Hannas blogg 07-08

Hannas blogg 07-08

Om bloggen

Här skrivs fritt om ditt och datt...
Läs om du vill...

Maraton

TankarSkapad av Hanna fre, augusti 03, 2007 14:42:05

Jag har under semestern lyssnat och inspirerats av Mia Törnbloms bok Självkänsla nu! Vill du förstå mig och mina grunderingar rekommenderar jag dig att läsa eller lyssna på den boken. Jag har den på mp3 om du vill låna. Jag tror att den även kan ge dig en hel del.

Här kommer några tankar...

Ingen människa skulle få för sig att ställa sig vid starten på ett maratonlopp helt otränad och tänka "äsch jag klarar nog av det". Fyra mil utan att ha tränat en enda gång på hela året. Det kan inte fungera.

Livet däremot som många gånger kan liknas vid ett maratonlopp förväntar vi oss att vi ska klara av trots att många av oss är fullständigt otränade. I livet, till skillnad från i ett maratonlopp, springer våra medtävlanden dessutom ofta i motsatt eller helt annan riktning, vilket innebär att vi inte så sällan krockar. Det komiska är att detta förvånar oss.

Självkänsla kan ofta liknas vid kondition. God kondition är ju inte något vi övar upp en gång för alla och sedan besitter resten av livet utan minsta ansträngning. Precis som kondition är självkänsla en färskvara. Vi behöver träna resten av livet för att den inte ska försvinna.

Vi inbillar oss inte att vi kan gå in på ett gym och träna en gång för att sedan vara vältränade resten av livet. Det är samma sak med självkänslan. Vi måste underhålla den varje dag. Allt går ut på att rannsaka sig själv. Vad har jag för normer och värderingar? Gör jag vad jag kan för att leva som jag lär? Är jag den kvinna eller man som jag vill vara? Därefter måste jag lära mig att bekräfta mig själv.

Bara handling ger förvandling!

  • Kommentarer(1)http://blogg.hannaholmberg.se/#post35

Du...

TankarSkapad av Hanna mån, juli 02, 2007 11:24:58

...vem är det?

Denna helg har varit händelserik. Jag har varit både här och där och gjort både det ena och det andra. Jag älskar verkligen helger då det bara är att välja och vraka bland roliga aktiviteter.

Tyvärr ha allt flängande en baksida...kanske beroende på att man inte är lika ung och galen längre. Orken tryter. Jag är helt slut idag. Huvudet är mossigt och tankarna går långsamma. Denna baksidan tar jag gärna så länge det finns tid för återhämtning.

Min målsättning är att njuta och ha kul här i livet. Det tror jag att alla vill. Vi gör på olika sätt för att nå dit. Mitt sätt passar inte alla. Det är inte heller tanken. Däremot finns det en sak som jag tror att alla kan jobba med...din egen självkännedom. Hur mår jag och varför mår jag så? Vad vill jag och varför vill jag det? Hur ska jag nå det jag vill? När ska jag göra det jag vill? Hur mycket orkar jag med?

Att lära känna sig själv gör att man kan förebygga många motgångar i livet. Allt rår man så klart inte på... men mycket. Många gasar på för fullt även om det kommer en snäv kurva på vägen. Eftersom farten är för hög pressas du ut i lösgruset. Har du tur lyckas du hålla dig kvar på vägen, tar lärdom och sänker farten innan nästa kurva. Tyvärr är det allt för många som kör av vägen med allvarliga skador och/eller driftstörningar som följd. Jag pratar om utmattningssymtom och depression.

Självkännedom handlar om att lära sig när det är dags att fira på gasen så att man klarar kurvan eller gasa lite extra på raksträckan för att nå de riktigt höga hastigheterna. När du väl lärt dig att bromsa in i tid och istället gasa dig ur kurvorna känner du dig själv så pass att du börjar köra på de bästa sträcktiderna.

Självklart kan det komma hinder på vägen, ett djur eller en vägskada så att du trots din självkännedom kör av vägen. Du kan bli tvungen att byta fordon eftersom ditt gamla inte passade din körstil. Rätt vad det är så kanske du byter underlag från grus till asfalt. Många saker kan hända som du måste repa dig från eller lära in på nytt. Det är det som gör livet så spännande. Inget är självklart.

