul! Tack för råd och tips! 

 

·        Här tränar jag även fritt följ. Jag kan ju inte ha en hund som är mitt i gatan ifall det skulle komma en bil. Hon ska gå vid sidan eller bakom, gärna på vänster sida. Jag brukar säga ”gå bredvid”.

·        Nu ökar kraven på inkallningen genom att kalla på valpen när hon är upptagen med något. Det kan vara en luktfläck eller lek med en annan hund. Tänk på hur du ska korrigera om valpen inte kommer innan du ger ett hit-kommando. Valpen ska inte vara mer än 2-5 meter ifrån dig. Tänk även på miljön runt dig så att inte valpen kan komma undan under någon bro eller bil. Inomhus brukar jag ha ett gäng pennor i handen som jag kan kasta på Gira om mitt nej inte räcker. Ute brukar jag ha en halslänk eller en näve grus. Allt för att bryta det hon håller på med.

·        Vid 3,5 månad, 6 maj, ska jag åka till Lycksele. Där har vbfk träningsdag.

6/5 Vilken superdag!

Snacka om att känna sig välkommen trots att min hund var en "utböling" i sällskapet. Det var runt 50 hundar, övervägande brittiska. Det fanns allt från jaktchampions till valpar på 13 veckor. Jag var lite pirrig innan men upptäckte ganska snabbt att vi alla är av samma skrot och korn.

Mattias Westerlund från Hundskolan Vision i Arjeplog började med en teoridel. Det var länge sedan jag lyssnade på en sådan bra föreläsare. Han hade förmågan att fängsla ens uppmärksamhet under två timmar. Han var rolig, kunnig och drog bra exempel från verkligheten där jag tror att vi alla kände igen oss. Detta bådar gott inför kursen 7-8 juli.

På eftermiddagen delade vi in oss i två huvudgrupper, unghund med allmänlydnad och äldre hundar med specialdressyr. Jag var med i unghundsgruppen där vi med valparna ibland fick vara i en egen grupp beroende på vilket moment som skulle gås igenom. Vi gick igenom linförighet, sitt (stanna) och inkallning. Efter detta tränade vi stadga och pratade om apportträning.

Jag fick många nya kontakter och hoppas på fler träffar framöver. Min Gira var lika duktig som vanligt... för sin ålder vill säga...

Här är den lilla valpgruppen. Jag och Gira är längst till vänster respektive längst till höger.

 

·        Vid 4 månader bör inkallningen och stannakommandot vara ovillkorligt och fungera på ca 20m under relativt kraftiga störningar.

21/5 Träning av inkallning och stanna i olika miljöer och störningar

Ikväll... som så många andra kvällar... var jag ute och gick i skogen. Det är bra miljöträning med kuperad terräng, hyggen, myrar och bäckar. Gira är väldigt snäv i söket. Då det är bra med mycket miljöträning och spring så hon blir lite modigare. Eftersom hon är så snäv kontrollerar jag bara inkallningen och stannakommandot så jag vet att det fungerar även i dessa miljöer. Vid för många kommandon upplever jag att hon blir ännu snävare. Störningen får bestå av intressanata småfåglar eller vittring efter de små trevliga djuren som gjort hål i marken överallt. Inte är det mycket till vindsök än så länge. Ibland tror jag att jag fått mig en stövare. 

Men visst är det full fart på Gira de 20- 30 meter som hon lämnar mig. Man får vara snabb för att hinna ta något kort. Som ni ser en stövare med nosen i backen...

 

 

·       Här börjar Gira att tappa sina tänder. Tänk på att ha tuggben till hands under denna period. Är det någon gång som dina skor eller nåt annat blir söndertuggat så är det nu när det kliar och irriterar i munnen.

