Hannas blogg 07-08

Hannas blogg 07-08

Om bloggen

Här skrivs fritt om ditt och datt...
Läs om du vill...

Konflikt

TipsSkapad av Hanna ons, juni 13, 2007 09:31:25

Igår kväll var jag på den bästa utbildningen NÅGONSIN!

En varm och trevlig stockholmare hade bemödat sig ända upp till kylan i Sorsele för att lära oss lite om hur vi hanterar konflikter i krogmiljö.

Jag har varit på ett antal utbildningar om att "förbättra sitt ledarskap", "manligt och kvinnligt" och "professionell kommunikation". Utbildningarna har varit ... ja ... för att vara snäll... helt ok. Det lustiga är att alla andra verkar ha varit helt begeistrade och köpt allt vad föreläsaren sagt. Jag har mest sett ut som ett frågetecken... "och vad var det som var bra sa du?"...

Igår var det min tur att bli begeistrad...

När man anlitar detta stockholmsföretag bli man inte besviken... ja kanske mest för att de fyra som åker runt och föreläser är riktiga godbitar som man mer än gärna vilar ögonen på i tre och en halv timme... (psst... en hemlis... en av dem är stadsministerns bror Magnus...)

Ja...åter till gårkvällen...

Jag kan inte berätta allt han sa... dels skulle det ta för lång tid och sedan kommer jag inte ihåg allt, men det fanns guldkorn som jag kommer att delge. Det är väldigt svårt att plocka ur ett sammanhang på över tre timmar så att ni förstår betydelsen... men jag ska göra ett försök. Jag vet betydelsen och skriver ner detta mest för att jag själv ska komma ihåg.

Föreläsningen bestod till största delen av humor. Livets bästa krydda. Jag skrattade ibland så att tårarna rann. Vi fick göra provocerande övningar och delta i rollspel med alkoholservering. Det fanns inga rätt och fel utan vi fick helhjärtat leva oss in i situationerna och känna efter hur vi skulle lösa problemen. Jag kan säga att fler än en levde sig in på riktigt. Smockan hängde i luften, någon blev rädd på riktigt och en annan helt paralyserad. En givande kväll för många... gav självkännedom.

Vet du att du inte är medveten om 98 % av dina beslut!?

Detta är en ganska provocerande fråga.

Du kör bil och är på väg hem samtidigt som mamma ringer. Det kommer en stoppskylt och du stannar. Fortsätter, blinkar och svänger vänster. Du stannar vid ett övergångsställe och gör senare en omkörning. Under hela tiden pratar du med din mamma. Plötsligt svänger du in på gården och är hemma utan att medvetet veta hur du körde hem. För i ditt medvetande pratade du med din mamma i telefonen (2 %).

Vi är programmerade sedan barnsben i vårt undermedvetna (98 %) till att handla på ett visst sätt i vissa situationer. Våra erfarenheter är det som programmerat oss. Detta utgör vår person. Alla vill vi ju ha positiv programmering.

Vi kan även trigga det undermedvetna med hjälp av olika signaler. Här fick vi göra en sådan övning. Den gick ut på att vi skulle para ihop oss två och två, ställa oss upp axel mot axel men med ca en meter mellan och hålla varandra i högerhanden. Övningen gick ut på att plocka så många poäng som möjligt genom att, samtidigt som man håller i händerna, nudda kompisens högeraxel med sin egen handlov. Vi fick 20 sekunder på oss. "Klara färdiga gå!" Alla körde igång en stenhård armkamp där man försökte övermanna den andra och plocka så många poäng som möjligt.

Efter 20 sekunder undrade han hur många poäng vi lyckats plocka. Någon sa 1 poäng och en annan 5 poäng. "Det var lustigt. Förra veckan var jag på en kurs där en gammal dam gjorde denna övning med en muskelknutte. Hon fick 95 poäng. Hur kommer det sig?" Alla började fundera... aha vi blev lurade... Han hade inte sagt något om en tävling... det tog vi för givet... att det var en kamp. Han triggade vårt undermedvetna till att vi skulle tävla bla genom att säga "klara färdiga gå".

I konflikter kan vi tolka situationer olika beroende på våra erfarenheter och program. Varför uppstår konflikter? Kan vi undvika dem genom att ge ett poäng? Vad händer då? Kanske får vi ett poäng tillbaka och plötsligt har vi en win-win situation istället för en kamp.

