thehannapanna

thehannapanna

Om bloggen

Läs om fina fräcka framfusiga tokfians fiffiga funderingar, fantasier, fadäser och förehavanden

Hösten

Blogg 2009Posted by Hanna Tue, October 06, 2020 11:21:01

...den mest intensiva årstiden. Det är då man ska plocka, samla, paketera, fylla och lagra inför den sterila och bistra vintern. Naturen går mot vintervila och erbjuder dessförinnan sitt bästa för oss att ta del av.

Bär och svamp, frukt och grönt, kött och fisk. Allt finns i naturen mer eller mindre lättillgängligt. Vissa saker kräver tidig förberedelse, andra kräver tålamod och somliga skicklighet. Den gemensamma nämnaren är dock, naturen.

Farbror Kalle är den som fyllt förrådet med fisk. Hur många och hur mycket han fått på fiskespöet under sommaren får ni fråga honom. Vindelälvens öring är bland det godaste och mest hälsosamma man kan äta. Jag är enormt tacksam till den möjligheten.

För er som inte kommer ihåg så fick min kära make en aimpoint i 30-års present. Vi som gav gåvan förväntade oss lite resultat och visst fick vi det. Det blev en udda tolvtaggare på ca 300 kg. Bra jobbat av både hundförare och hund!

Tre av dagens älgjägare hjälps åt att böka upp bamsingen på vagnen till fyrhjulingen.

Albin och Kalle turas om att gå med denna duktiga älghund, Nissas Kaveri (kompis på finska). Finns det älg i området så letar han reda på den och ställer den. Finns ingen i närheten så springer han till dess han hittar någon. Det har inte gått en dag utan spänning. Investeringen i en Garmin Astro har visat vilken kvalitet hunden håller. Vi har fått se hur Kaveri lägger upp sitt sök, hur han jobbar med älgarna, vilka flyktvägar älgarna oftast tar och hur han åter tar kontakt med hundföraren. Snacka om energibesparing och effektivisering av jakten genom den där geniala uppfinningen.

Kalle har skjutit två älgar för Kaveri så här långt. Nu är det uppehåll och två älgar återstår på licensen.

En fyrhjuling med vagn används för att snabbt och smidigt frakta hem älgen. För bara ett par år sedan var det skogsslakt som gällde. Då bars älgen hem i delar med handkraft.

I mitten av september var vi på sarvslakt. Min kära arbetade ett par dagar innan tillsammans med några renägare genom att med motorcykel samla ihop renarna till Kraipe.

Här är det bara sarvarna som ska fångas med "suohpiken" eller kasttömmen.

Albin och Gunilla var dagens radarpar i renhagen. När den ena kastat fast i hornen så kastar nästa fast i ett bakben. Utan detta är renen på tok för stark för att hanskas med.

Här är renen på väg till slaktmasken.

Husbehovsrenarna samlas under ett plåttak. Övriga går direkt till slaktbilen.

Efter den dagen hade vi förutom älgkött även en ren i frysen plus några renskinn på tork. De är toppen för rumpan i vårvinterns snögropar och sollapning.

I trädgårdslandet har vi skördat drygt två och en halv tunna mandelpotatis (en tunna = 8 st 15 liters hinkar), ett antal morötter, ärtskidor, jordgubbar, örter, lök och sallad.

Lite blåbär till saft, lingon till sylt och kantareller som tillbehör till viltköttet så är vi mer än nöjd för denna höst. Eller ja, lite fler vilda fågelbröst hade jag inte sagt nej till. De räcker väl till knappt en middag i månaden. Som tur är har jag mina fasaner. De är goda. En av de godaste fågelmiddagar jag ätit var hos våra vänner i Arvidsjaur. Marinerade och grillade bröst av diverse skogsfågel. Utsökt!

Välkommen vinter!

Ett par kaniner?

Blogg 2009Posted by Hanna Sat, September 19, 2020 22:02:06

Kanske skulle smaka?

Ja, inte för att ätas dåra.

Undrar om det är någon som vill ha mina två söta kaniner, mor och dotter?

Det tar ett par år innan jag har glädje av dem igen och då skaffar jag hellre nya.

Så vill du ha dem så får du dem. En fodersäck ingår.

Hör av dig senast när snön kommer!

Sällsamma jaktmarker

Blogg 2009Posted by Hanna Fri, September 11, 2020 23:09:01

Jes 40:31

I ljust minne bevarade

Nils och Isak

Vila i frid

Hejsvej

Blogg 2009Posted by Hanna Thu, August 20, 2020 22:23:21

...i lingonskogen smiley

Ja riktigt mogna är de inte ännu, lingonen, men blåbär har jag dock hunnit plocka. Brist på tålamod, när det gäller att rensa bär, har jag med råge. Efter en liter så tog det stopp. Då åkte mixern fram och sedan lite vatten, socker och citronsyra. Efter silen gjort sitt hade jag ett antal flaskor blåbärsjuice. Riktigt gott!

