thehannapanna

thehannapanna

Om bloggen

Läs om fina fräcka framfusiga tokfians fiffiga funderingar, fantasier, fadäser och förehavanden

Tänka sig frisk

Blogg 2010Posted by Hanna Thu, March 18, 2021 16:12:22

För en tid sedan såg jag ett program på tv, Sommarpratarna. De hade samlat ihop några av årets sommarpratare på P1 för att de tillsammans skulle diskutera varandras radioprogram över en bit mat.

Det var många personliga, kloka och intressanta tankar som kom fram från den ena profilen efter den andra. En speciell sommarpratare jag burit med mig lite extra är Nils Simonsson.

Han ställde frågan "Kan man tänka sig sjuk?". Samtliga kring bordet svarade ja. "Om så är fallet, borde man inte då även kunna tänka sig frisk?"

Nils Simonsson är fd överläkare och kirurg med hjärnan som passion. Han har skrivit boken "Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?". Nils skriver och föreläser om hjärnans betydelse för vårt välbefinnande

I Sverige har vi världens bästa fysiska arbetsmiljö, bor bäst, arbetar minst, har världens bästa trygghetssystem och ändå är vi sjukast i världen. Varför mådde vi bättre när vi hade det sämre?

Man måste skilja på "disease" (hjärtinfarkt och cancer) och "illness" (må dåligt). Hela 70-80% av sjukdomsfallen hamnar i kategorin "illness". År 2008 skrevs det ut 700 000 recept på antidepressiva mediciner samtidigt som man vet att samtalsterapi och motion ger bättre effekt än medicinerna och man dessutom slipper biverkningar.

Om vi nu alla är överens om att man kan tänka sig sjuk, då kan man givetvis även tänka sig frisk. Eftersom vår hjärna är plastisk, det vill säga förändringsbenägen ner till minsta hjärncell, påverkas den rent fysiskt av om vi tänker i dur eller moll. Lyckas vi bryta gamla invanda negativa tankebanor kommer hjärnan sedan ”vilja” välja det positiva tankespåret.

Vår förmåga att känna glädje och tillförsikt beror i slutändan på hur vi tänker om våra liv. Både när lyckan ler och solen går i moln. Man kan välja att vara lycklig.

Lycka finns inte som ortnamn i Sverige och det kanske är Sveriges problem. Däremot finns det en massa ortnamn på död...

Det verkar som om både optimister och pessimister tycks få rätt, att livet tenderar att gå i tankens färdriktning. Din attityd påverkar ditt liv. Vilken attityd vill du ha?

Det är inte hur vi har det, utan hur vi tar det.