Hannas blogg 07-08

Hannas blogg 07-08

Om bloggen

Här skrivs fritt om ditt och datt...
Läs om du vill...

Positivt?

Blogg 2007Skapad av Hanna ons, april 18, 2021 14:58:56

Lite tråkig titel kanske men... läs vidare så får du se...

Idag har jag varit på utbildning genom mitt politiska uppdrag. ( Jag har trätt in i kommunpolitiken för att jag vill lära mig mer helt enkelt. Kunskap är aldrig tungt att bära...eller...?) Hur som helst så tog föreläsaren upp ett namn som jag inte hört talas om tidigare - Aaron Antonovsky. Det var lite kul eftersom ämnet , KASAM - Känsla Av SAMmanhang, berörde det som rört sig i mitt huvud den senaste tiden - positivt tänkande och livsglädje. Fundera på den här:

"Det räcker inte med att laga broläggningen över livsfloden, så att folk inte ramlar eller hoppar i vattnet. Man måste också lära dem att simma" Aaron Antonovsky

Han ansåg att forskningen borde inriktas mer på att försöka finna vad som orsakar hälsa än vad som orsakar sjukdom. Hur kommer det sig att vissa människor förblir friska oavsett hur mycket arbete de har över sig?

De tre orden begriplighet, meningsfullhet och hanterbarhet är centrala i tankarna kring KASAM. En person med starkt KASAM har förmågan att se sin tillvaro som meningsfull, att man själv kan begripa sin tillvaro och att man kan hantera situationer som är avgörande för ens livsutveckling. Ett starkt KASAM stärker individens förmåga till en positiv livsstil, vilket leder till att man inte drabbas av ohälsa lika lätt.

Antonovskys tankar verkar inte så tokiga. Det handlar inte om att flyta genom livet, utan att förstå varför man hamnar i vissa situationer, och att kunna ta sig upp, eller ner, därifrån. Detta stärker oss som människor och ger oss möjligheten att utvecklas positivt. Djupt?.....ja jag vet... men det behöver vi ibland...

  • Kommentarer(1)http://blogg.hannaholmberg.se/#post1