thehannapanna

thehannapanna

Om bloggen

Läs om fina fräcka framfusiga tokfians fiffiga funderingar, fantasier, fadäser och förehavanden

Alla hjärtans dag

Blogg 2009Posted by Hanna Mon, February 16, 2021 21:44:15

Känner inte du ibland hur man blir lite anti mot kommersialismens försök sälja in den ena traditionen efter den andra?

Den 14 februari kan väl i och för sig vara jättemysig på alla sätt och vis, men är det ett måste att den dagen ska vara vikt till ens respektive? Visst kan det vara på sin plats att visa varandra uppskattning lite så där extra, men är inte risken att det blir lite konstlat, tillgjort och en grej bara för att?

Vi valde att säga "vi ses ikväll" klockan halv sju på morgonen och åter sammanstråla vid midnatt. Jag hade bestämt mig för att delta på vorstehklubbens årsmöte i Umeå. Det var en trevlig tillställning med föreläsning, mötesförhandling och middag. De riktigt intressanta diskussionerna kom som vanligt igång mot slutet och jag fick slita mig för ta mig hem.

Se till att komma nästa år alla ni som missade årets trevliga tillställning.

Innan årsmötet hade jag tänkt göra bort en massa ärenden på stan, men ett underbart vårväder gjorde det totalt omöjligt trots ett antal försök. Det slutade med att jag gick en underbar promenad med mina hundar. Det var härligt.

Jag har redan tidigare haft svårt med affärer och än värre verkar det bli med tiden. Jag blir stressad och hittar inget av det jag tänkt köpa. Soffan jag hittat på Blocket blev såld till en annan. Sängen på Jysk var inte annat än skrot. Med alla pengar kvar så kunde jag ändå inte förmå mig att köpa en hallmöbel på Mio för ett par tre tusenlappar i runda slängar. Jag har annat att lägga pengarna på. Dock snodde jag lite idéer och kommer att ge snickarn lite nya uppdrag istället.

Som många inlandsbor kommer jag mest troligt att hamna i postorderträsket. Som tur är kan man numera fynda en hel del på nätet och slipper begränsa sig till Ellos och Jotex. Pust.

Min kära respektive lånade svärfars bil till en renskötardag i Åmsele. Han tycker det är superskoj medan jag trivs bland bekanta och obekanta som delar samma brinnande intresse som mig själv.

Vårt pussi puss och gulli gull gjorde vi bort redan i torsdags. Albin klev upp i ottan för att åka bort via jobbet. När jag kom raglandes ner för trappan hade elden redan värmt upp huset, matlådan var färdig och frukosten framdukad. Åhh, vad gullig han är min kära make. Han vet hur seg jag är på morgonen och hur jag uppskattar denna omtanke.

När Albin jobbat borta en lång och intensiv dag brukar han vara trött och slut och hungrig som en varg. Vad passar inte bättre än att bjuda tillbaka på morgonens välmenande handlingar?! Eftersom kylskåpet ekade av tomhet valde jag att svänga förbi och köpa lite thaimat på vägen hem efter jobbet.

Levande ljus, gomat och servetter passar perfekt en trosdagkväll. Eller? Varför ska man alltid göra sig till när det förväntas av en som söndagsmiddagar, alla hjärtans dag och bröllopsdagar? Sånt är bara gjort för konstlade situationer och förhöjda förväntningar med besvikelser som följd.

Det finns säkert många som älskar 14 februari och det är absolut inget fel med det. Självklart, jag blir också glad om jag uppvaktas. Men jag kan inte riktigt säga att det berör mig nämnvärt med dessa fasta och förväntade firardagar. Jag kanske är konstig, men det är så jag känner.

Mig berör oväntad omtanke mitt i livet och helt apropå. Handlingar utan baktanke eller förväntan om gentjänster, ett vänligt ord eller en hjälpande hand. Detta kan inte uppfattas annat än äkta och går raka vägen in till hjärtat.

Min äkta hälft är expert på att hitta, skapa och ge ögonblick i vardagen. Det är nog en av de sidor som jag uppskattar mest. Som man sår får man skörda heter det. Gissa om jag gödslar, vattnar och sköter de frön han sått, allt för att optimera skörden.

Bagarstugan

Blogg 2009Posted by Hanna Mon, February 16, 2021 18:48:50

En bild för svärfar...

...som ville se hur bagarstugan ser ut när den står upp.

Tjurig, ok erkänner

Blogg 2009Posted by Hanna Tue, February 10, 2021 20:10:09

Alla har vi ju våra sidor och egenskaper på både gott och ont.

