Hannas blogg 07-08

Hannas blogg 07-08

Om bloggen

Här skrivs fritt om ditt och datt...
Läs om du vill...

Lovely

AllmäntSkapad av Hanna fre, november 21, 2020 20:33:19

Efter en ovanligt lång vecka är det äntligen mysfredag.

Just nu väntar jag på att bastuns temperatur ska passera nollstrecket och uppnå en fuktig tropisk miljö. Omsluten av vintermörkret i skenet av några starinljus tränger svettdropparna fram på hela kroppen. Den genomträngande hettan gör att varenda muskel slappnar av. Underbart!

Efter en ansträngande vecka är detta en av de bästa återhämtningar som finns och inte minst uppladdning för helgens alla äventyr. Efter duschdropparnas verkan känner man sig ren på djupet. Då kan man fridfullt sjunka ner i bland kuddarna i soffan och fnissa gulligt gott framför en romatisk komedi.

Dags att skrida till verket.

Saunahhh...

  • Kommentarer(0)http://blogg.hannaholmberg.se/#post127

Tusenkonstnär

AllmäntSkapad av Hanna sön, november 09, 2020 20:11:54

Det finns vissa människor som är duktiga på vad de än tar sig för, sk tusenkonstnärer. Jag beundrar dessa människor som kan så mycket och har så många kvalitéer. Samtidigt som jag blir avundsjuk och själv känner mig otillräcklig. Både på gott och ont.

Visst, även hannapanna har några strängar på sin lyra, men jag är långt från en tusenkonstnär. Dessa möter helt orädda nya saker och fixar dem som de inte gjort annat. Jag fattar inte hur sånt går till.

Min kära make är en tusenkonstnär. Det finns inte många grejer som han inte behärskar. Han är händig som få, effektiv, alert, smart, rolig, påhittig, ärlig, känslosam, rakryggad, kreativ, mysig, busig, kärleksfull...ja you name it.

Ta dagarna han körde cross på fjället som exempel. Motorcykel har han inte kört många gånger i sitt liv och absolut inte över stock, sten och bäckar. Han körde tillsammans med renägare som mer eller mindre vuxit upp körandes på fjället. De trodde honom inte när han sa att detta var första gången på fjället.

Jag var tjugo när jag träffade Albin. Innan dess hade jag inte haft något direkt fast förhållande. Snygga och spännande grabbar fanns det både här och där, men tyvärr var det ingen som fick mitt hjärta att klappa, så där så man tror att det ska ploppa ur bröstet. Du vet när man blir alldeles varm och fnissig bara av att han är i rummet. Man vill så gärna att han ska titta åt ens håll men samtidigt är man för blyg för att möta blicken.

Kräsen som jag var skev jag en lista över de egenskaper som min blivande respektive skulle ha. Det blev tio punkter. En av dessa var "inte hundallergisk". Superviktigt ;-)

När jag läste igenom dessa förstod jag att denna människa inte fanns i detta universum. Jag kommer leta tills jag dör eller acceptera det motsatta könets fel och brister. Jag gömde listan långt inne i en byrålåda.

Så en dag sa det klick och hjärtat höll på att lämna kroppen. Helt plötsligt fanns han bara där mitt framför mig, han med stort H. Av en slump hittade jag den drygt fyra år gamla lappen i samband med en flytt. Självklart var jag tvungen att sätta mig ner och läsa en stund.

Kan du tänka dig att denna tusenkonstnär till ung man levde upp till varje punkt på listan. Jag kunde inte annat än le. Han var sjutton år och skulle strax fylla arton och gick andra året på gymnasiet. Själv arbetade jag på posten i Umeå och hade bil och körkort. Det var rena rama barnarovet ;-)

Jag kan inte låta bli att tänka på vår första fisketur tillsammans. Vi begav oss till en vasstjärn för att fiska gädda. Inte direkt exklusivt med tanke på det härliga fjällfisket jag växt upp med i Marsfjällen. Men i brist på annat...

Eftersom han inte hade körkort fick han lov att åka med mig i min bil. Det regnade och var ett riktigt surväder. Medan vi gick till tjärnen klagade han över att stövlarna läkte så att det strilade mellan tårna. Väl i båten läkte regnkläderna och han började frysa. Till råga på allt fick han inte en enda fisk medan jag fick napp stup i kvarten. Stackarn! Dock fick han en liten gädda som tröst mot slutet.

Hans manliga stolthet blev lika med noll. Jag körde över honom totalt.