Att undvika kränkning kan förebygga många konflikter. Kränkta människor samarbetar inte.

Kommunikation utgörs till största delen i de 98 procenten av kroppsspråket. Undersökningar har visat att kroppsspråket utgör 60 % av vår kommunikation, 30 % är röstbetoningen och 10 % utgör det vi verkligen säger.

Barn gör inte som du säger utan som du gör... detta gäller även vuxna.

Om vi säger en sak medan vi visar en annan med kroppsspråket blir vi inte trovärdiga.

För att visa detta fick vi göra två övningar. (Det här blir svårt att förklara utan att visa) Den första gick ut på att vi alla skulle klappa händerna samtidigt. Vi höll händerna horisontellt med armbågarna rätt ut från sidorna beredda på en klapp (tror ni fattar). "Nu" sa han och alla klappade som på ett smatterband. Ett försök till. På tre skulle vi klappa. Han började räkna "ett (klapp), två, tre". Alla klappade när han klappade även om han sagt att vi skulle klappa på tre. Ett sista försök med klapp på tre. Han började räkna "ett, två, klapp, tre... återigen klappade alla när han klappade. Alltså kroppsspråket styr.

Den andra övningen gick ut på att göra ett ok-tecken med handen (håll handen lodrätt framför dig samtidigt som du bildar en ring av pekfingertoppen och tummtoppen medan de övriga fingrarna står rakt upp). Han förde ringen mot kinden samtidigt som han sa att vi skulle placera den på hakan. "Var har ni hakan?" Gissa var alla hade placerat sin hand... jo på kinden. Här rann tårarna av skratt. Alla hade vi hört hakan och ändå satt vi där med ett ok-tecken på kinden.

Kort och gott så styr vårt kroppsspråk mer än det vi säger.

Att lyssna är en konst, att tala ett behov.

Är det skillnad på att lyssna och att höra? Vilket tar mest energi? Vilket förebygger konflikter?

Man kan lyssna på olika sätt. Lyssna för att svara eller lyssna för att förstå.

Här fick vi göra en hemsk övning. Vi delades upp i ettor och tvåor. Ettorna fick gå ut ur rummet för att få en uppgift. De skulle under exakt två minuter berätta något för en okänd tvåa som inte behövde vara roligt och inte spännande. Det ettorna inte visste var att även tvåorna fick en uppgift. De skulle lyssna intensivt till det var en minut kvar. Då skulle de lyssna lite mindre och börja se ointresserade ut. När det var 30 sekunder kvar så skulle de sluta lyssna helt. Lyckligt ovetandes om varandras uppdrag satte vi igång. Det hela gick bra till en början... men sedan började man se både de ena och de andra känsloyttringarna... speciellt hos ettorna. Några fick mindervärdeskomlex och vågade knappt fortsätta berätta medan andra blev trotsig och rosenrasande.

Ettorna blev dessutom pirriga på vad de skulle berätta som var roligt och spännande. Men vänta nu...föreläsaren hade ju sagt att det inte behöve vara spännande eller roligt. Här triggade han återigen vårt undermedvetna. Människan kan nämligen inte ta en uppmanning tillsammans med ordet inte. Nu får du inte tänka på ett stort glas öl. Hur många av er tänkte just på ett stort glas öl?

I denna övning finns det ettor som går igenom hela känsloregistret på bara två minuter. Tvåorna känner sig som skurkar som tvingas vara känslokall mot stackaren som förtvivlat åter försöker fånga lyssnarens intresse.

Att lägga energin på att lyssna kan förebygga många konflikter.

Sist men inte minst tog föreläsaren upp frågan om vi påverkas eller färgas av de vi umgås med. Alla var eniga att det gör vi. Man brukar säga att man är ett genomsnitt av sina fem närmsta vänner. Hur ser dina fem närmsta vänner ut? Hur skulle du beskriva dem? Där kan du hitta mycket självkännedom. Hur är du själv?

Det finns personer i vår omgivning som går omkring på startkablar... beredda att suga dig på energi. Det är negativa människor. Fundera på om du har dem bland dina fem närmaste. Vad gör vi åt det? Hur är det att ha en startkabelbärare som respektive?

