Hannas blogg 07-08

Hannas blogg 07-08

Om bloggen

Här skrivs fritt om ditt och datt...
Läs om du vill...

Alltid snygg?

TankarSkapad av Hanna fre, maj 04, 2007 09:51:18

Igår kväll när vi låg i sängen böjde jag mig mot Albin och skulle ge honom en godnattpuss. Då sa han "du Hanna..." med en sån där len röst som han brukar ha när han säger att han älskar mig. Han fortsatte "... jag tror att du luktar vitlök". Besviket utryckte jag mig att jag trodde att han skulle säga att han älskar mig. Visst han ändrade sitt uttalande till "Ja... jag älskar dig trots att du luktar vitlök". Mmm... men på min sida sängen och på minst en armlängds avstånd.

Detta påminner mig om när man var yngre och hade gjort sig snygg för någon eller några killar. Innan man var på plats frågade vi tjejer alltid varandra "hur ser jag ut?", "är jag svart under ögonen?", "sitter allt som det ska?". Med fullt förtroende var man varandras speglar.

Idag när tjejerna inte finns på plats brukar jag fåga Albin hur jag ser ut. Hans svar är entydigt "du ser bra ut". Detta säger han även om jag lagt mig med nyduschat hår och vaknar som ett troll med påsar under ögonen, varit en vecka på fjället utan dusch och kam eller har sminket långt under ögonen så man ser ut som en hårdrockare. På sin höjd kan han kommentera om jag har sot i ansiktet eller öppen gylf. Det är helt enkelt meningslöst att fråga honom. Jag är alltid fin i hans ögon.

Men HALLÅ... är det inte så det ska vara???

Älskad för den man är

Jo visst... är det så. Men det ligger ju inte på det planet.

Vem är det man gör sig fin för? Är det för mig själv, min respektive eller för andra? Vad är det vi kvinnor försöker uppnå med alla nya kläder och frisyrer, smink, smycken och heminredning?

Är vi lurade av konsumtionens lakejer? Duger vi inte som vi är utan att köpa det senaste?

Jag har inga svar på dessa frågor. Har du det?

Ska jag försöka svara så tror jag det sitter mycket i självförtroende och personlighet. När att man trivs med sig själv och tycker att man är fin får man en helt annan utstrålning och ett bättre sjävförtroende. Denna "snygghetsnivå", hur mycket man behöver göra sig till, kan nog vara olika för olika personer.

Utseende och hemmet speglar även personligheten. Är man sportig vill man ha sportiga kläder och se pigg och fräsch ut.

Sedan tror jag det handlar mycket om att få bekräftelse från andra... men det lämnar jag till en annan blogg...

  • Kommentarer(0)http://blogg.hannaholmberg.se/#post9

Stimulerade hormoner

TankarSkapad av Hanna tor, maj 03, 2007 11:06:50

Ha ha... nu undrar du nog vad jag ska skriva om.

Mmm... min vän... jag ska bjuda dig på en lektion i kemi...kul va!?

Jag är ju ändå lärare i bla kemi så...

Varför blir man glad när man är kär? Varför säger man att vägen till mannens hjärta går via magen? Hur fungerar träningsnarkomaner? Varför söker sig vissa människor till extrema och farligasituationer?

Jo... för att dessa situationer stimulerar kroppens eget morfin, vårt må bra hormon, endorfin.

Endorfiner påverkar vår mottaglighet för infektioner, stress, psykiska sjukdomar, hjärnans utveckling, smärta, sömn, tillväxt samt åldrande. Stimulering med endorfiner leder till eufori och lyckokänslor.

Endorfinerna är den gruppen av naturliga ämnen som har störst positiv effekt på kroppen och kallas därför ofta för belöningshormoner. Endorfiner har kemiska likheter med opium och morfin, men eftersom de ingår i kroppens normala hormonsystem är de inte skadliga.

Endorfiner stärker immunförsvaret genom att öka produktionen av immunceller. Vid skada bidrar endorfinerna till att vävnaderna slappnar av så att alla nödvändiga antikroppar kan bege sig till den drabbade kroppsdelen för att läka. På samma sätt som man får abstinens efter morfin kan vissa människor känna sig beroende av lyckoruset som infinner sig när man klarat av en läskig eller svår situation.