Matti är nu åtta veckor gammal och jag har fått tillbaka skrivarsuget. På sommaren lägger jag inte mycket tid framför datorn. Då vill man vara ute och ta vara på värmen och ljuset. När det dessutom kommer en underbar liten kille vill man bara mysa och lägger resterande tid på det som är nödvändigt.

Så mycket tid framför datorn har jag dock inte riktigt än trots höstmörkrets antågande. Utöver mys med Matti och att titta min respektive djupt i ögonen lite nu och då så håller jag på att starta upp högskolestudier, ladda inför fjällturen till fågeljaktspremiären, finslipa Giras form inför kommande prov, motionera mig själv, ta hand om några gäster samt göra en och annan resa. Med en sk "amningshjärna" och många saker på en gång blir det lätt lite väl varmt i tankeverksamheten, men lite uppdateringar på hemsidan ska nog också få plats.

Jag har nu börjat nudda mark och få en tillvaro man kan likna med vardag. Mycket har hänt i både tanke och kropp. Trots att jag varit aktiv och gjort mycket tidigare så känns det som om denna sommar tar priset på alla sätt och vis. Att det kan vara så många känslor, tankar, intryck och upplevelser på så kort tid. Oooo-troligt!

Jag hade turen att få en graviditet som var en piece of kaka, iaf mot vad jag förväntat mig. Förlossningen då, ja inte hostar man fram en unge direkt. Men jag måste säga att det gick jättebra, har ett positivt minne av den och kan tänka mig att göra om det. Alltid något.

Tiden efter förlossningen däremot har varit riktigt tuff både fysiskt och psykiskt. Det hade jag inte riktigt räknat med. Jag var inte förberedd på det. Kanske var det just därför? Nu tror jag mig gått igenom det mesta, hoppas jag, peppar peppar.

Mer om detta kommer väl så småningom på Mattis sida.

Hur som, känns det som att allt är rätt så, relativt, mestadels under kontroll. ;-)

Återkommer inom kort med lite smått och gott om ditt och datt här och där.

Höres!

I'm in love with a fairytale

Blogg 2009Posted by Hanna Fri, July 03, 2021 09:57:00

...eller är det verkligt???

Jag hittar inte orden.

Kan inte samla ihop.

Måste få ta tid.

Men det jag vet är att jag svävar någonstans uppe i det blå, bland molnen.

Euforiskt!

Här skulle jag kunna vara, alltid.

Jag tänker njuta ytterligare några dagar innan jag låter fingrarna tala.

Det kommer, det kommer...

På återläsande när mina tår börjar nudda mark ;-)

Tack för alla gratulationer!

Hemma

Blogg 2009Posted by Hanna Fri, June 26, 2021 10:44:47

Kan knappt fatta att redan två veckors ledighet har förlupit. Tur att jag ska vara hemma hela sommaren och ända till nästa sommar. Då kan jag skippa paniken :-)

Min kära respektive har varit gullig nog att ha middagen klar efter jobbet nästan varje dag hela våren med förhoppning om att själv få uppleva samma sak ett år framåt i tiden. Jag har väl inte sagt så mycket om det annat än tänkt att "det kan han ju gärna få tro". Sedan hur verkligheten blir det kommande året vet varken han eller jag. Jag har hört talas och läst om både det ena och det andra som kan hända efter en graviditet.

Däremot så har jag försökt att skämma bort honom nu innan med små överraskningar här och där. En fru som står med nygräddade våfflor till lunch är väl inte helt fy skam?

Gira slickar gärna i sig grädden som är kvar på visparna.

Även hundarna tycker det är ganska skönt att matte är hemma och att slippa hundgården på dagarna. Nu strosar de runt på gården med en och annan simtur bredvid kanoten varje dag.

Själv tar jag en tur med kajaken så fort jag kan. Att paddla holmarna runt är väl lagomt, tänkte jag. Men tyvärr är inte magmusklerna i skick som tidigare. Snart undrar jag om de någonsin funnits där??? Redan när jag passerade första holmen började krafterna tryta och jag var tvungen att vända om för att orka ta mig hem igen. Ändå tog jag nästan inte i. Men man får väl vara glad åt den bit man tar sig.

