Hannas blogg 07-08

Hannas blogg 07-08

Om bloggen

Här skrivs fritt om ditt och datt...
Läs om du vill...

Stabil?

TankarSkapad av Hanna tor, maj 24, 2007 14:02:29

Man trivs med olika människor.

Personkemi kallas det visst...

De människor jag tycker om och fungerar bra tillsammans med har en gemensam nämnare… de är stabila. Vad det är som gör att jag upplever dem stabila vet jag inte riktigt… men jag ska försöka förklara det med några tankar nedan…

Jag trivs inte riktigt att umgås med människor vars humör åker berg och dalbana… och då menar jag upp som en sol och ner som en pannkaka… eller tvärt om. Inte heller de som byter personlighet som en annan byter… ja inte kalsonger… men stumpor kanske. Ena gången pratar man och har kul tillsammans och nästa gång hälsar de inte ens. Sådana blir jag inte klok på.

Stabila människor vet man var man har utan att för den skull vara förutsägbara. Man kan helt och hållet vara sig själv i deras närvaro och fortsätta relationen där man var även om det gått en månad eller två. I en fungerande relation, oavsett om det är vänner eller respektive, bjuder man på sig själv. Det handlar om att ge och ta. Den som bara har det ena blir inte långvarig. Man ska ha kul tillsammans… och humorn är den bästa kryddan.

Jag hoppas att omgivningen upplever mig som stabil. Själv upplever jag mig så. Det finns säkert de runt omkring mig som hävdar motsatsen… de som inte liknar min personligt kemiska sammansättning. Självklart kan man ha humörsvängningar. Mina svängningar kommer lite nu och då och kan liknas vid sinusvågor men med låg frekvens och amplitud… upp och ner… som på avstånd ses som en stabil linje. (Oj… nu blev det lite matematik helt plötsligt)

En total y = kx + m, rät linje, kan ingen fixa. Då dör man av tristess och oföretagsamhet. Det gäller att ha tillräcklig amplitud och frekvens så du kan fånga vågen… som vågsurfarna säger… så du får lite fart… framåt. Visst kan det vara attraktivt med 10 meters vågorna som ger hög fart och höjd… men lycka till att ta dig upp när du hamnat på vågens negativa halva.

Mmm… vi kan hamna i stormens öga och de stora vågornas härliga toppar och djupa dalar vare sig vi vill eller inte. Men mycket i våra liv kan vi faktiskt påverka.

Nu blev jag kanske lite väl abstrakt… men det är rätt kul att tala i bilder och liknelser… man lämnar ett visst tolkningsutrymme…

  • Kommentarer(0)http://blogg.hannaholmberg.se/#post14

Grattis 23/5!

AllmäntSkapad av Hanna ons, maj 23, 2007 09:02:45

... min andra hälft på din födelsedag!smiley

Du har redan blivit uppvaktad med frukost på säng och paket... men inte är det slut än... du fyller ju år hela dagen. Jag lovar dig en god middag och en mysig kväll.

Kramisar från mig!

  • Kommentarer(0)http://blogg.hannaholmberg.se/#post13

Grattis!

AllmäntSkapad av Hanna fre, maj 11, 2007 10:51:52

Systeryster på din 40-årsdag!smiley

Hoppas din weekend med familjen blir skön och avslappnande.

Många stora kramar från lillasyster

  • Kommentarer(0)http://blogg.hannaholmberg.se/#post12

Minkens dotter

TipsSkapad av Hanna ons, maj 09, 2007 15:52:32

Jag kan lite om mycket... och en sak kan jag lite mer...

Du ska få lära dig hur man kikmetar efter röding på vintern. Hur man nu kikar efter röding på sommaren vet jag inte men... för tydlighetens skull...

Många vinterdagar under min uppväxt tillbringade jag med min pappa vid Marsfjällen och sjön Ransaren. Kanske såg ni tv programmet Storrödingen som delvis var filmat där.

En del föräldrar säger att deras barn ska få upptäcka och utveckla sina egna intressen. En sak är säker, umgänge och tid med sina föräldrar är ovärderlig under uppväxten. För att föräldrarna ska må bra måste de även kunna kombinera familjeliv med egna intressen. Detta görs enklast om barnen kan följa med på det föräldrarna gör. Jag tror att liknande intressen bara är positivt. Man har något gemensamt.