·       Stadga är ett moment i träningen som jag inte tänkt igenom så bra. Min tanke var att träna stanna i olika miljöer och med olika störningar och att det så småningom även fungerar på fågel. Hjälp till detta fick jag på vbfk:s träningsdag 6 maj av Mattias Westerlund och Hundskolan Vision. Han fick mig att förstå att man tränar stanna separat så som jag börjat. Parallellt med detta tränas "avtrubbning" på rörelse. Detta gör man enkelt på valpen med hjälp av en tennisboll. Se till att hunden är lugn (trött) och välrastad. Sätt dig på golvet och börja rulla/studsa en boll mot en vägg. Valpen får inte komma åt bollen. Håll på till dess att valpen somnar bredvid dig. När stanna och avtrubbningen är klar lägger man ihop dessa moment så att föremål i rörelse betyder stanna. Träna detta i alla möjliga och omöjliga situationer och miljöer. Det är viktigt att stannakommandot kommer när hunden ser föremålet. Som vanligt är det min och din timing som avgör hur snabbt hunden lär sig. Ett tips kan vara att kasta föremålet så det landar bakom något ochinte ligger synligt för hunden. Vänta med beröm till dess hunden inte fokuserar på föremålet med sträckt hals och utspända öron. När huunden söker kontakt med dig kommer berömmet. När detta fungerar är det dags att introducera fågel.

8/5 Stadga - Avtrubbning på rörelse

I kväll provade jag det träningstips på stadga som jag beskrivit ovan. Gira var välrastad och trött efter en promenad i skogen. Jag satte mig på en bra plats ca 2 meter från en vägg. Viktigt är att komma ihåg kudden under rumpan. Annars finns det en risk att du inte känner av den efter ett tag. TRÄSMAK!

Gira fick ha halslänken på sig medan jag studsade och rullade tennisbollen mot väggen. Länken är bra att hålla i. Hon protesterade inte på det sätt som jag trodde. Min tanke var att hon skulle få frispel. Efter ca 5 minuter brydde hon sig inte om bollen. Men det tog ytterligare 15 minuter innanhon somnade.

Det ska bli intressant att se om det blir någon skillnad nästa gång.

 

28/5 Stadga - Avtrubbning på rörelse

Nu har jag gjort mina egna plastripor ala Hundskolan Vision. Dessa kastar jag lite nu och då när Gira inte ser. I det ögonblick hon upptäcker plastripan kommenderar jag stanna. Jag går fram till henne och väntar till dess hon inte längre uppmärksammar det som landat på marken utan istället fokuserar på mig. Jag går alltid fram och hämtar.

Plastriporna har jag gjort av gravljus och vanliga vita plastkassar som jag tejpat fast och fransat.

 

 

Gira 4-5 månader

30/5 Valpkurs

Jag hade tyvärr missat tre kurskvällar på rad (av åtta) och såg nu fram emot vad de andra lärt sig och om min Gira utvecklat sig sedan sist. Vi började men lite hälsningsövningar... hunden ska stanna kvar när vi går fram och hälsar...detta var en piece of kaka. Sedan höll vi på med liknande övningar tills det var dags för stanna. Stanna för dem är stopp stående. Jag förklarade att stanna för mig är stopp och sitt. Då skulle jag säga stopp så vi fick in ett annat kommando. Nej det där gick jag inte med på och ifrågasatte tanken med kommandot. Det är ju att få stopp på hunden som räknas, sedan om den sätter sig eller inte spelar ju ingen roll. Onödigt att lära in ett annat kommando när hunden redan kan.

Från denna stund tog jag kopplet från Gira och körde resten av övningarna med henne lös. Det är (för mig) ingen mening att träna samma störningar om och om igen. Nu är det bara två gånger kvar och vi måste få valuta för tiden och pengarna vi lagt ner på kursen. Hon skötte sig exemplariskt.

Hanna och Gira på givande kurs med Sorsele brukshundsklubb

 

 

30/5  Måste bara visa hur Gira får bekanta sig med vår gårdsälg Helge

 

  Hos matte är man i tryggt förvar för den där stora krabaten.           Men visst är man lite nyfiken också.

