Hannas blogg 07-08

Hannas blogg 07-08

Om bloggen

Här skrivs fritt om ditt och datt...
Läs om du vill...

Bättre dag att jobba...

TankarSkapad av Hanna tor, april 26, 2021 07:15:32

... idag när det regnar. Igår trodde jag att jag skulle bli tokig.

Igår var det strålande sol och vindstilla. Jag hade bara jobbat en timma när Kalle ringer och berättar att han fått 7 rödingar mellan 1/2 -1 kg. Den största på 1,1 kg.

Jaha... genast börjar man längta ut till kanske en av de sista vårvinterdagarna detta år. Nog för att jag aldrig varit ute och jagat ripa, fiskat och kört skoter så mycket någon gång som denna säsong... men man blir aldrig mätt... mycket vill ha mer.

Det gick en timma till och Kalle ringer på nytt. Nu har han fått 13 feta rödingar och precis tappat 2 kilos rödingen.

Själv sitter man inne på kontoret framför datorn. Solen lyser mig i ansiktet så jag knappt ser skärmen. Vädringsluckan är öppen och det luktar vår. Fåglarna kvittrar. Det skvalar i stuprännan så att frekvensen på toalettbesöken ökar. Hur ska man kunna jobba under sådana förhållanden?

Normalt sett är jag en livsnjutare som brukar ta vara på dagar som gårdagen. Man har väl alltid några komptimmar att ta ut. Finns inte det så är det värt att vara utan lön den dagen. Att ta vara på livet och finna njutning bör inte mätas i pengar. Man tjänar på det i längden ändå.

Ja... jag vet att det inte alltid går att vara ledig...

Hur gjorde jag då?

Jo... jag stängde vädringsluckan, fällde ner persiennerna och lyfte av telefonluren. Om nu inte en nära anhörig hade funnits i samma byggnad och titt som tätt kommit in till mig och påmint mig om hur skadligt det var att jobba en sådan här dag, hade nog min taktik fungerat.

Till slut fick jag göra det som en vän brukar ta till för att undvika kriser... tjockt pannben och mycket göra. Det blev en total avskärmning från omvärlden och nerborrning i arbete.

Javisst... jag fick mycket uträttat... men inte är det mycket till njutning.

Är jag tokig ... ja kanske det... men då jag fyller dagarna med liv och inte livet med dagar...

  • Kommentarer(0)http://blogg.hannaholmberg.se/#post4

Detta måste du testa!

TipsSkapad av Hanna ons, april 25, 2021 11:47:53

Jag har hittat en ny hobby!

Är du som jag... en person som aldrig läst böcker? Under skoltiden, då det hände att man blev tvungen att skriva bokrecensioner, läste man början och baksidan för att knåpa ihop nåt som läraren godkände. Det där kulturella intresset har aldrig funnits hos mig. Idrotten tog all tid när jag växte upp. Ligga i sängen eller sitta i en fåtölj och läsa en bok... vem hade tid och/eller lust med det? Snacka om att bli försoffad och känna sig onyttig...

Nej... jag är på tok för aktiv och rastlös för att klara av sånt. Tiden verkar inte heller finnas.

I somras åkte jag och mitt strävhår ner till gurun för stående fågelhundar, en resa på 225 mil. Frågan var hur jag skulle klara att köra den långa vägen utan att somna vid ratten. Strävhåret skulle bli ett bra sällskap och få mig att ta några korta raster, men någon vidare dialog kunde han inte bistå med.

Innan jag åkte svängde jag förbi biblioteket och lånade med mig några ljudböcker. Hmm... vilken skulle jag välja... jag som inte hade koll på varken titlar eller författare. Okej... Liza Marklund hade jag hört talas om. Helt oallmänbildad är jag ju inte!

Ett gäng Liza Marklund fick det bli. Snacka om lyckat! Nu är jag helt fast i bokvärlden trots att jag inte ligger i sängen. Jag lyssnar då jag motionerar, putsar fönster, målar, städar, rensar grönsakslandet osv. Det är helt suveränt! Du måste prova!

Jag föredrar svenska deckarförfattare... hmm... kanske för att jag bara läst, eller hört, böcker av svenska författare... ja ja ... jag föredrar dem i alla fall.

Rekomenderas - Nobels testamente av Liza Marklund

Senaste bok - Små citroner gula av Kajsa Ingemarsson

Just nu - Eva Lauri och jag av Jonas Bonnier

  • Kommentarer(0)http://blogg.hannaholmberg.se/#post3

Tack pappa ...

AllmäntSkapad av Hanna fre, april 20, 2021 15:29:01

... för fiskehelgen vi fick i Ransarn tillsammans med er.

Här har jag gjort ett litet tackblad.

  • Kommentarer(0)http://blogg.hannaholmberg.se/#post2

Positivt?

Blogg 2007Skapad av Hanna ons, april 18, 2021 14:58:56

Lite tråkig titel kanske men... läs vidare så får du se...

Idag har jag varit på utbildning genom mitt politiska uppdrag. ( Jag har trätt in i kommunpolitiken för att jag vill lära mig mer helt enkelt. Kunskap är aldrig tungt att bära...eller...?) Hur som helst så tog föreläsaren upp ett namn som jag inte hört talas om tidigare - Aaron Antonovsky. Det var lite kul eftersom ämnet , KASAM - Känsla Av SAMmanhang, berörde det som rört sig i mitt huvud den senaste tiden - positivt tänkande och livsglädje. Fundera på den här:

"Det räcker inte med att laga broläggningen över livsfloden, så att folk inte ramlar eller hoppar i vattnet. Man måste också lära dem att simma" Aaron Antonovsky

Han ansåg att forskningen borde inriktas mer på att försöka finna vad som orsakar hälsa än vad som orsakar sjukdom. Hur kommer det sig att vissa människor förblir friska oavsett hur mycket arbete de har över sig?

De tre orden begriplighet, meningsfullhet och hanterbarhet är centrala i tankarna kring KASAM. En person med starkt KASAM har förmågan att se sin tillvaro som meningsfull, att man själv kan begripa sin tillvaro och att man kan hantera situationer som är avgörande för ens livsutveckling. Ett starkt KASAM stärker individens förmåga till en positiv livsstil, vilket leder till att man inte drabbas av ohälsa lika lätt.

Antonovskys tankar verkar inte så tokiga. Det handlar inte om att flyta genom livet, utan att förstå varför man hamnar i vissa situationer, och att kunna ta sig upp, eller ner, därifrån. Detta stärker oss som människor och ger oss möjligheten att utvecklas positivt. Djupt?.....ja jag vet... men det behöver vi ibland...

  • Kommentarer(1)http://blogg.hannaholmberg.se/#post1
« Föregående