Alkohol förstärker endorfinernas effekt på hjärnans belöningssystem. Även choklad och mat med mycket fett och socker leder till ökad utsöndring av endorfiner. Endorfiner har en lugnande verkan på kroppen och det är därför sockersuget uppstår ofta i stressade situationer.

När man är förälskad går kroppen på högvarv och endorfinerna utsöndras. Endorfinruset leder till att man upplever att man behöver mindre sömn, känner sig full av energi och att hungerkänslorna försvinner.

Vid träning aktiveras tunna nervtrådar som går från muskeln till det centrala nervsystemet. Denna aktivering ger upphov till en frisättning av endorfiner i hjärnan vilket förklarar varför muskelarbete ger upphov till en höjning av smärttröskeln, sänkning av blodtrycket och lyckokänslor. Denna biologiska mekanism bidrar till att många sportsmän upplever en känsla av abstinens då de tvingas till en tids ofrivilligt fysisk inaktivitet. Träningsnarkomani är en kombination av kemiskt beroende av endorfiner och ett psykiskt beroende. Kan man framkalla endorfinruset?

Endorfiner påverkar i stor grad hur vi upplever vår omgivning och hur vi mår både fysiskt och psykiskt. Men det går att lära sig att bli gladare, hälsosammare och lyckligare med hjälp av endorfiner. Sanningen är att endorfiner får dig att må bra, men samtidigt om du mår bra stimulerar du kroppen till att frigöra mer och mer endorfiner.

Genom att göra saker som du tycker är roliga, träffa människor som du gillar att umgås med och helt enkelt njuta av livet kan du öka produktionen av endorfiner i kroppen. Lev och må!

  • Kommentarer(0)http://blogg.hannaholmberg.se/#post8

ZZzzzz...

TankarSkapad av Hanna tor, maj 03, 2007 10:07:52

Nyckeln till välbefinnande... vem vill inte ha den?

Sömn!

Minst åtta timmar per natt!

Inte det?

Då är du inte utvilad, blir lättare sjuk och orkar inte med tillvaron.

Många lider av sömnproblem eller har småbarn så de inte får sova ordentligt. Dessa personer mår inte alltid så bra. Sömnbrist leder både till dåligt immunförsvar och i förlängningen sjukskrivningar (hörde jag på radion idag).

Man brukar prata om sömnen som läkande kraft.

Tacksamt nog är jag en av de lyckligt lottade som inte har några sömnproblem. Kanske just därför är det 2 år sedan jag var förkyld... peppar peppar... ta i trä... Jag kan somna på alla möjliga och omöjliga ställen. Förr i tiden när jag bodde ensam brukade jag lyssna på musik när jag skulle sova. Jag lyckades aldrig höra första låten klart. Så är det än idag... på mindre än fyra minuter...underbart är kort...

Det finns tyvärr även avigsidor med att ha en god och djup sömn... inte för mig... men för min omgivning. Jag hör nämligen inte väckarklockan. Albin kan bli tokig på mig ibland...och inte tala om mina grannar när jag bodde i lägenhet. Väckarklockor med pipljud är bara att glömma. Jag behöver en rejäl klockradio som skränar förfärligt. Trots detta oljud får den hålla på ett antal minuter innan jag vaknar. Ljudet hamnar liksom i mina drömmar...som ett larm jag råkat sätta igång. Jag springer runt i lokalen och försöker förtvivlat hitta avstängningsknappen på oljudet. Helt galet! Allt för en god sömn...

Man säger också att man alltid ska sova på saken. Det finns en poäng i det. Av någon anledning är känselspröten mer aktiva på kvällen... på både gott och ont. Samtal, relationer och upplevelser kan nå en helt annan dimension på kvällen än vad de skulle ha gjort på dagen då man är mer känslokall. Små petitesser kan däremot även bli stora elefanter som man dagen efter inte förstår sig på.