 

 

10/6 Voljärbygge

Ja... då var det dags att börja med voljären på 12 kvadrat. Det blir lämpligt för 20 höns.

Efter vi väl bestämt oss för var den skulle byggas så var det bara att sätta igång. Vi grävde ner några stolp runt om.

På "grundstolparna" lade vi ut 45x70:s reglar som syll. Vi använde samma dimension som stolpvirke. 

 

Ja... då var stommen klar. Då är det bara att invänta materialet frå Högberga AB.

Jag har beställt 3 olika vattenautomater och 2 foderautomater. (Eftersom jag även ska bygga en utsättningsbur behöver jag fler än en av varje.) Jag har även beställt taknät, sexkantnät, håv och näbbringar. Det som återstår att fixa är transportbox och foder. Sedan är det bara att träna fram en champion... och det är väl lätt...eller?  

 

24/6 Apportträning

Jag har försökt både en och två gånger med att Gira ska hålla apportbocken, men det har inte gått nå vidare. Jag tror att det kan vara tandlossningen som ställer till det så att hon inte vill bita ihop. Jag har provat med en trädummy och en plast. Den av trä har hon hämtat någon gång spontant men plastbocken glider bara ur munnen. Tänkte att jag skulle prova med en tygdummy innan jag gör någon större affär av det hela.

Spontanapporten har gått ganska bra. Än så länge har jag bara kört med vingar från ripa och orre. Nästa steg blir att tejpa fast en vinge på dummyn för att sedan prova på fågel. Största problemet är väl att få tag på nåt lämpligt träningsobjekt. Det enda jag har i frysen är en knipa som fastnade på vårens gäddnät.

        Gira tycker det är superkul att jobba. Full fokus.        Det är inget större fel på kommandot "ja". Fullt ös.

    

Oops...ibland släpper man vingen innan matte hinner med. Håll fast vingen och titta på matte. Såja... mycket bra!

Det här är en härlig sysselsättning underbara sommarkvällar!

 

7/7 Apportträning 

Gira kan nu hålla och bära apporten. Jag använder mig av en tygdummy som är ganska stor för att undvika tuggning och bus med dummyn. På dymmyn har jag tejpat en orrvinge för att göra den lite mer intressant. 

Tyvärr vet jag inte riktigt hur jag ska göra för att få henne att gripa dummyn. Spontanapporteringen är som bortblåst i och med att jag började med lydnadsapporteringen. Om jag kastar hämtar hon den inte längre. Inte heller om jag går och gömmer den. Hon springer dit alt. letar reda på den, luktar men vänder sedan och kommer tillbaka utan. Det kan mycket väl vara mitt fel eftersom jag tappat humöret några gånger då hon släppt dummyn. Samtidigt är det bra om apporten inte blir lek och bus. Det ska vara positivt det vet jag, men inte bus. Nu har jag en hund som tycker det är lagomt kul eller lagomt tråkigt och som kan hålla och bära. Hur i hela friden får jag henne att gripa när hon inte spontanapporterar längre? Är det bara tvångsapport som gäller?

 

 

Gira 5-6 månader

Visselpipa

Introduktion av pipan har inte varit något som helst problem. Det var bara att ropa hit och samtidigt blåsa två korta signaler. Efter några gånger så fattade Gira att två korta signaler betyder hit. Då var det bara att göra samma sak med stanna.

Pipan jag använder är gjord av horn. Köp inte billiga plastpipor. De ger inte den genomträngade signal du behöver på avstånd. Pipan har jag satt fast på ett cerist snöre. Detta för att den lättare ska gå att hitta om jag tappar den.

Det man bör tänka på om man använder pipa är att den ska vara ett komplement till dina kommandon för att spara rösten på avstånd. Det kan vara särskilt viktigt om du går prov med parsläpp. Din hitsignal kan betyda stanna för parhunden. Om parhunden står för fågel och du kommenderas att kalla in din hund kan den stående parhunden lägga sig ner på din inkallning. Detta gör att avancen på fågeln försvåras beroende på hur stakt den hundens stannakommando är. Snabbt har du en missbelåter provkamrat och en domare som plockar bort din pipa.

