Hannas blogg 07-08

Hannas blogg 07-08

Om bloggen

Här skrivs fritt om ditt och datt...
Läs om du vill...

Veterinären

Hund/JaktSkapad av Hanna fre, mars 21, 2008 00:05:20

Ja, vi åkte ju till Djurkliniken i Öjebyn i onsdags. Vi hade tid klockan tre på eftermiddagen.

Gira har ju varit halt i nästan fem veckor. Hältan sitter i vänster bog enligt min bedömning. Stundtals har hon varit helt symptomfri och ibland kan hon bara gå på tre ben. Ofta kommer hältan tillbaka om hon hoppat upp eller ner från något.

Jag har varit hos många olika veterinärer. Det är två ställen jag åker till om jag behöver hjälp med något annat än en spruta, nämligen Vännäs och Öjebyn. På dessa ställen får man valuta för pengarna och ett professionellt bemötande.

Blog Image

Ja jag kunde ju inte låta bli att ta med kameran. Här undersöks Gira millimeternoga av veterinär Jens-Ulrik. Albin gissade på att han var tysk och jag på dansk. Han började nere på höger ben och sökte sig uppåt. Sedan gjorde han samma sak på vänster. Gira reagerade på smärta (inget skrik som tidigare) när armbågen och bogbladet trycktes upp och när utsträckt ben fördes fram och upp till det tog stopp.

Symptom, ras och ålder tydde på osteochondros (OCD) eller fragmentering av processus coronoideus i armbågsleden (FCP). OCD sitter i bogen och beror på att ledbrosket dött och hårdnat så att det vid belastning riskerar att spricka och släppa bitar som irriterar leden. FCP sitter i armbågen och beror på att kulhålan (vet inte vad det heter) växt ojämnt så att vikten från kulleden inte fördelas över hela hålan utan mot en punkt. Detta kan också resultera i lösa benbitar eller frakturer i benet.

Detta kan ses på röntgen. Gira fick en lugnande spruta och sov sött inom ett par minuter.

Blog Image

Här är vi inne på röntgen och tar några snabba bilder, en på varje bog och en på varje armbåge.

Blog Image

Biderna visades på dataskärmen och gick perfekt att fånga via kameralinsen. Det är ju detta jag betalat för och då vill man ju ha billderna kvar. På bilden ser ni vänster bog. Jag har rödmarkerat det område som man tittar på för att utesluta OCD. Brosk syns ju inget vidare på röntgen, men om det varit OCD hade man sett förhårdnad ledbrosk och/eller lösa bitar. Enligt bilden tyder inget på detta.

Blog Image

Denna bild visar vänster armbåge. Vid FCP skall ledhålan inte vara rundad. Ni ser att skålen består av två delar som delas av en skåra som går snett neråt. Vid FCP är delen till höger nersjunken så att vikten från ledkulan pressas mot en punkt, den vänstra delens hörn vid skåran. Enligt bilden tyder inget på detta.

I tidig utveckling av en OCD/FCP ser man ofta inte några förändringar i röntgenbilden, eftersom röntgenbilden bara visar skelett och inte ledbrosk och mjukdelar. En normal röntgenbild (som i Giras fall) behöver inte innebära att leden är frisk.

Vi fick order om tre veckors vila och två veckor anti-inflammatorisk medicin. Är hon inte helt symptomfri efter denna tid blir det ett nytt besök i Öjebyn och nya röntgenbilder.

Alla hältor som sitter i mer än 7 till 10 dagar skall alltid undersökas av en ortoped.

Blog Image

Jag kunde inte låta bli att kolla hur djupt hon sov. Jag pratade lite med henne, klappade och ropade. Hon rörde inte en fena. Sedan testade jag med det kommando jag har när jag är riktigt pjoskig, "gilagumman". Då sprätte hon till och höll nästan på att trilla ner från bänken. Jag kanske ska byta "hit" mot "gilagumman" så har jag en ovillkorlig inkallning på köpet...men jag vet inte. Lite fånigt skulle det kännas att dra till med den inkallningen på ett jaktprov trots att man är tjej och kan skylla en del pjoskighet på det.

Gira fick en uppvakningsspruta och sen fick vi åka hem. Både på vägen till och från Öjebyn stannade vi till hos några vorstehgalningar i Arvidsjaur. Otroligt vad många trevliga människor det verkar finnas där. Måste åka dit fler gånger!Blog Image

  • Kommentarer(1)http://blogg.hannaholmberg.se/#post83