För mig är det helt och hållet pappas förtjänst att jag blivit så naturintresserad. Tack vare att jag fick följa med på hans upptåg. Det var väl inte så kul varje dag... i snöstorm eller 30 grader kallt. I dag som vuxen kan vi ringa och surra om hur fisket gått eller önska varanrda "skitjakt". Samtalsämnet tar aldig slut.

När man kikmetar efter röding ska man klara fyra moment innan fisken ligger på isen.

1. Locka till dig fisken

Jag använder blänken i koppar eller mässing. Silver använder jag på djupare vatten. På Ransaren ska man ha så stort blänke som möjligt, storgitsen brukar vara bra. Tafsen är ca 20 cm lång och avslutas med en gul nymf med brunt huvud (som pappa binder).

För att locka fisken låter jag blänket dansa runt i hålet nästan hela tiden, runt runt och från kant till kant. Det är bara korta stunder som blänket är stilla och jag bara dallrar med nymfen. Om någon intill mig har sett eller känt en fisk får blänket dansa som aldrig förr. Tro det eller ej men fisken kommer till mitt hål... förutsatt att inte min granne gör likadant.

Viktigast är att aldrig låta fisken hugga första gången.

2. Sätt fart på fisken så att den hugger

Några säger att fisken inte är på taget när den bara stryker mot kroken eller går förbi i hålets kant. Detta tillåter jag aldrig.

Kommer en fisk glidandes utan fart släpper jag snabbt blänket i huvudet på fisken... försöker i alla fall. Kommer inte fisken tillbaka så skulle den inte ha tagit i första läget heller. På detta sätt kan jag reta upp fisken och sätta lite fart på den.

Kommer fisken med fart redan första gången dallrar jag med nymfen och rycker undan precis då fisken ska hugga. Nästa gång fisken kommer gapar den ordentligt utan tvekan. Risken för att du förlorar fisken under bärgningen är betydligt mindre.

3. Ryck fast fisken på kroken

Många använder alldeles för mjuka pimpelspön för ismete. Det är viktigt att inte spötoppen är för mjuk. Med ett styvt spö kan du göra ett ordentligt och snabbt motryck så att hullingen går in tillräckligt. Rullen är lika viktig. Den får inte rassla till och ge efter vi motrycket.

Timingen på rycket är avgörande. Rycker du för tidigt finns risk att du sliter ut kroken ur fiskens mun. Rycker du för sent hinner fisken spotta ut kroken. Med lite erfarenhet lär man sig att se på fiskens gälar (står ut som mest) när det är dags att rycka.

4. Bärga fisken upp på isen

Här är det många som har problem. Det svåra är när du ska gå upp från liggande till knästående. Viktigast är att hålla linan sträckt men samtidigt löst så den kan glida genom handen om fisken gör ett kraftigt motryck. Handen får fungera som slirbroms.

Jag har varit med om fiskar som rusat rakt upp mot hålet för att sedan vända med full kraft. I dessa lägen gäller det att vara med och snabbt få med sig linan. Det är händerna och armarna man använder när man bärgar en fisk, inte rullen.

När fisken väl är i hålet kommer sista svårigheten, när den lämnar vattenytan. Många känner säkert igen sig att kroken lossnar precis när fiskens huvud kommit upp ur vattnet. Snabbt som ögat rakar man ner hela armen i hålet utan att hinna kavla upp kläderna. Med lite tur kan man hinna få tag på fisken. För att undvika detta förbereder man sista bärgningen genom att ta tag under fiskens gälar precis innan den når vattenytan. Ett tips hur man får detta moment att flyta på är att man använder handen. Dra med tummroten på ena sida och pekfingerleden på andra sidan om fisken. Dra på fiskens undersida fram mot huvudet. När du kommer till gärlarna klämmer du åt så attt ditt grepp glider in under gälarna. Jag lovar du tappar inte fisken.

Som du kanske förstår är kikmete oslagbart om man vill ha spännade fiske och få mycket fisk. Vid känselmete missar man de två första momenten av de fyra som jag beskrivit ovan. Kort och gott... chansen halveras.

Lär dig alla fyra moment... då lovar jag att möjligheterna till att få den där störrödingen som vi alla längtar efter, ökar markant.

Ja... detta har jag lärt mig av Ransarminken... med andra ord min pappa. Han fick det smeknamnet av en anledning som du säkert förstår. Som minkens dotter har jag faktisk lyckats klå honom ett par gånger. Men det är inte utan ansträngning.