Pipa är bra men bör användas enbart som komplement. Det bästa är ju om hunden stannar spontant vid flog så att både rösten och pipan blir överflödig. Men vi vet ju alla att det är i de bästa av världar.

 

2/8 Apportträning

Som jag grubblat. Innan jag kan komma vidare med någon träning på spår och vatten måste apporten sitta. Jag har frågat några jag känner om hur jag ska bära mig åt för att komma vidare. Någon säger att tvångsapporten är medicinen medan en annan är övertygad om spontaniteten. Jag fick hjälp av en vän till mig. Han hade med sig en ripa. Gira och hans hund blev platsad. Han gick iväg med ripan samtidigt som han bollade lite med den för att den skulle bli intressant. Ripan släpptes bakom ryggen i högt gräs. Vinden tänkte jag inte riktigt på...sidvind tror jag att det var.

Han skickade fram Gira med ett "ja". Hon gjorde precis som tidigare med dummyn. Letade reda på ripan, nosade och kom tillbaka utan. Han gjorde ett nytt försök och Gira vände om utan ripa. Då skickade han fram sin hund på apport. Då jäsingen vände Gira på momangen gav den andra hunden en smäll, tog ripan och kom. Jag bara gapade.

När Gira kom med ripan släppte hon den innan hon var framme. Detta trots att jag varit ganska bestämd med "håll fast". Eller är det kanske därför? Hon verkade lite osäker på att komma fram. Var det för att hon var rädd om ripan eller var hon rädd för att få sig en hurvel? Jag vet inte?

Vi provade några gånger till. Det visade sig att hon bara tog ripan vid konkurrens.

Det såg så lätt ut när han jobbade med Gira. Han grymtade vid rätt tillfälle och berömde på samma. Hon blev riktigt följsam. Jag har verkligen mycket kvar att lära. Som tjej tror jag man är lite för pjen och för pjoskig... gulligull helt enkelt. Gira är faktiskt ett litet krutpaket som kommer att kräva sin ledare. Om inte så blir det bara bus, hopp och trams. Nu har jag återigen fått något att bita i.

Med många funderingar om hur jag skulle gå vidare och ifrågasättande om min egen kapacitet blev jag tvungen att, som så många andra gånger, plocka fram lite jädrar anamma. Det är då jag funkar som bäst. Jag tog till mig av de råd och tips som jag kände att jag förstod och tänkte vidare lite själv. Hur det än är så kan jag inte härma någon annan. Jag ser och lär och tar till mig allt som jag bara får plats med. Detta bakar jag ihop till en kaka med min egen person som krydda och förhoppningsvis går kakan att äta.

Igår fick Gira sitta i hundgården och ha tråktigt hela dagen. Jag tog ut henne och gick raka spåret in för att träna lite apport. Jag bytte dummy för att det inte skulle sittta kvar något gammalt groll i den. Hon fick hålla och bära. Sedan lade jag handen på nosen och öppnade munnen lite. Samtidigt som dummyn kom mot munnen sade jag "ja". Det var inte något direkt motstånd som jag upplevt tidigare. Hon fick rikilgt med beröm. Jag gjorde samma sak två gånger till och fick lättare och lättare upp munnen. Efter tre gånger fick hon sitta i hundgården ytterligare en timma. När jag sedan skulle köra en till träningsstund och öppna munnen på henne var den redan öppen. Hon gapade efter apporten! Gissa om jag blev glad! Vi körde ett par gånger till och hon gapade båda två. 

Nu tänkte jag prova ikväll igen. Nu är det bara att hålla tummarna att det går bra och att jag kan hålla humöret i skick. Går det bra så kanske apporten sitter om en månad eller så.