Albin tyckte att jag blev borta länge och kom efter med motorbåten. Omtanken i all ära, men svallvågorna från båten uppskattade jag inte. Som tur är har jag ett roder bak på båten som jag styr med tårna inne i sittbrunnen. Kajaken är ganska snabbvänd och fort kunde jag ta vågorna vinkelrätt. Kajaken känns stabil i lungt vatten, men upplevs väldigt vinglig i vågor och vind. Vi är ju bara på lära-känna-stadiet ännu, kajaken och jag.

Hur gör du om du välter, var det en som frågade mig. Jag får inte välta, svarade jag. Tyngdlagen och att snabbt försöka dra av kapellet på sittbrunnen gissar jag, utan att riktigt veta. Är jag då långt från land måste jag ju simma med kajaken. För att välta om den och dessutom ta mig i igen är inte ens att tänka på. Sammandragningarna jag skulle få då vill jag inte ens tänka på. Så kort och gott, jag får inte välta och är ytterst försiktig.

För er som funderat på kajak så kan jag bara säga att det är hundra gånger härligare än kanot. Man är mycket mer ett med vattnet och känner sig nästan som en simand...öh eller nåt liknande. Snabbt och ljudlöst glider man fram. Jag längtar till dagen jag får börja testa den på riktigt, i lite tuffare förhållanden.

På tal om kanot. Här är en bild på mina syskonbarn, Linus och Lukas. Även de fick en viss dragning till vattnet under sin vistelse här under midsommarhelgen.

Pappa Stefan likaså. Han och Kalle var på ett antal kortare fisketurer. De resulterade i några granna öringar där den strörsta var på 2,1 kg.

Midsommarhelgen blev varm, skön och oväntat myggfri där vi kunde sitta ute i solen till sent på kvällarna.

Min kära syster (dock ej på bilden) stod för stor del av midsommarmiddagen. Smördegsbakad potatis, västerbottenostpaj med räkröra, olika såser mm. Köttet var självklart från vår frys, grillad älgstek. Till efterrätt bjöds på cholkad- och marängtårta med jordgubbar. Mums!

Fårsläppet hos Jonssons har nästan blivit en midsommartradition...eller ja det är väl bara andra gången det sker, men dock.

Publiken på plats.

Båttransport över till Åkerholmen.

Åtta stycken varav 4 lamm kommer att växa och frodas på holmen i sommar.

På lördagen kom mellan 20 och 25 personer på fika till oss för att för sista gången (förhoppningsvis...sorry älskling) fira min 30-åring. I mitt tillstånd får man lov att göra det enkelt för sig. Coop Nära i Sorsele har många olika kakor man kan köpa. Jag gjorde även sk pensionärsbakelser istället för tårta. Det är skivad rulltårta med en klick grädde och garnerad med några bär. Detta plus att svärmor kom med lite hembakt gjode att alla fick fika tills de var nöjda.

Alla nära och kära hade tillsammans samlat till en sån här:

Det är ett rödpunktsikte som man sätter på älgbössan. Till hösten förväntar vi oss alla att få se gåvans resultat. Känn ingen press ;-)

Pillermyran unnade sig till och med en stund i hängmattan.

Det är ganska skönt med sommar.

Snart så...

Blogg 2009Posted by Hanna Sun, June 07, 2021 11:04:24

...är sommarledigheten här. Nu är det bara en veckas arbete kvar så får man se fram emot en lååång tid där jag och lilla pockis själva styr vår tillvaro. Jag längtar faktiskt, tro det eller ej. Hade detta varit för drygt ett år sedan, när 30-årskrisen hade sin höjdpunkt, hade jag känt mig kvävd, fått värsta paniken och flytt.

Jag trivs som alltid med många människor och aktiviteter omkring mig med inblandning av hemmets lugn och ro. Men något är på väg att förändras. Jag saknar min man varje minut jag är från honom, jag längtar hem samma sekund som jag åker och jag vill inget hellre än att få ta det lungt, mysa och ta hand om.

Jag har fortfarande inte förstått vad som är på gång, men jag har accepterat det och hänger med på det som händer. Att protestera är dömt att misslyckas. Det är förunderligt och intressant att se hur sinnet själv kalibrerar och ställer in. Jag känner mig lugn och harmonisk samtidigt som jag är aningens rädd och nervös. Hur man nu kan vara det samtidigt???

Jag pratade för en tid sedan med en anhörig om rädslor och hjärnspöken. Att mista detta barn skulle vara mitt livs största sorg och enormt svårhanterligt. Det är obegripligt efterlängtat. Då sa han något som jag bär med mig varje gång hjärnspökena knackar på. "Man kan inte hindra att fåglar flyger över huvudet, men man kan hindra dem att bygga bo där".