På arbetsplatser finns det ofta fisfläktar som sprider sin doft runt om så att alla drabbas. Hamnar du i samma konflikt med olika människor? Var ligger då problemet?

Tyvärr han vi inte gå in mer på detta sista ... och intressantaste ämne... tre och en halv timme hade redan gått...

Jag är helt övertygad om att vi alla som var på föreläsningen skulle kunna göra vad som helst för att få tre nya timmar med den varma och stilige stockholmaren...

  • Kommentarer(0)http://blogg.hannaholmberg.se/#post20

Minkens dotter

TipsSkapad av Hanna ons, maj 09, 2007 15:52:32

Jag kan lite om mycket... och en sak kan jag lite mer...

Du ska få lära dig hur man kikmetar efter röding på vintern. Hur man nu kikar efter röding på sommaren vet jag inte men... för tydlighetens skull...

Många vinterdagar under min uppväxt tillbringade jag med min pappa vid Marsfjällen och sjön Ransaren. Kanske såg ni tv programmet Storrödingen som delvis var filmat där.

En del föräldrar säger att deras barn ska få upptäcka och utveckla sina egna intressen. En sak är säker, umgänge och tid med sina föräldrar är ovärderlig under uppväxten. För att föräldrarna ska må bra måste de även kunna kombinera familjeliv med egna intressen. Detta görs enklast om barnen kan följa med på det föräldrarna gör. Jag tror att liknande intressen bara är positivt. Man har något gemensamt.

För mig är det helt och hållet pappas förtjänst att jag blivit så naturintresserad. Tack vare att jag fick följa med på hans upptåg. Det var väl inte så kul varje dag... i snöstorm eller 30 grader kallt. I dag som vuxen kan vi ringa och surra om hur fisket gått eller önska varanrda "skitjakt". Samtalsämnet tar aldig slut.

När man kikmetar efter röding ska man klara fyra moment innan fisken ligger på isen.

1. Locka till dig fisken

Jag använder blänken i koppar eller mässing. Silver använder jag på djupare vatten. På Ransaren ska man ha så stort blänke som möjligt, storgitsen brukar vara bra. Tafsen är ca 20 cm lång och avslutas med en gul nymf med brunt huvud (som pappa binder).

För att locka fisken låter jag blänket dansa runt i hålet nästan hela tiden, runt runt och från kant till kant. Det är bara korta stunder som blänket är stilla och jag bara dallrar med nymfen. Om någon intill mig har sett eller känt en fisk får blänket dansa som aldrig förr. Tro det eller ej men fisken kommer till mitt hål... förutsatt att inte min granne gör likadant.

Viktigast är att aldrig låta fisken hugga första gången.

2. Sätt fart på fisken så att den hugger

Några säger att fisken inte är på taget när den bara stryker mot kroken eller går förbi i hålets kant. Detta tillåter jag aldrig.

Kommer en fisk glidandes utan fart släpper jag snabbt blänket i huvudet på fisken... försöker i alla fall. Kommer inte fisken tillbaka så skulle den inte ha tagit i första läget heller. På detta sätt kan jag reta upp fisken och sätta lite fart på den.

Kommer fisken med fart redan första gången dallrar jag med nymfen och rycker undan precis då fisken ska hugga. Nästa gång fisken kommer gapar den ordentligt utan tvekan. Risken för att du förlorar fisken under bärgningen är betydligt mindre.

3. Ryck fast fisken på kroken

Många använder alldeles för mjuka pimpelspön för ismete. Det är viktigt att inte spötoppen är för mjuk. Med ett styvt spö kan du göra ett ordentligt och snabbt motryck så att hullingen går in tillräckligt. Rullen är lika viktig. Den får inte rassla till och ge efter vi motrycket.

Timingen på rycket är avgörande. Rycker du för tidigt finns risk att du sliter ut kroken ur fiskens mun. Rycker du för sent hinner fisken spotta ut kroken. Med lite erfarenhet lär man sig att se på fiskens gälar (står ut som mest) när det är dags att rycka.

4. Bärga fisken upp på isen

Här är det många som har problem. Det svåra är när du ska gå upp från liggande till knästående. Viktigast är att hålla linan sträckt men samtidigt löst så den kan glida genom handen om fisken gör ett kraftigt motryck. Handen får fungera som slirbroms.