Det tog dock inte lång tid innan hans stolthet åter var på plats. Idag har han både bra kläder och kan klä sig rätt samt har körkort. Det var länge sedan han passerade mig, med det mesta, och han har dragit ifrån med hästlängder. Fisket däremot rår han inte på ;-)

Detta är en av anledningarna till att han är portad från fågeljakten. Jag fixar inte att han bara fäller fågel till höger och vänster bara så där som om det var den mest naturliga sak i världen medan jag får slita som ett djur för varje liten fjäder. Detta i kombination med att vi båda är tävlingsmänniskor gör att känslorna ibland kan bli rätt heta med strider som följd.

Vi försöker dela upp saker så gott det går så att även jag får mina godbitar där jag kan få blomma ut. Sedan om jag någon gång blir en riktig jägare, det återstår att se. Om inte annat får jag väl byta ut drömmen mot något som går att nå i verkligheten.

Även om jag många gånger blir trött bara av att titta på pillermyran som ständigt har nya projekt på gång kan jag inte låta bli att förundras över hur drivkraften och orken kan vara så beständig. Sanningen är också att det ofta smittar av sig till mig. Jag blir tillfredsställd av att prestera och känner mig nyttig. Jag skulle inte kunna tänka mig att leva med en människa som man måste tjata ur tvsoffan varje gång något ska göras.

Dela livet med en tusenkonstnär gör att man själv känner sig otillräcklig, okunnig och oslög. Vad är jag bra på egentligen? Han behöver ju inte mig på annat sätt än som livskamrat. Allt jag kan, kan även han. Vad har jag för roll i denna relation? Varför ska jag vara här? Spelar det någon roll att jag är här? Är jag bara en åskådare utan funktion?

Men som jag alltid säger - det finns alltid två sätt att se på saken. Tänk vilken fantastisk förmån att ha en respektive som kan det mesta. Det sparar både tid och pengar. Tänk vad mycket han kan lära mig. Jag kan ju bli den bästa tusenkonstnär som går i ett par högklackat. Ja, nu brukar jag ju inte gå i sådana eftersom jag är tillräckligt lång och det dessutom är på tok för vingligt, men dock.

Jag tror det är bra om man lägger saker och ting i vågskålen lite nu och då för att värdera nuet och det liv man är mitt uppe i. Det finns en person som förutom min make hjälpt mig se saker objektivt och realistiskt här i livet. Ibland kanske med lite väl hårda sanningar, men jag är honom evigt tacksam till mycket. Ett ärligt bollplank är det bästa man kan ha.

Man har sällan svårt att hitta fel i sin relation. Alla klagar garanterat mer eller mindre, på småsaker. Saker som inte har någon större betydelse i det stora hela. Ibland kan det även vara bra att hitta helt nya perspektiv för att se sånt man inte ser. Sedan kan du även själv välja vilken del du fokuserar på - det möjliga eller det omöjliga, det som är bra eller det som är dåligt. Det mesta sitter i betraktarens öga.

Man ska nog inte tro att det är möjligt att förändra en annan människa. Det man kan förändra är sig själv och hur man väljer att se på saker. Självklart finns det relationer som är skadade och nästan omöjliga att reparera. Det finns även relationer där alla mår bättre av en separation. Men i det stora hela och hos de allra flesta så tror jag att om man börjar med sig själv så kommer den efterlängtade förändringen som ett brev på posten.

Receptet till den levande relationen tror jag var och en måste komponera utifrån sina egna förutsättningar och önskemål. Detta bör även redigeras kontinuerligt så att inte matgästen lessnar på enformig meny och söker sig till en ny restaurang som bjuder på en spännande och modern meny med exotiska ingredienser. Vi måste se till att bjuda på det bästa vi har, varje dag. Bjud på dig själv och den rätt som är din egen och unika.

Ja, om ni bara visste vad jag egentligen hade tänkt skriva om. Det skulle handla om varmröken som min kära make byggt och resultatet efter premiärrökningen. Snacka om att spåra ur. Men så här är jag, spontan och gör allt tokigt och likt precis som det faller mig in. Just nu föll jag för denna personliga berättelse.

Imorgon kommer röken.

Lev och må!

...och du

Inget jag skriver i denna blogg går utanför min respektives godkännande.

  • Kommentarer(0)http://blogg.hannaholmberg.se/#post124

Abbe burbyggare

AllmäntSkapad av Hanna lör, november 08, 2020 23:05:14

Min kära make har byggt den sjunde buren till mina små påhitt. Han börjar antyda så smått att han blivit ett burproffs som snart kan sin sak och känner sig ganska nöjd med byggkonsten inom området. = hanna nu får det vara nog med dina påhitt!

Blog Image

Mina små kaniner har fått en fin vinterbur. I den finns två små isolerade boningar (luckorna längst till vänster resp längst till höger) fyllda med halm. I de två luckorna med galler fyller jag på mat och strö. I det runda hålet i mitten fyller jag på hö. Väggen som delar de två burarna är av nät och formad som ett Y. Höet lägger jag i Y:ets klyka. Kaninerna - mamma, pappa och barn trivs kanonbra.