Äktenskapsrådgivare brukar säga att man aldrig ska somna osams. Detta har jag i ärlighetens namn aldrig förstått mig på. Är det någon gång som småsaker kan bli jätteproblem så är det fram på småtimmarna då känslorna är känsliga. Att sova på saken gör susen. För visst är det lättare att hantera ett litet problem...eller hur?

Känsliga känslor är däremot inte att förakta. Du har säkert precis som jag suttit över en kopp te med tända ljus, i ett tält på fjället eller i en kall bil och pratat med din vän eller respektive fram på småtimmarna. Samtalsämnet verkar aldrig ta slut. Man pratar drömmar, planer och minnen. Stunder som dessa är ovärderliga. Man blir själsfränder.

Har du läst ända hit så är jag imponerad. Kul att det finns någon som vill läsa mina grunderingar och att det finns en mottagare. Lev och må!

  • Kommentarer(0)http://blogg.hannaholmberg.se/#post7

Bli transvestit?

TankarSkapad av Hanna fre, april 27, 2021 11:59:26

Jag tror att jag har fötts med fel kön.

Nu tänker du nog att det tiltat om för mig totalt... men läs vidare så fattar du nog...

Vilka är det som jagar ... jo i huvudsak män...

Vilka är der som fiskar ... jo i huvudsak män...

Vilka är det som kör skoter ... jo i huvudsak män...

Varför har då jag som kvinna belagts med ovanstående som mina huvudsakliga intressen? Om det bara varit ett av dem hade det varit nååågot enklare...

Det är nog alla mäns våta dröm att ha ett stooort garage, ny bil och skoter samt att fritt kunna idka sina intressen när helst de önskar. Får man dessutom kombinera umgängestiden med sin respektive och något av sina intressen är det en enorm bonus. Har jag fel?

När vi flyttade upp till Skansnäs fick Albin frågan, vid ett flertal tillfällen, vad han hade för kvinna som kunde flytta med honom DIT. Ja det har jag också funderat på.

Jag vet inte om det är typiskt kvinnligt att man vill dela sina upplevelser med någon. (Det vore ju kul att ha en kvinnlig sida också.) Det händer nästan aldrig att jag jagar, fiskar eller kör skoter ensam. Den jag delar det med är Albin. Vem annars?

Det är en stor bonus att ha gemensamma intressen. Tro inget annat. Men det kan ju vara trevligt att umgås och göra roliga saker även med andra människor. Men detta är lättare sagt än gjort när man är som man är...

Om jag skulle dela mina intressen med någon annan...................... Vilken kvinna skulle ringa till mig och fråga om vi ska ut och köra skoter? Känner du någon? Inte växer de på trän.

Känner du någon man som skulle kunna ringa? Ja, en hel uppsjö...

Helt naturligt... Att en man ringer till mig och frågar om vi kan åka ut på en toppfågeljaktsdag...eller? Ja kanske om Albin också följer med.

Oftast blir det att mannen ringer till Albin och jag följer med dem...om nu inte mannens respektive blir sur för att vi tre får umgås en dag och hon vara hemma med barnen...

Hur löser man då detta? Jo... jag är hemma med kvinnan. Vi pratar om livet, andra familjer, våra planer och gardiner. Vilket ofta kan vara ganska trevligt. Vi fikar och leker med barnen medan männen är ute och jagar...

Nej... jag har fel kön för att kunna utöva mina intressen. Fast å andra sidan ... då hade jag blivit bög eftersom jag attraheras av män... frågan är vad som är bättre...

Transvestit kanske...

  • Kommentarer(0)http://blogg.hannaholmberg.se/#post6

Mysfredag...

TipsSkapad av Hanna fre, april 27, 2021 10:28:58

...och en godispåse i soffan framför tv:n?

Ett tips till alla er som kämpar med att minska på godisätandet.

Köp hem en brietårta (ost) lite kex (föredrar saltiner), päron och vindruvor. Gillar du vin passar nog det... men jag föredrar cider.

Detta är en höjdare och bra nog så mycket nyttigare än godis.

Med trevligt sällskap som pricken över i:et så blir detta en perfekt mysfredag.

  • Kommentarer(0)http://blogg.hannaholmberg.se/#post5
« FöregåendeNästa »