På tal om fåglar...

Var det någon som såg mina bilder i senaste numret av Svensk Jakt?

Artikeln handlar om ripforskning och den inventering som bedrivs årligen av hundklubbarna. Det var roligt att få förfrågan och kunna hjälpa till. Min önskan är att någon gång i framtiden bli duktigare på att både fota och att skriva. Lite frilans inom jaktområdet skulle vara riktigt kul. Men det får jag ta tag i till 40-års krisen. :-)

Här hemma håller vi på att slutföra lite gårdsarbete innan familjen utökas. Bagarstugan är så gott som klar utvändigt. Det är bara fönster och dörr kvar, ja och lite vit färg på knutarna.

Att sätta trädgårdslandet har legat över mig en period, men jag har varken orkat eller haft tid. Vika kroppen dubbel och böka i jorden är jobbigare än man kan tro. Både min respektive och farbrodern skulle nog saknat salladen och morötterna för mycket. De formligen slet ut mig en kväll. Jag fick stå och peka medan de jobbade. Ganska trivsamt faktistk ;-)

Ogräsplockningen borde jag kunna fixa själv.

Sist men inte minst så har min fina kajak äntligen testats i Storvindeln. Den senaste tidens storm har inte varit så inbjudande. Torsdagkvällen däremot var lugn och fin. Till en början hade jag fullt sjå att hitta balansen i den vingliga glasfiberbiten. Jag ville ogärna snurra runt och kyla ner magen. Man är inte heller så smidig att kravla sig ur sittbrunnen, än mindre om man ligger upp och ned i vattnet skulle jag tro.

Visst ser det härligt ut!?

Ja det blev lite långt bort så ni kanske inte ser så mycket.

Jag ser fram emot att snabbt och ljudlöst glida fram tidiga sommarmorgnar.

Nu bär det av till Gunnarn och grillpartaj. Våra vänner ville gratta Albin. "Vi kommer inte till er, för då ska du bara hålla på en massa" sa de. Jag kan inte annat än bekräfta att det är så sant som det är sagt. Det ska bli kul med vänner och skönt att bara få komma med två tomma händer.

Hörs!

Hufvudstaden

Blogg 2009Posted by Hanna Wed, May 27, 2021 23:21:33

Jobba sova jobba sova och jobba lite till...

Vi kom hem halv elva på måndag kväll. Sedan har jag jobbat hela tisdag och nu onsdag både dag och kväll. Av någon anledning bokade jag in elevsamtal för betyg och bedömning denna vecka. Korkskalle! Kanske är det därför jag är lycklig, jag flyter åtminstone :-)

Var krafterna kommer ifrån begriper inte jag heller.

Att kunna flyta kan ju vara bra med tanke på min senaste investering...

Det blev en kajak K1 Gulfspirit. Rundbottnat skrov, snabb och livlig, kursstabil. Passar nybörjare eller den mer paddelvane, från medelstor till stor. Längd 520 cm, bredd 56 cm och vikt 24 kg. Något som passar mig, eller hur?!

Det skulle ju bli sommarvärme till helgen. Då lär jag ta premiärturen i Storvindeln. Eskimåvändningen kan jag inte ännu, men tydligen skulle inte kapellet vara så svårt att få loss under vatten och på ett naffs glider man ur sittbrunnen. Jag får nog hålla mig nära stranden så att inte pockis blir för kall. Att ta sig upp igen från vattenposition är nog inte att tänka på...smidig som man är.

Jag återkommer med lite bilder.

På tal om vatten...

Stockholms skärgård bjöd på regn och rusk. Trist kan man tycka, men utan regnet hade vi nog inte haft någon vind att tala om. Vem kan segla förutan vind?

Albin vid rodret på väg ut för att hissa segel. Vi fick köra båten helt själva under ledning av skepparen.

Vid krysseglingen hem i motvind kunde det luta ordentligt. Det var bara att hålla i sig.

Vi lämnade hamnen kring tio och återvände nöjda och glada klockan fyra. Jag kan varmt rekommendera detta företag Team Sailing. Ägaren Claes Nyström var vår skeppare. Det var vi tre som delade dagen tillsammans. Vi gör gärna om det!

I Stockholm var det grönt och skönt. Hägg, syren och äppelträd var i full blom. Det luktade himmelskt.

En glass i gamla stan...

...och en piffande Perelli på Bert Karlsson på det gjorde allt till en toppenhelg.

Sist men inte minst ett stort TACK till de som lånade ut sin lägenhet till oss.

Vi bodde kungligt!

« PreviousNext »