Hannas blogg 07-08

Hannas blogg 07-08

Om bloggen

Här skrivs fritt om ditt och datt...
Läs om du vill...

ZZzzzz...

TankarSkapad av Hanna tor, maj 03, 2007 10:07:52

Nyckeln till välbefinnande... vem vill inte ha den?

Sömn!

Minst åtta timmar per natt!

Inte det?

Då är du inte utvilad, blir lättare sjuk och orkar inte med tillvaron.

Många lider av sömnproblem eller har småbarn så de inte får sova ordentligt. Dessa personer mår inte alltid så bra. Sömnbrist leder både till dåligt immunförsvar och i förlängningen sjukskrivningar (hörde jag på radion idag).

Man brukar prata om sömnen som läkande kraft.

Tacksamt nog är jag en av de lyckligt lottade som inte har några sömnproblem. Kanske just därför är det 2 år sedan jag var förkyld... peppar peppar... ta i trä... Jag kan somna på alla möjliga och omöjliga ställen. Förr i tiden när jag bodde ensam brukade jag lyssna på musik när jag skulle sova. Jag lyckades aldrig höra första låten klart. Så är det än idag... på mindre än fyra minuter...underbart är kort...

Det finns tyvärr även avigsidor med att ha en god och djup sömn... inte för mig... men för min omgivning. Jag hör nämligen inte väckarklockan. Albin kan bli tokig på mig ibland...och inte tala om mina grannar när jag bodde i lägenhet. Väckarklockor med pipljud är bara att glömma. Jag behöver en rejäl klockradio som skränar förfärligt. Trots detta oljud får den hålla på ett antal minuter innan jag vaknar. Ljudet hamnar liksom i mina drömmar...som ett larm jag råkat sätta igång. Jag springer runt i lokalen och försöker förtvivlat hitta avstängningsknappen på oljudet. Helt galet! Allt för en god sömn...

Man säger också att man alltid ska sova på saken. Det finns en poäng i det. Av någon anledning är känselspröten mer aktiva på kvällen... på både gott och ont. Samtal, relationer och upplevelser kan nå en helt annan dimension på kvällen än vad de skulle ha gjort på dagen då man är mer känslokall. Små petitesser kan däremot även bli stora elefanter som man dagen efter inte förstår sig på.

Äktenskapsrådgivare brukar säga att man aldrig ska somna osams. Detta har jag i ärlighetens namn aldrig förstått mig på. Är det någon gång som småsaker kan bli jätteproblem så är det fram på småtimmarna då känslorna är känsliga. Att sova på saken gör susen. För visst är det lättare att hantera ett litet problem...eller hur?

Känsliga känslor är däremot inte att förakta. Du har säkert precis som jag suttit över en kopp te med tända ljus, i ett tält på fjället eller i en kall bil och pratat med din vän eller respektive fram på småtimmarna. Samtalsämnet verkar aldrig ta slut. Man pratar drömmar, planer och minnen. Stunder som dessa är ovärderliga. Man blir själsfränder.

Har du läst ända hit så är jag imponerad. Kul att det finns någon som vill läsa mina grunderingar och att det finns en mottagare. Lev och må!

  • Kommentarer(0)http://blogg.hannaholmberg.se/#post7