Blog Image

Det blev ju två kaninungar, en hona och en hane. Eftersom hanarna börjar slåss om de är i samma bur var jag tvungen att göra mig av med hanungen. En tvådelad bur fick räcka. Någon måtta får det vara på skansnäsfarmen.

Tyvärr var det hanen som var mest tillgiven. Han fick namnet Oskar och flyttade in till en äldre kvinna i byn. Hon fick denna lilla kanin att bli som en katthund. Hon hade den lös inne i köket. Den gjorde sina behov på lådan och låg på sidan med utsträckta ben under köksbordet. Han kom fram och ville bli klappad. Fascinerande!

Men lilla Oskar kunde inte bo kvar hos kvinnan. Han fick flytta till en annan plats, med himmelskt goda morötter.

Behöver du hjälp av en burbyggare till diverse smådjur så har jag en slipad kontakt jag kan förmedla.

  • Kommentarer(0)http://blogg.hannaholmberg.se/#post122

Åsikter

AllmäntSkapad av Hanna ons, november 05, 2020 00:10:25

För er som inte märkt det redan så har jag väldigt svårt att låta bli att säga vad jag tycker och tänker. Jag försöker vara objektiv och är aldrig sämre än att jag kan ändra mig om det visar sig att jag har fel.

Äpplet faller inte så långt från trädet, om jag säger som så.

Min kära far har ikväll deltagit i debatt angående ja eller nej till överledning av vatten från Vojmsjön till Malgomaj. Syftet är att Vattenfall vill ha mer vatten till kraftstationen i Stalon och på så vis utvinna mer energi. Den planerade överledningen av vatten ska ske via en tunnel. Om överledningen blir av kommer vattenflödet i Vojmån att minska, särskilt vintertid.

Folkomröstningen avgörs den 16 november.

Blog Image

Pappa står längst till vänster och företräder ja-sidan.

Utan att vara insatt i debatten gillar jag att man kan stå för och argumentera för sin åsikt. På så vis kan man både för sig själv och andra motivera sina val och ställningstaganden.

Bra gjort pappsen!

Se debatten:

Del 1 av debatten

Del 2 av debatten

  • Kommentarer(0)http://blogg.hannaholmberg.se/#post121

Plus och minus

AllmäntSkapad av Hanna tis, november 04, 2020 22:18:56

Enkel matematik!

Åhh, jag ligger 5492 steg minus idag. Vid denna sena timma finns varken tid eller ork till att få ihop de 10 000 steg man bör gå varje dag. Klart att man skulle kunna fuska och använda mackapären som en maraccas, men någon träning för högerhanden behövs knappast.

Självklart använder jag en stegräknare. Man måste ju hänga med bland nymodigheterna. Sanningen är att jag haft den snart ett par år. Att räknaren fortfarande fungerar är ett under. Den har redan överlevt två turer i tvättmaskinen och legat ute på gården i regn och rusk för länge för att vara hälsosamt. Men den visar ingen tendens till att vilja kasta in handduken.

Tror jag ja. Kanske är det där jag har förklaringen till att jag lite för ofta får kämpa ihop mina 10 000 steg varje dag. Mackapären anser garanterat att jag behandlat honom illa och hoppar över varannat steg. Skulle inte förvåna mig. Inte för att jag är lat och motion tar emot. Man kan ju inte få för mycket av det goda.

1+1=2

Minus 5492 steg har garanterat gett plus i något annat. Ni känner väl till energiprincipen (E=Q+W)? Mängden energi är konstant. Den kan inte skapas eller förintas. Termodynamikens första huvudsats - värme som flödar in till ett system är lika med summan av ändringen i inre energi plus arbete som uträttas av systemet.

Man kan säga att mitt minskade dagsverke av antalet steg har ökat den inre energin för att mängden värme ska vara densamma. Visst är det logiskt och begripligt? Undra vem jag försöker övertala egentligen?

Nåja, mina uteblivna steg ägnades till en god middag på hotellet tillsammans med fyra kollegor och därefter nedanstående humorföreställning.

Föreställningen handlade om Charlottes inre pessimist vars motto är "den som skrattar på morgonen gråter innan kvällen kommit". Här kan vi snacka om att vara missbrukare av ironi i allra högsta grad. Men kul var det och många poänger fanns i pessimistens berättelse om den positiva Charlottes val och prioriteringar i livet.

Vi har alltid minst två sätt att se på saken. Det är fler saker som förenar oss människor än som skiljer oss åt.

  • Kommentarer(0)http://blogg.hannaholmberg.se/#post120
« FöregåendeNästa »