thehannapanna

thehannapanna

Om bloggen

Läs om fina fräcka framfusiga tokfians fiffiga funderingar, fantasier, fadäser och förehavanden

Lilla Olle

Blogg 2009Posted by Hanna Tue, April 21, 2021 22:14:34

Har vaknat med råge.

Detta var vad jag mötte på väg till jobbet i morse.

Ni som är riktigt skarpsynta ser vilka spåravtryck som finns på vägen till höger i bild.

Visst, här kommer en där det syns lite tydligare.

Jag har sett dem hela vintern och beundrat hennes omsorg...hon älgkon, som lyckats hålla de båda tvillingkalvarna vid liv. Ett par tre gånger har jag varit nära att plocka en av dem med bilen, men de har klarat både rovdjur och timmerbilar fram till denna morgonsnatt.

Förra året tog han en mitt över viken. Ni kanske kommer ihåg min berättelse om när jag var helt övertygad att finsmakaren riktat in sig på våra lufttorkande renbogar. Nattens älg var bara smakad av på ryggen. Fjolårets vad biten i steken, filén och hjärtat. Så visst är han en finsmakare allt, nallen.

Om detta är samma björn som vi sett spåren efter uppe på vårt närmaste berg är osäkert. Även en binna med unge har setts. Ryktet säger att mellan oss och Juktan kan man konstatera fem olika björnar. Visst börjar det bli lite väl gott om dem?

Men samtidigt måste jag säga att det är lite spännande. Jag kunde inte låta bli att hoppa ur bilen i morse för att spana efter spår, studera kampen och känna på älgkroppen för att avgöra dödorsak och tidpunkt. Inte var jag rädd heller. Det är säkert! Inte mitt på ljusa dan. Men ni som minns den sena kvällstimmen i min ensamhet förra våren då mitt korthår var livrädd för något i mörkret, vet också hur kaxig jag är när det väl kommer till kritan :-)

En vacker dag med rosor på kind och solsken i blick önskar jag dock:

Brummelibrum, vem lufsar där?
Buskarna knaka', en hund visst det är.
Lurvig är pälsen, men Hanna blir glad.
- Å, en kamrat, det var bra, se god dag!