Handlar allt bara om mig själv och mitt eget ego? Nä... men allt börjar där. Vi är oss själva närmast. Hur vi mår speglar sig i hur vi hanterar saker och bemöter andra människor. Våra handlingar och vårt bemötande smittar av sig och sprider sig till andra. På samma sätt kan vi bli smittade och påverkade av andra runt omkring oss. Vi smittas av både bra och dåliga bakterier. Vilken slags bärare vill du vara?

Vi träffade ett par bröder uppe hos oss. De är varandras motsatser när det handlar om bemötande och handlingar. De höll på att måla deras barndomshem. Vi gick dit och frågade hur det gick. De svarade i munnen på varandra. Den ena sa bra och den andra dåligt. Han med de goda bakterierna är en person som man gärna hjälper och umgås med. Han är en glädjespridare. Den andra brodern är pessimist och skitpratare som ofta har avsikter och baktankar. Han har lätt att få omgivningen sur och irriterad.

Här kommer empatin och ödmjukheten. Kan du ta hand om dig själv och förstår dig själv kan du även ta hand om och förstå andra. Allt börjar med egot och din egen självkännedom.

Jag känner inte mig själv fullt ut, men jag tror mig veta ganska mycket om vad jag behöver för att må bra och fungera. Jag vill vara en glädjespridare. För att kunna vara det gäller det att arbeta mycket med sig själv, sina tankar och sin attityd. Senaste tidens arbete har gett mig stor lärdom. Vissa saker har varit glatt överraskande och andra har varit mer tungsamma. Jag älskar fartupplevelser och håller på att lära mig att utnyttja topografin för att bromsa och gasa på rätt ställen. Spännande!!!

Men kom ihåg... vi blir aldrig fullärda.

  • Kommentarer(0)http://blogg.hannaholmberg.se/#post26

Tacksam

TankarSkapad av Hanna tor, juni 28, 2007 08:45:37

Ja... vi har mycket att vara tacksamma för här i livet.

Jag fick detta mail nu på morgonen. Läs och begrunda... tänk... och handla därefter!

Detta är en dikt som har skrivits av en tonåring med cancer.
Hon vill se hur många det är som förstår hennes dikt.
Flickan bor på ett sjukhus som heter New York Hospital.
Dikten är skickad av en läkare på sjukhuset.

SLOW DANCE

Have you ever watched kids
On a merry-go-round?
Or listened to the rain
Slapping on the ground?
Ever followed a butterfly's erratic flight?
Or gazed at the sun into the fading night?
You better slow down.
Don't dance so fast.
Time is short.
The music won't last.
Do you run through each day

On the fly?
When you ask How are you?
Do you hear the reply?
When the day is done

Do you lie in your bed
With the next hundred chores
Running through your head?
You'd better slow down
Don't dance so fast.
Time is short.
The music won't last.

Ever told your child,
We'll do it tomorrow?
And in your haste,
Not see his sorrow?
Ever lost touch,
Let a good friendship die
Cause you never had time
To call and say,'Hi'
You'd better slow down.
Don't dance so fast.
Time is short.
The music won't last.

When you run so fast to get somewhere You miss half the fun of getting there.
When you worry and hurry through your day, It is like an unopened gift....
Thrown away.
Life is not a race.
Do take it slower
Hear the music
Before the song is over.


Till Alla:

SNÄLLA skicka det här mailet till alla du känner - även de som du inte känner. Det är önskan av en speciel tjej som snart lämnar denna världen och låter cancern tar över. Denna unga flickan har 6 månader kvar att leva, och som hennes sista önskan, så ville hon skicka ett brev som berättade att alla skulLe leva sitt liv fullt ut, eftersom att hon aldrig kommer att göra det. Hon kommer aldrig att gå på sin bal, ta studenten, gifta sig eller skaffa en egen familj. När du sänder detta till så många människor du känner så kan du ge henne och hennes familj lite hopp, eftersom till varje namn som detta är skickat till så donerar den Amerikanska Cancer Föreningen 3 cent per namn till hennes behandling och tillfrisknandes plan. En kille skickade detta till 500 personer! Så jag vet att vi kan skicka detta till minst 5 eller 6 st. Det är inte ens dina pengar, bara din tid!

Så skicka detta till alla dina kontakter och ge alla cancersjuka en bättre framtid!

  • Kommentarer(0)http://blogg.hannaholmberg.se/#post25

Dagen idag...