Jag har varit med om fiskar som rusat rakt upp mot hålet för att sedan vända med full kraft. I dessa lägen gäller det att vara med och snabbt få med sig linan. Det är händerna och armarna man använder när man bärgar en fisk, inte rullen.

När fisken väl är i hålet kommer sista svårigheten, när den lämnar vattenytan. Många känner säkert igen sig att kroken lossnar precis när fiskens huvud kommit upp ur vattnet. Snabbt som ögat rakar man ner hela armen i hålet utan att hinna kavla upp kläderna. Med lite tur kan man hinna få tag på fisken. För att undvika detta förbereder man sista bärgningen genom att ta tag under fiskens gälar precis innan den når vattenytan. Ett tips hur man får detta moment att flyta på är att man använder handen. Dra med tummroten på ena sida och pekfingerleden på andra sidan om fisken. Dra på fiskens undersida fram mot huvudet. När du kommer till gärlarna klämmer du åt så attt ditt grepp glider in under gälarna. Jag lovar du tappar inte fisken.

Som du kanske förstår är kikmete oslagbart om man vill ha spännade fiske och få mycket fisk. Vid känselmete missar man de två första momenten av de fyra som jag beskrivit ovan. Kort och gott... chansen halveras.

Lär dig alla fyra moment... då lovar jag att möjligheterna till att få den där störrödingen som vi alla längtar efter, ökar markant.

Ja... detta har jag lärt mig av Ransarminken... med andra ord min pappa. Han fick det smeknamnet av en anledning som du säkert förstår. Som minkens dotter har jag faktisk lyckats klå honom ett par gånger. Men det är inte utan ansträngning.

  • Kommentarer(0)http://blogg.hannaholmberg.se/#post11

Mysfredag...

TipsSkapad av Hanna fre, april 27, 2021 10:28:58

...och en godispåse i soffan framför tv:n?

Ett tips till alla er som kämpar med att minska på godisätandet.

Köp hem en brietårta (ost) lite kex (föredrar saltiner), päron och vindruvor. Gillar du vin passar nog det... men jag föredrar cider.

Detta är en höjdare och bra nog så mycket nyttigare än godis.

Med trevligt sällskap som pricken över i:et så blir detta en perfekt mysfredag.

  • Kommentarer(0)http://blogg.hannaholmberg.se/#post5

Detta måste du testa!

TipsSkapad av Hanna ons, april 25, 2021 11:47:53

Jag har hittat en ny hobby!

Är du som jag... en person som aldrig läst böcker? Under skoltiden, då det hände att man blev tvungen att skriva bokrecensioner, läste man början och baksidan för att knåpa ihop nåt som läraren godkände. Det där kulturella intresset har aldrig funnits hos mig. Idrotten tog all tid när jag växte upp. Ligga i sängen eller sitta i en fåtölj och läsa en bok... vem hade tid och/eller lust med det? Snacka om att bli försoffad och känna sig onyttig...

Nej... jag är på tok för aktiv och rastlös för att klara av sånt. Tiden verkar inte heller finnas.

I somras åkte jag och mitt strävhår ner till gurun för stående fågelhundar, en resa på 225 mil. Frågan var hur jag skulle klara att köra den långa vägen utan att somna vid ratten. Strävhåret skulle bli ett bra sällskap och få mig att ta några korta raster, men någon vidare dialog kunde han inte bistå med.

Innan jag åkte svängde jag förbi biblioteket och lånade med mig några ljudböcker. Hmm... vilken skulle jag välja... jag som inte hade koll på varken titlar eller författare. Okej... Liza Marklund hade jag hört talas om. Helt oallmänbildad är jag ju inte!

Ett gäng Liza Marklund fick det bli. Snacka om lyckat! Nu är jag helt fast i bokvärlden trots att jag inte ligger i sängen. Jag lyssnar då jag motionerar, putsar fönster, målar, städar, rensar grönsakslandet osv. Det är helt suveränt! Du måste prova!

Jag föredrar svenska deckarförfattare... hmm... kanske för att jag bara läst, eller hört, böcker av svenska författare... ja ja ... jag föredrar dem i alla fall.

Rekomenderas - Nobels testamente av Liza Marklund

Senaste bok - Små citroner gula av Kajsa Ingemarsson

Just nu - Eva Lauri och jag av Jonas Bonnier

  • Kommentarer(0)http://blogg.hannaholmberg.se/#post3
« Föregående