  • Kommentarer(0)http://blogg.hannaholmberg.se/#post11

Fjortislista

TankarSkapad av Hanna fre, maj 04, 2007 13:05:05

I brist på annat kan man fylla i en fjortislista

UTSEENDE
[ ] Jag är kortare än 160cm.
[x] Ibland tycker jag att jag är ful.
[ ] Jag blir lätt brun.
[ ] Jag skulle vilja att jag var smalare. (Snarare mer tränad)
[x] Jag har vänner som aldrig har sett min naturliga hårfärg.
[ ] Jag har en tatuering.
[x] Jag har haft/har tandställning.
[x] Jag har glasögon/linser.
[ ] Jag skulle gå på plastikoperation om det var ofarligt och gratis.
[x] En helt okänd person har sagt att jag är snygg. (Kan du tänka dig)
[ ] Jag har mer än två piercingar.
[x] Jag biter på naglarna.
[x] Jag har fräknar.

FAMILJ
[ ] Jag har svurit åt mina föräldrar.

[x] Jag har rymt hemifrån. (Var på väg men blev stoppad i dörren)
[ ] Jag har blivit utslängd hemifrån.
[ ] Mina biologiska föräldrar är ihop.
[ ] Jag har ett syskon som är under ett år gammal.
[x] Jag vill ha barn nån dag.
[ ] Jag har barn.
[ ] Jag har plastsyskon. (Nja föräldrarnas sambos har barn… men är inte mina syskon)

SKOLA/JOBB
[ ] Jag studerar.
[x] Jag jobbar.
[x] Jag har somnat i skolan/jobbet
[x] Jag har missat mer än en vecka av skolan.
[x] Jag har stulit någonting från min skola/arbetsplats. (skivor för bilder...)
[ ] Jag har fått sparken.

SKAMLIGHETER
[x] Jag kan fortfarande börja gråta av Disney filmer.

[ ] Jag har glömt att låsa toalettdörren.
[ ] Jag har fört konstiga grisljud när jag skrattat.
[x] Jag har gråtit av skratt.
[ ] Jag har limmat fast min hand i något.
[x] Jag har skrattat tills någon form av dricka har kommit ut ur näsan.
[ ] Mina byxor har gått sönder på en offentlig plats.

HÄLSA
[ ] Jag föddes med en sjukdom.
[x] Jag har fått stygn på ett öppet sår.
[ ] Jag har suttit hos läkaren med en vän.
[ ] Mina visdomständer har tagits bort.
[ ] Jag har genomgått en allvarlig operation.

[x] Jag har haft vattkoppor.
[ ] Jag har haft/har astma.

RESANDE
[ ] Jag har kört mer än 300 km på en dag.
[x] Jag har flugit.
[ ] Jag har varit i Ryssland.

[ ] Jag har varit i Kina.
[ ] Jag har varit i Japan.
[ ] Jag har varit i USA.
[x] Jag har varit i Afrika. (Teneriffa, inte så långt från Afrika?)
[ ] Jag har varit i Asien.

ERFARENHETER
[ ] Jag har tappat bort mig i min hemstad.
[x] Jag har sett en fallande stjärna.
[x] Jag har önskat då jag sett en fallande stjärna.
[ ] Jag har varit på en offentlig plats i min pyjamas.
[ ] Jag har tryckt på alla knappar i en hiss.
[x] Jag har sparkat en kille mellan benen.
[ ] Jag har varit i ett casino.
[ ] Jag har hoppat fallskärm från ett flygplan.
[ ] Jag har gått på skönhetssalong
[x] Jag har lekt sanning eller konsekvens.
[ ] Jag har druckit en hel liter mjölk på en timme.
[x] Jag har krockat i en bil.
[x] Jag har bestigit en fjälltopp.
[x] Jag har sovit utomhus.
[x] Jag har träffat någon från internet i det verkliga livet.
[x] Jag har fångat en snöflinga på min tunga.
[x] Jag har sett norrskenet.
[x] Jag har varit vaken en hel natt. (Men fick feber av det)
[x] Jag har aprillat någon.
[x] Jag har åkt uppskjutet.
[ ] Jag har ätit sushi. (Äter inte rå fisk!)
[ ] Jag har åkt vattenskidor.