 

19/7 Rapphöns

Det kan verkligen gå troll i det där med att få tag på lite rappisar. På första stället så dog fåglarna ett tag efter kläckningen. På andra stället så var räven på besök en vecka före leverans. På tredje stället fick jag napp på fem fasaner och sex sämre sortens rapphöns. De var pickade och magra. Priset var lågt och med lite omsorg kanske jag skulle få dem att överleva. Men den träning på fasta fågelsituationer som rappisarna kan ge min Gira är helt klart värd lite omsorg på sjuka rappisar.

Här kommer vi med fåglarna kl12 på natten. En presenning monteras som regnskydd eftersom en del inte varit ute.

Fåglarna frös eftersom det bara var tre grader ute. Skulle pippisarna överleva första natten så klarar de det mesta.

 

Mat, skydd och vatten på plats. Så småningom kommer även sand för bal och kräva samt några tuvor som syssla

Här är två av mina sex rappisar. Alla lever fortfarande och fjädrarna är på väg ut.

Här är två av mina fem fasaner. Än kan jag inte skilja på tuppar och hönor.

 

 

Gira 6-7 månader

Vill man gå på utställningar så finns det två valpklasser 4-6 månader och 6-9 månader. Valpklasserna är inte officiella och alla hundklubbar arrangerar inte valpklasser. Man kan starta i valpklass för träningens skull. Annars så kan man vänta till de är juniorer 9 – 15 eller unghundar 15 – 24 mån, då får man en ”riktig” bedömning och har chans att tävla om CK. Man kan träna hundarna att springa runt i vänstervarv (hunden på insidan mot domaren) och då skall den trava ledigt utan att dra eller skutta i kopplet. Man skall inte springa för sakta, utan ha ett bra tempo så hunden tar ut sina bakbens rörelser ordentligt – men inte heller så fort så hunden kan gå över i galopp. Många domare tittar extra mycket på rörelserna – har hunden fria vägvinnande rörelser med bra ”påskjut” från bakbenen så brukar den få bra kritik. Sedan skall hunden kunna stå still en stund för domarens bedömning. Den skall stå med frambenen parallellt rakt under sig och bakbenen så att hasen är 90 grader mot marken. Klarar hunden av att stå stilla och att man kan justera något framben eller bakben utan att den börjar snurra eller sätta sig ner så är det bra. Tänk på att inte ”dra upp” halsen rakt upp – för då kan vinklarna i fronten se väldigt raka ut. Några sätter länken bakom öronen och drar rakt upp. Bäst är om hunden kan stå stilla och du ställer dig framför hunden, då visar den upp sig som bäst. Vissa hundar visar upp sig själv bäst, de tål inte att man börjar lyfta något ben eller justera någonting.  Sedan skall hunden stå stilla så att domaren kan räkna tänderna. Många hundar backar (skyggar) eller försöker vrida sig loss när domaren tar fast runt nosen. Vid detta moment noterar domaren hundens temperament. Man kan ge hunden lite ”stöd” genom att själv ta fast vid sidan av länden på hunden och trycka fast hunden mot sitt eget ben. Då kan hunden inte rygga eller snurra utan blir lugn. Då brukar många hundar stå stilla och acceptera att man gräver den i munnen.

Bilder och text kommer inom kort

Bilder och text kommer inom kort

19/8 Eftersöks prov i Storuman

Tack vare snälla arrangörer och deltagare fick jag vara med på kvällens eftersöksprov för att se och lära. Detta var oerhört lärorikt. Kvällen bjöd på genomarbetade hundare och duktiga förare. 

Det är en sak att läsa sig till hur ett spår- och vattenprov går till och en helt annan sak att få vara på plats och känna av stämningen. Jag förstår att det kan vara lite pirrigt. Det är inte omöjligt att jag går eftetrsöksprov med min Gira i Storuman nästa år.