Jag försöker träna mig på att bara veta bäst om mycket. Det är i alla fall bättre än att veta bäst om allt smiley

Ironisk? Jo, men faktum är att om jag vet eller nästan vet att jag har rätt har jag ruskigt svårt att låta bli att påvisa det på ett eller annat sätt. Är det mot enskilda personer försöker jag lämna det och vara så ödmjuk jag kan förmå mig till. Om det däremot riktar sig mot myndigheter eller företag ger jag mig inte förrän de bevisat min felaktighet.

För fyra år sedan blev jag avstängd från a-kassan i samband med att jag tackade ja till ett arbete på 50 % här hemma och nej till ett arbete på 100% på annan ort. Arbetet på heltid var ett drömyrke som jag mer än gärna tagit, men tyvärr blev det ett missförstånd på vägen. Jag sökte jobbet med placering i Sorsele (vilket var möjligt) och områdeschefen i fråga valde att placera mig på annan ort. När detta kom fram var läget helt annars från min sida.

Chefen anmälde mig till a-kassan med avstängning som följd. Jag kände mig orättvist behandlad och började genast att studera mina rättigheter. Efter ett antal brev, överklaganden och utredningar vann jag mitt mål i länsrätten och jag fick tillbaka mina förlorade pengar. Mitt mål blev även prejudicerande.

Nu är det inte bättre än att jag åter hamnat i ett läge där jag strider för mina rättigheter mot företagsjätten Telia. Alltid lär man sig något nytt.

Det hela började för ca 6 månader sedan. Jag hade använt min mobiltelefon som modem och kopplat upp min dator till Internet, detta till ett fast pris per månad. Nu när vi fått luftburet Internet hemma så ville jag minska på kostnaden och endast ha kvar möjligheten att skicka och ta emot e-post till mobilen. Jag fick information att det fanns en tjänst till fast pris för 29 kr/månad där man skickar och tar emot obegränsat med e-post.

Tiden gick och min telefon låg som vanligt och sökte e-post stup i kvarten. Stora chocken kom i oktober i samband med mobilfakturan. Nu pratar vi en kostnad på tusenlappar. Det som kostat var datatrafiken.

Jag ringde Telia ett antal gånger och ingen kunde svara på varför denna kostnad blivit så stor. "Du har legat på Internet när din mobil letat efter e-post" var det svar jag fick. Min följdfråga blev "ja, men kan du vara snäll och förklara vad jag betalar 29 kr/månad till"? Ingen kunde svara. Jag gjorde en felanmälan.

Tiden gick och tillslut betalade jag fakturan eftersom Telia lägger på ränta för varje dag som passerar förfallodatum. Äsch, jag orkar inte bry mig, tänkte jag. Men den där tjurskallen som finns inom mig kunde inte riktigt släppa frågan. Den ploppade upp lite nu och då och irriterade mig mer och mer för varje gång.

Tjurskallen fick mig att gå in på Telias hemsida och vidare till "mina sidor". Där kontrollerade jag aktuell kostnad. Till min förskräckelse såg jag att posten för datatrafik redan rusat iväg trots att jag stängt av e-posten och inte surfat med telefonen.

Åter ett samtal till Telia. Denna gång krävde jag att de skulle stänga ner alla funktioner i telefonen som kunde öka denna kostnad. Jag funderade på alla möjliga orsaker till varför kostnaden blivit så hög. Hade Telia verkligen aktiverat den fasta tjänsten för 29 kr/månad eller hade någon "hackat" sig in på mitt nummer under tiden jag använt den som modem? Man vet ju inte nu för tiden. Ungdomarna som växer upp är ju it-specialister innan de ens hunnit bli torr bakom öronen. Själv lallar man på hit och dit utan att alltid veta vilka knappar man trycker på.

Kring årsskiftet kom en ny faktura utan att jag hört något angående felanmälan. Denna var inte lika hög, men dock tillräckligt för att tjurskallen skulle börja prata klartext. Nu fick det vara slut på pengaflödet.

Jag funderade och funderade hur jag skulle gå tillväga och övervägde att kontakta Sverker på Plus. Men nä, tv får vara för min del. Jag skrev ner händelseförloppet, mina åsikter och min begäran. Detta skickade jag via vanlig hederlig post till Telia. Dessutom gjorde jag för första gången en anmälan till ARN (allmänna reklamationsnämnden).

I min anmälan klargjorde jag att jag vägrar betala en krona till (inte ens samtalskostnad) förrän ansvarig person på Telia kontaktar mig och förklarar varför kostnaden blivit så hög. Jag begärde även att de återbetalar de pengar jag redan betalat för datatrafiken. Dessutom lade jag till ränta på pengarna jag fått ligga ute med. Räntan tog jag mellan tummen och pekfingret, lite över den Telia själv tar på sina fakturor.

