Hannas blogg 07-08

Hannas blogg 07-08

Om bloggen

Här skrivs fritt om ditt och datt...
Läs om du vill...

Krönika

AllmäntSkapad av Hanna tor, maj 29, 2008 23:23:18

Läste ni min krönika som publicerades i Lokaltidningens aprilnummer? Det är en tidning som ges ut i Västerbottens inlandskommuner.

Jag fick en förfrågan, tackade ja och skapade en rubrik som jag ville spåna kring. Tankarna kring rubriken bollade jag med lite olika människor. Tack för era välplacerade returer! Tack även till Bo-Göran för förfrågan.

Här kommer krönikan:

Varför är den vita snön så eftertraktad när gräset är grönare i Stockholm?

Vårvintern med strålande sol från en klarblå himmel, bländande snö och nypistade skidbackar lockar tusentals besökare till fjällvärlden. Vad är det för speciellt med vårvintern som får storstadsborna att bli lantisar för ett tag?

Ljuset, säger många. Vi behöver ljuset!

Som tjej och fast boende i en fjällnära by känner jag mig som ”kärringen mot strömmen”. Alla vill flytta till stan. Varför? Vad finns där som inte finns här?

Närheten, säger många. Vi vill ha nära till allt!

Tjejerna flyttar så fort de får chansen. De föredrar världsvana grabbar i kostym, myggjagare och klackring framför tystlåtna norrlandsgrabbar med skoter, vadderad keps och prilla. Varför drar tjejerna medan grabbarna blir kvar?

Framtiden, säger många. Vi vill nå bästa framtiden!

Utbildning och jobb, hög lön och karriär, utbud och marknad, kultur och kommunikation – faktorer vi vill ha där vi bor. Utrymme och konkurrens, möjlighet och begränsning, trängsel och trivsel, exploaterad och naturlig, anonym och bekant, ren luft och regnigt blask – för och nackdelar med stad och land. Vad väger tyngst?

Hemma, säger många. Huvudsaken vi känner oss hemma!

I fjällbyarna ploppar husen upp som svampar. Det kostas på med spa, panorama och crawfordport för skotern. Stadens lyx och flärd förflyttas norrut. Man kan till och med köpa en caffè latte, delicato och dra kortet i Babs:en. Det man inte har längtar man efter. Varför tar man med sig det man har dit man längtar?

Praktiskt, säger många. Det ska vara praktiskt!

Fjällborna laddar för strömmen. Tystnaden bryts. Fjällvärlden lever upp och förändringen är lika påtaglig som årstidens växling. Bilar trängs och snöröjning är omöjligt. Är plötsligt helt ok att köa två timmar i kassan på fjällboden. Varför bor vi inte i Stockholm?

Kontraster, säger många. Vi älskar kontraster!

Det är nu som vårsolen värmer, nu vårfåglarna sjunger och nu den vita snön sprider ljus.

Passa på, för snart grönskar gräset i Stockholm.

Hanna Holmberg

www.hannaholmberg.se

  • Kommentarer(0)http://blogg.hannaholmberg.se/#post95