Domare Didrik (artistnamnet Dick) Skarin Arvidsjaur

Provledare Barbro Åkesson Stensele

Kommissarie Ulla-Rut Persson

Unghundsklass (UKL) - För hundar som inte uppnått 24 månaders ålder.

I UKL utförs vattenarbetet genom apportering av en på öppet vatten utkastad fågel. Skott avlossas inte. Vattendjupet ska vara sådant att hunden måste simma minst halva sträckan. Hunden ska på förarens kommando raskt och villigt gå i vattnet. Hunden ska rätta apportgreppet efter villebrådets tyngd och art och bringa det till föraren. Apportgreppet får inte vara sådant att det skadar viltet. Hundens vattenpassion samt dess förmåga att arbeta och apportera i vatten ska provas. Vid startplatsen ska domaren meddela föraren provområdets gränser.

 

 Pimens Rhipa och husse Ulf gör sig redo för vattenarbete. Vilket fokus på husse!

 

Cool husse och en villig Rhipa simmar ut efter måsen. Greppar bra och vänder villigt tillbaka till husse.

Stilstudie

 

Nöjd husse och glad hund. Det blev full pott såklart.

Nästa par ut... David med Landinarnas Jocke. Helt lugn i kast.

 

En villig Jocke i vattnet och stax famme vid måsen.

Stilstudie

En glad Jocke kommer villigt med viftande svans fram till husse och bjuder honom fågeln.

 

En nöjd förare och en snygg hund, kanske en av de skäggigaste hundar jag sett, fick full pott.

Öppen klass (ÖKL) - För hundar som vid prov enligt dessa regler tidigare erövrat högst ett 1:a pris ÖKL.

I ÖKL utförs vattenarbetet genom eftersök och apportering av en i vass eller annan döljande vegetation omedelbart efter skott utkastad fågel. Själva utkastet ska vara högt så att hunden har möjlighet att iaktta förloppet. Fågeln ska kastas ca 40-60 meter från stranden beroende på provplatsen och vattentemperaturen. Vattendjupet ska vara sådant att hunden måste simma minst halva denna sträcka.

Hunden ska sitta okopplad vid sidan av föraren och förhålla sig lugn i skott och kast. Hund som går i skott eller kast kan inte erhålla högsta betyg.

Här används kanot för skott och kast av fågel vid rätt avstånd

 

Fokuserad Kim lyssnar på domarens instruktioner och gör sig redo för vattenarbete i ÖKL.

 

Kims vackra helbruna korthårshane tvekar inte när han ska i vattnet. Kim väntar på fågeln.

??? kommer glad och med viftande svans upp för den besvärliga kanten med måsen

Stilstudie

 

En koncentrerad Kim kan känna sig nöjd över sitt duktiga korthår med full pott på både spår och vatten i ÖKL

Sista paret ut och kut...Ulla och Kassy går med snabba steg mot stranden och vattenarbetet.

 

Kassy redo för vattenarbetet, helt lugn i skott och kast.    

Kassy går raskt och villigt i vattnet. Matte väntar på stranden medan kassy utför sitt arbete.

 

Stilstudie

 

En nöjd matte som bjöd oss alla på en uppskattad kopp kaffe när väl provet var avlagt och nervositeten släppt. Kassy med måsen i mun.

Tack för en lärorik kväll. Vi ses på prov nästa år ;-)

Resan till Riksprovet valdes bort till förmån för jakt med en kompis uppe i Ammarnäsfjällen. Se bilder här

Se bilder och text från Klimpfjäll här 

Se bilder och text från Fjällpokalen och Fjäll SM.

 

Gira 7-8 månader

Inställt på grund av Giras sjukdom

 

November 2007 - Gira bedöms som frisk. Äntligen!!!!!!!

29 November Gira vaccineras mot rabies för eventuell resa till Finland och Junkkari

 

29 December Gira vaccineras mot rabies damt får 12 månaders vaccinationen

 

 

<<< tillbaka