Igår tog en man från Telia kontakt med mig. Han frågade om kompletterande information och var tydligt inläst på hela förloppet. Han var seriös och tog mitt ärende på största allvar och skulle se till att hjälpa mig fortast möjligt. Han var trevlig och väldigt tilltalade på något sätt. Antingen är de drillade av företaget eller så hade denna man en speciell och unik personlighet i positiv bemärkelse. Mötte man alltid denna typ av människa skulle problem av detta slag aldrig uppkomma.

Hur som helst. Idag fick jag skriftligt besked om att mina pengar återbetalas under närmsta dagarna, inklusive ränta. Dessutom fick jag en bonus för sveda och värk som jag får kvitta mot samtalskostnad. När pengarna landat återstår för mig att ta tillbaka min anmälan hos ARN.

Detta var grymt effektivt och rekommenderas till alla er andra som hamnar i liknande situationer. Ger er inte! Plocka fram tjurskallen och kräv det ni har rätt till om ni nu vet eller tror er veta att ni har rätt. Ni har inget att förlora.

Hur man nu ska använda tjänsten e-post i mobilen till fast pris för 29 kr/mån är fortfarande en gåta. Är det någon av er som fått detta att fungera så kan ni väl höra av er. Själv väntar jag med spänning på hur Telia ska svara på orsaken till det inträffade.

Skam den som ger sig!

...och rätt fick jag...

...även denna gång...

...ödmjuk som jag är ;-)

Bygga bo

Blogg 2009Posted by Hanna Sun, February 08, 2021 16:33:16

Jag har hört att man får "byggabo" känslor när man väntar smått. För oss är det mer eller mindre ett normaltillstånd. Men faktum är att det inte varit så här roligt på länge.

Hela vardagsrummet inplastat och redo för målarfärg. Tro det eller ej men förberedelser är a och o när det gäller att spara tid vid målning.

Där snickaren fela får målaren hela. Latexfog är en bra kompis när man målar.

Måla tak och lägga nytt golv hade vi tänkt göra redan förra vintern, men en hannapanna på kryckor sköt fram göromålet ett år. Nu är det gjort och jag har fått ett nytt hem. Det gick till och med en vecka snabbare än planerat. Då kunde vi kosta på oss en resa ner till Lycksele och äta god middag med vänner samt gå på konsert.

Helt plötsligt är stugkänslan borta och furumöblerna kommer snart att vara ett minne blott. Det ena leder till det andra. Istället för bloggande har jag tillbringat kvällarna i garaget men penseln i högsta hugg över hyllor, kökssoffor och diverse småmöbler.

Så var det dags för golvet. Vårt val föll på Alloc, rökt ek. Några vänner till oss har lagt in samma golv för några år sedan. Vi har sett det, gått på det och dessutom är det vorstehprövat. Kan inte bli annat än bra.

Vi har fått alla möbler vi har förutom ett par garderober och toainredningen. Jag har tacksamt tagit emot och aldrig varit direkt kräsen, men det har varit en enda stor kompott av stilar från de senaste decennierna. Nu är det dags att inverstera. En ny soffa har jag hittat på Blocket, ett nytt begagnat vitt köksbord ska fraktas från Vännäs och sängen blir mest troligt från Jysk. Eftersom detta inte blir i dyraste laget kan man kosta på en lite exklusivare hallmöbel från Mio. Det kommer att bli toppen!

Och visst blev golvet bra! Hundarna har även fått en stationär och fastskruvad hundbädd. Inte en dag för tidigt. Jag är less på biabäddar som åker runt runt på golvet.

Till råga på allt har jag till och med blivit sugen på att köpa nya gardiner. Detta har inte hänt på de senaste tre åren. Så visst måste även jag drabbats av fixa-dona-innan-lilla-knytet-kommer-syndromet.

Och inte slutar vi nu. Nä skötbordet måste ju rymmas i vår lilla toalett. Därför är det hög tid att inreda tvättstugan och flytta ut tvättmaskinen.

Dags för lilltoan. Förutom tvättmaskin ska tvättstugan även innehålla toalett och dusch. När man är många personer är det bra med dubbel uppsättning inom lämpligt avstånd.

Årskrönika 2008

ÅrskrönikorPosted by Hanna Thu, January 29, 2021 22:54:50

Krönikan hittar ni här.

Årskrönika 2007

ÅrskrönikorPosted by Hanna Wed, January 28, 2021 18:11:54
Förra årskrönikan hittar ni här

Hejsvejs!

Blogg 2009Posted by Hanna Thu, January 22, 2021 21:39:39

Välkommen till min nya blogg!

Jag tänkte att det var dags att förnya sig lite.

Allt som skrivits tidigare hittar du i "Hannas blogg 07-08" här uppe till höger.

Nytt år, nya tag och massor med upptåg och tokigheter att se fram emot. Mums!

Snart kommer årskrönikan.

Hörs!

« Previous