Röken
TipsSkapad av Hanna tor, november 13, 2020 18:46:20Jag sa ju att denna skulle komma imorgon.
"Imorgon är en annan dag" säger sången så här kommer den...
Vi har länge surrat om hur roligt det skulle vara att själv kunna varmröka kött.
Vi har redan under ett par år kallrökt souvas och kött som vi ska torka, men äkta varmrökt älghjärta eller renbiff är något alldeles extra.
Så här gör vi:
Först torrsaltar vi 1/30, dvs på 30 kg kött går 1 kg salt. Detta får ligga i 3 dygn.
Sedan röker vi 8 timmar i 60-80 grader. Vi använder ved av sälg.
Röken är byggd i kåtliknande formation av trä. Den har två luckor, en övre och en nedre.
I den övre luckan hänger vi köttet.
I den nedre eldar vi. En bit ovanför elden hänger en plåt så att inte lågorna ska bränna köttet.
Resultatet blev lyckat!
Ni är välkommen på studiebesök och smakprov.