Hannas blogg 07-08

Hannas blogg 07-08

Om bloggen

Här skrivs fritt om ditt och datt...
Läs om du vill...

To be present

AllmäntSkapad av Hanna lör, november 22, 2020 08:10:50

Nu har jag hamnat i ett sånt där stim igen där jag har mängder med roligheter att se fram emot. Det pirrar i magen bara jag tänker på skojseriet. Jag längtar smiley

Man kan längta, fantisera och drömma sig bort till de ljuvligaste situationer och platser. Hannapanna är ganska duktig på det. Ibland kan man se det som ett verktyg att klara av jobbiga situationer. Jag avskärmar mig från verkligheten. Den når mig inte. Den kan inte göra mig illa.

Det finns en fara i detta beteende som jag är väl medveten om och som jag jobbar med. Uppfattar man sin egen verklighet om man titt som tätt lever i framtiden? Verkligheten är ju det verkliga liv man lever. Hur tar man vara på verkligheten? Hur är man närvarande?

Jag försöker leva här och nu och ta vara på tiden så gott det går. Jag försöker uppfatta och registrera det som händer med och runt mig i stunden. Samtidigt mår jag så förträffligt underbart bra när jag tar tag i saker som jag längtat efter att göra och uppleva. Jag vill ha roligt i livet men ändå inte missa nuet. Hur gör man det på bästa sätt?

Ja, jag har inga bra svar. Men att både bolla och skriva ner sina tankar och drömmar gör att jag kan sortera ut en hel del. Läser man det skrivna i efterhand får man även en viss fömåga att se sitt eget tyckande och görande ur ett objektivt perspektiv. Jag förstår mig inte på mig själv alla gånger men jag tror mig veta vad handlandet beror på. På så vis kan man lära sig och växa som människa. Man lär känna sitt eget handlande. Man får självinsikt.

Allt är jag inte stolt över och allt har inte blivit bra. Mycket hanterar jag utfrån den situation jag befinner mig i och mellan de alternativ som finns. Några saker gör man fast man inte vill bara för att det är bäst och klokast på sikt. Har ni tänkt på hur många val vi gjort i livet? Vi gör val varje dag. Hur hade livet sett ut om jag valt annorlunda?

Just nu har jag valt att sitta i sängen med frukostbrickan från min kära make och skriva ner några tankar samtidigt som jag lyssnar på "Ring så spelar vi". Detta radioprogram har funnits med sedan barndomen.

Min respektive har blivit barn på nytt. Det blir han varje år när detta händer. Han har plockat fram skotern. Just nu har han kört Vindelälven västerut för att lägga ut de sista näten. Jag kan slå vad om att han leker av sig och sladdar runt runt i cirklar på isen. Jag tvingade honom att ta med sig isdubbarna och suohpiken (kasttömmen). Man vet aldrig med isen på strömmande vatten.

Så ser nuet ut.

Igår åt vi den första vinterbörtingen till middag. Vi har fått två fiskar, en på 2,1 kg och en på 4.0 kg. Frysen har varit fisktom lite för länge. Ungsstekta öringfiléer slår faktiskt suovas i smakupplevelse och nyttighet. Fisken går att variera i oändliga varianter.

Jag måste ju även ta lite om framtiden och det jag längtar till.

På måndag börjar jag min mc-kurs i Storuman. Nästa helg är det första advent med julfika och skyltsöndag. Helgen därpå är det dags för den efterlängtade hockeyhelgen i Skellefteå. Det blir den första elitseriematch jag ser live. Vi hade velat se Skellefteå mot Luleå, men åker man till Skellefteå bör man nog kanske hålla på dem också. Vi ändrade oss till Skellefteå mot Modo. Vi ska bo i en centralt belägen lägenhet som en vän rår om. Det blir lite julklappsköp, ett par restaurangbesök och allmänt mys i en annan miljö. Det ska bli kul!

Vi ska vara hemma till julen. Jag har längtat efter en riktig mysjul, lugn och stilla med snö, pulka, samvaro och öppen eld. Min syster med familj kommer och ska dela julefriden med oss.

Jag har hittat ett par nya skidskor. Mina förra fick jag så ont i fötterna av att jag knappt kunde åka. Nu ska det bli andra bullar. Skate på älven en härlig vinterdag är en äkta highlight. Fjället är inte heller helt fel, men tyvärr lägger jag hellre den tiden på turskidorna med bössan över axeln.

Min lilla plan om en "sista minuten" utomrikes efter nyår är nästan i hamn, men bara nästan. Albin är inte lika sugen som mig. Jag måste hitta någon smart övertalningstaktik. Ni vet en sån där som han inte vet att han inte kommit på själv. Kan inte ni som känner honom lägga in ett ord om hur härligt det skulle vara med lite äventyr, ljus och värme i nattsvarta vintermörkret? Snälla.

Sedan kommer det bästa av allt, sportlovet. Större delen av den veckan kommer jag att bo på fjället, ja, under förutsättning att vi hittat något område med ripa såklart. Fjällvandring och "gå på tur" får jag nog med som det är. Jag har ordnat stighudar till mina skidor så att armarna ska orka hela veckan. Åhh vad jag längtar. Vi får hoppas att jag inte behöver genomlida en hel veckas snöstorm eller polarkyla. Jag planerar att åka ensam, men trivs ännu bättre i sällskap med andra. Det beror lite på var jag åker om jag kan ta med mig någon. Hör av dig till mig om du är sugen att hänga på.

Tillbaka till nuet.

Nu ska jag klä på mig så jag är klar när buspojken kommer hem. Då ska vi börja riva taket på bagarstugan. Vi har köpt det äldsta huset i Skansnäs, en timrad bagastuga, som vi ska flytta till vår gård. Tusenkonstnären ska mura upp en bakugn så vi kan baka vårt eget tunnbröd. Mmmmmums!

En bagarstuga inredd på gammalt vis med gamla prylar är en av våra gemensamma drömmar. Efter den kommer en riktig jordkällare, en torvkåta och ett stabur. Det tar aldrig slut på projekt. Men vad gör det?

Så länge man har kul ...

  • Kommentarer(1)http://blogg.hannaholmberg.se/#post128