TankarSkapad av Hanna tor, juni 21, 2007 22:32:03

... var en bakisdag, en riktig "dagen efter dag".

Nä... jag har inte varit på party. Jag har... för att bevara lite av integriteten... genomgått en känslomangel där jag vänts ut och in och plattats till både fysiskt och psykiskt.

Det är ju midsommarafton imorgon och då ska ju livet vara på topp. Vi väntar ett femtontal gäster och jag har mycket att göra för att ställa i ordning lite festligheter.

Här är det dags att använda sig lite av tankens kraft så man vänder den tillplattade avigsidan till rät igen.

Friluftsfriskus som man är trivs jag faktiskt rätt bra i vår länsstad... ett par dagar i alla fall. Ok jag ska erkänna att så många människor på samma plats gör mig trött ganska fort. Men det finns mycket att njuta av även i en stad.

Det första jag gör är att vara ensam. På så sätt slipper man ta hänsyn till andra och undviker situationer som kan göra en irriterad. Dessutom slipper andra påverkas av mitt dåliga humör. En promenad genom stadsparken och vidare till Döbelns park fick utgöra första endorfinkicken för dagen. Motion sägs ju ska göra människan gladare. Ok... egentligen gick jag och väntade på att affärerna skulle öppna... men promenaden i Umeås parker rensade tankarna förvånansvärt bra.

En fet plånbok är nästa villkor för att jag ska komma på bättre tankar. Vad är det för mening att gå på affärer om man inte kan handla. Snacka om deprimerande.

Jag hittade faktiskt en ny affär idag. Vanligtvis handlar jag på Utebutiken eller sportaffärer. Ja... ibland kan jag även gå på HM, men mest för att det är billigt. Den nya affären ligger i Viktoriagallerian och heter Espirit. Den affären har precis min klädsmak, lagom sportig. Jag hade utan problem kunnat köpa halva sortimentet. Det är ett bra betyg från mig som vanligtvis brukar hitta ett eller två plagg som jag kan tänka mig att köpa.

När man fått lätta lite på plånboken och magen börjar kurra är det dags för nästa njutning som staden erbjuder. Ja... den lämpar sig väl bäst till fint väder. Då går jag till en av matvagnarna på Rådhustorget och köper en rullkebab. Denna äter jag upp sittandes på Apberget medan jag tittar på alla möjliga och omöjliga människor som går förbi. Rätt intressant faktiskt... och gott.

Ännu bättre är det när man får träffa en grabb... en gammal kursare från universitetet. Sitta i solen och prata gamla minnen. Han tyckte jag hade tuffat till mig sedan studietiden. Positiv kritik ger en vällda sprutt på tankens kraft. Jag sa att det mest berodde på 30-årskrisen. Tiden går så fort att det inte finns anledning att fira på gasen om man vill nå någon vart innan man blir gammal. Fullt ös!

Efter den uppladdningen återgick mina känslor till att bli normalt skrynkliga. Jag kunde till och med göra en kraftansamling och utföra den shopping som är bökigast... att köpa BH. Jag plockade åt mig ett tiotal plagg, provade och köpte fem. Perfekt... nu klarar jag mig ett halvår till.

Nä... nu ska jag åka hem och börja förberedelserna för midsommarfirandet. Batterierna är fulladdade och jag ser fram emot en trevlig kväll med mysiga vänner.

Glad midsommar!

  • Kommentarer(0)http://blogg.hannaholmberg.se/#post23

Har du tid?

TankarSkapad av Hanna tor, maj 31, 2007 15:41:25

Om tid…

Tid är ett intressant begrepp.

Finns det någon som har gott om tid och lite att göra?

Jag vet att alla har vi 24 timmar om dygnet och tiden går vare sig vi vill eller inte.

Varför säger man att om man vill få hjälp med något så ska man fråga de som är mest upptagna?

En del hinner mycket och några hinner mindre… på samma tid.

En del presterar men har inte tid att tänka.

Andra tänker så de inte hinner prestera.

Vad är det som räknas?

Det är en omöjlighet att hinna med allt.

Vi måste tänka på att ta tid för det som är viktigast.

Att vänta in tiden tror jag är ett misstag att springa ifrån den en utopi.

Så vad gör vi…kör på och ser tiden an?

  • Kommentarer(0)http://blogg.hannaholmberg.se/#post16
« FöregåendeNästa »