FÖRHÅLLANDEN
[ ] Jag är singel
[x] Jag är i ett förhållande.
[x] Jag är förlovad.
[x] Jag är gift.
[ ] Jag har varit på en blind date.
[ ] Jag har blivit dumpad oftare än jag själv har varit den som dumpar.
[x] Jag har tittat på någon annan än min respektive. (Titta får man väl?)
[ ] Jag är rädd för att bli övergiven.
[ ] Jag har varit otrogen i ett förhållande.
[ ] Jag har skiljt mig.
[x] Jag har varit kär i någon som inte var kär i mig.
[ ] Jag har sagt att jag älskade någon och ljugit.
[ ] Jag har sagt att jag inte älskade någon och ljugit.
[ x] Jag har sparat något från ett gammalt förhållande.

SEXUALITET
[ ] Jag har varit förtjust i en person av samma kön.
[ ] Jag har varit förtjust i en lärare.
[x] Jag har blivit kysst i regnet.
[x] Jag har kramat en till mig helt okänd person.
[x] Jag har kysst en till mig helt okänd person.

ÄRLIGHET
[x] Jag har gjort något som jag lovat någon annan att inte göra.
[x] Jag har gjort något som jag lovat mig själv att inte göra.
[ ] Jag har smugit ut utan lov.
[x] Jag har ljugit om var jag är för mina föräldrar.
[x] Jag har en hemlighet som ingen vet.
[ ] Jag har fuskat i ett spel.
[x] Jag har struntat i ett prov.

DÅLIGA TIDER
[x] Jag har druckit alkohol.
[ ] Jag dricker mig berusad mer än en gång i månaden.
[ ] Jag kan inte svälja piller.
[ ] Jag har blivit diagnostiserad med depression.
[ ] Jag tar mediciner mot depression.
[ ] Jag har anorexi och/eller bulimi.
[ ] Jag har sovit en hel dag utan att ha behövt det

[ ] Jag har vaknat gråtande.
[x] Jag har somnat gråtande.

DÖDEN
[ ] Jag är rädd för att dö.
[ ] Jag hatar begravningar.
[ ] Jag har sett någon dö.
[x] Någon nära till mig har berättat att de tänkt begå självmord.
[ ] Någon nära till mig har begått självmord.

MATERIALISM
[ ] Jag äger mer än 5 rap CDn. (Rap!? Nej fy!)
[x] Jag äger en iPod eller en mp3-spelare.
[x] Jag har en ohälsosam relation med min mobil

[ ] Jag äger många dyra designerväskor. (Skulle inte tro det)
[x] Jag äger något från H&M.
[x] Jag prenumererar på en tidning.
[ ] Jag äger något från Benetton.
[x] Jag äger något jag köpt på Rusta.
[x] Jag äger något från Haglöfs.

RANDOM
[x] Jag kan sjunga så att andra kan lyssna på det.
[ ] Jag har stulit en bricka från en snabbmatsrestaurang.
[x] Jag har lätt för att öppna mig för nya människor.
[x] Jag ser på nyheterna.
[ ] Jag dödar inte insekter. (Välkommen till norrland och myggen!)
[ ] Jag svär ofta.
[x] Jag sjunger i duschen.
[x] Jag är en morgonperson. (Om jag får frukost på säng eller ska jaga)
[ ] Jag betalade för min rington.
[ ] Jag är petig med grammatik.
[ ] Jag är en sportfanatiker. (Inte längre men har varit)
[ ] Jag tvinnar mitt hår mellan mina fingrar.
[x] Jag är bra på att baka. (För det mesta smakar det gott!)
[ ] Min favoritfärg är vit, ljusröd eller ljusblå.

[x] Jag vet hur man skjuter.
[ ] Jag är kär i kärleken. (Vad betyder det?)

[x] Jag skrattar åt mina egna skämt.
[ ] Jag äter snabbmat varje vecka. (Beror på vad som räknas)
[x] Jag är bra på matematik.
[ ] Jag tror på spöken.
[ ] Jag kan inte sova om det finns en spindel i rummet. (Ja nästan…)
[x] Jag är väldigt kittlig.
[ ] Jag älskar mörk choklad. (älskar och älskar...)
[ ] Jag spelar dataspel och/eller Playstation-spel.
[ ] Jag är bra på att minnas ansikten.
[ ] Jag är bra på att minnas namn.
[ ] Jag har ingen aning vad jag vill göra med resten av mitt liv.

  • Kommentarer(0)http://blogg.hannaholmberg.se/#post10
« FöregåendeNästa »